Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Πιέσεις για επιστροφή στο Βαρώσι
«ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΒΑΡΩΣΙ - Εξασκούνται από ΗΠΑ - Βρεττανία - ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 15 Νοεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από διπλωματικές πηγές, η τελευταία μυστηριώδης επίσκεψη του Τουρκοκυπρίου ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς στην Άγκυρα, για την οποία τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί, συνδέεται με το θέμα των Βαρωσίων και των πιέσεων που υφίσταται η Άγκυρα για την επιστροφή τους στους Έλληνες κατοίκους τους. Οι συνομιλίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με Αμερικανούς επισήμους κάλυψαν, μεταξύ άλλων, το θέμα της Αμμοχώστου.
Ο Αβέρωφ για το 1974
«Μπορώ σήμερα σαν Υπουργός Εθνικής Αμύνης να σας πω ότι όχι μόνο είμαστε σε θέση να αμυνθούμε και του πιο απομακρυσμένου σημείου της ελληνικής επικράτειας, αλλά και να καταφέρουμε πλήγματα σε ευρεία έκταση, μέσα στο έδαφος κάθε πιθανού αντιπάλου». Την απερίφραστη αυτή δήλωση έκαμε ο Υπουργός Αμύνης της Ελλάδος κ. Ευάγγελος Αβέρωφ, μιλώντας την περασμένη Κυριακή στην Κοζάνη. Αναφερόμενος στο 1974, ο κ. Αβέρωφ είπε ότι, για να μπορούσε η Ελλάδα να αντισταθεί στην Κύπρο, έπρεπε να αποστείλει ένα Σώμα στρατού, το οποίο να ταξιδέψει 500 μίλια, και όταν έφθανε στην Κύπρο να δώσει αμέσως μάχες ακάλυπτο από αεροπορική προστασία, ενώ οι Τούρκοι είχαν ήδη προγεφύρωμα και εγκαταστάσεις στην ξηρά, με πλήρη μάλιστα αεροπορική κάλυψη από την Τουρκία, που απέχει μόλις 45 μίλια.
«Μυστικές συνομιλίες»
Με χθεσινή δήλωσή του ο διαπραγματευτής κ. Τάσσος Παπαδόπουλος διέψευσε πληροφορίες που εδημοσιεύθησαν σε εβδομαδιαία εφημερίδα περί μυστικών συνομιλιών στη Βιέννη.
Ο ελέφαντας σκότωσε τον άνθρωπο που τον τάιζε
Ο γνωστός ελέφαντας του ζωολογικού κήπου της Λεμεσού, που χαρακτηρίζεται για την πραότητα και τη φιλική του συμπεριφορά, σκότωσε χθες τον άνθρωπο που τον τάιζε. Πρόκειται για τον Τ. Κ., 55 χρονών και πατέρα πέντε παιδιών, από τον Άγιο Μάμα. Ο άτυχος Κυριάκου εργαζόταν πολλά χρόνια στον κήπο, είχε δε αναλάβει υπεύθυνα το τάισμα των ζώων του κήπου εδώ και 15 μέρες. Χθες μπήκε, όπως συνήθως, στο κλουβί του ελέφαντα κι όπως έκαμε να του βάλει το φαΐ στο στόμα, το τεράστιο ζώο τον έσπρωξε με την προβοσκίδα του. Ο Κυριάκου έπεσε στο δάπεδο και πριν προλάβει να τραβηχτεί, βρέθηκε κάτω από τα πόδια του ελέφαντα, ο οποίος τον ποδοπάτησε στο κεφάλι. Συνάδελφοι του Κυριάκου μόλις αντιλήφθηκαν το επεισόδιο έτρεξαν για να τον βοηθήσουν, ήταν όμως πολύ αργά. Ο άτυχος εργάτης ήταν ήδη νεκρός.