Ενέργεια

Κλείδωσε η νέα τριμερής

Μέσα Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Θέματα ενέργειας, ασφάλειας, οικονομίας και τουρισμού συζήτησαν χθες στην Ιερουσαλήμ Αναστασιάδης και Νετανιάχου, πέραν από Κυπριακό και το Μεσανατολικό
ΠΡΟΣΒΛΕΠΩ σε περαιτέρω προώθηση των σχέσεών μας και είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε, όπως πάντοτε, στην ίδια γραμμή», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Οι δυο άντρες συμφώνησαν την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ την τρίτη βδομάδα του Ιανουαρίου, στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, Αναστασιάδης και Νετανιάχου αντήλλαξαν επίσης απόψεις για θέματα περιφερειακής συνεργασίας, με προεξάρχον το θέμα της ενέργειας αλλά και της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.


Ειδικά για το θέμα της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, Αναστασιάδης και Νετανιάχου συμφώνησαν ότι τα οφέλη για την περιοχή θα είναι πολλαπλά, εφόσον συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν στον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.
Στενεύουν οι σχέσεις
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, που υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Πρωθυπουργικό του Γραφείο στις 11.00 π.μ., σημείωσε πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση: «Είναι χαρά μου που σας βλέπω ξανά.
Έχουμε τόσο στενές σχέσεις, είμαστε πολύ κοντά γεωγραφικά, σε αξίες, σε συμφέροντα και στο πνεύμα. Σας καλωσορίζω και θα ήθελα να συζητήσουμε το όλο φάσμα των σχέσεών μας. Τα πάντα. Εμπόριο, ενέργεια, τουρισμό, επισκέψεις αρχηγών κρατών», προσθέτοντας ότι η Κύπρος και το Ισραήλ είναι αρκετά κοντά γεωγραφικά και οι εκατέρωθεν επισκέψεις μπορούν να γίνονται συχνά. «Είμαι ευτυχής που σας βλέπω ξανά σε πνεύμα πραγματικής φιλίας», κατέληξε ο κ. Νετανιάχου. Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «προσβλέπω στις συνομιλίες μας και στις διαβουλεύσεις, που πάντοτε βοηθούν στην περαιτέρω προώθηση των σχέσεών μας και είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε, όπως πάντοτε, στην ίδια γραμμή».
Άξονες συνεργασίας
Ανάμεσα στα διμερή θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπιών των δύο χωρών, που διήρκεσαν περισσότερο από μία ώρα, ήταν, πέραν από τα ενεργειακά, το ζήτημα της ασφάλειας, της οικονομίας και του τουρισμού, ενώ συζητήθηκε το Μεσανατολικό και το Κυπριακό. Σχετικά με το Μεσανατολικό, οι δυο άντρες συζήτησαν εκτενώς την πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για ξεχωριστές προσκλήσεις των δύο πλευρών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τον κ. Αναστασιάδη να εστιάζει στο ζήτημα της ασφάλειας και της συνεργασίας ανάμεσα σε όλα τα κράτη της περιοχής. Με τη σειρά του, ο Νετανιάχου ζήτησε και έλαβε εκτενή ενημέρωση για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τού υπέδειξε ότι μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί πρόοδος σε κάποια θέματα, ωστόσο εξήγησε πως εξακολουθούν να υπάρχουν και δύσκολα ζητήματα, η έκβαση των οποίων θα διαφανεί στο προσεχές διάστημα.
Αγγελιαφόρος ο Αναστασιάδης
Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τον ρόλο που μπορεί η Τουρκία να διαδραματίσει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Παράλληλα, ο κ. Νετανιάχου έκανε αναφορά και στις διάφορες πτυχές του μεσανατολικού προβλήματος. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε εκ μέρους του Παλαιστίνιου Προέδρου μήνυμα στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, ενώ στην συνέχεια παρέλαβε μήνυμα του Νετανιάχου για να το μεταφέρει το απόγευμα στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα στη Ραμάλα.
Αεροπλάνα για ώρα ανάγκης
Όσον αφορά τα θέματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια που προσέφερε η Κύπρος στη χώρα του το 2010, για την κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε έξω από τη Χάιφα.
Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε στη διάθεση της Λευκωσίας 13 πυροσβεστικά αεροπλάνα τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει το Ισραήλ, για την αντιμετώπιση παρόμοιων ζητημάτων. Αν ζητηθεί η συνδρομή του Ισραήλ, είπε χαρακτηριστικά, τα αεροπλάνα «σε μισή ώρα θα είναι στην Κύπρο», προσθέτοντας ότι «και τα 13 αεροπλάνα είναι στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσης και επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της διευθέτησης κοινών πτήσεων από Κίνα και Αμερική.
Διεύρυνση περιφερειακών συμμαχιών
Ένα επιπλέον θέμα, που τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης των δυο ηγετών, ήταν η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για επιβολή ειδικής σήμανσης σε εβραϊκά προϊόντα προς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Επί του θέματος, ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε την ενόχλησή του για τον συμβολισμό και χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει οικονομικά τη χώρα του. Πάντως, το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το 1% των εξαγωγών προϊόντων που παράγονται στις κατεχόμενες περιοχές.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι χθεσινές επαφές και συζητήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο για οικοδόμηση περιφερειακών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι άσχετες με την επίσκεψη που προηγήθηκε στην Ιορδανία. Υπό το πρίσμα αυτό, σημειώνει το ΚΥΠΕ, η Κύπρος επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα που διαθέτει, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, ενώ εντός του 2016 αναμένεται να ακολουθήσουν αρκετές περιφερειακές συναντήσεις.