Ενέργεια

Κούρσα εξοπλισμών από Άγκυρα

ΟΙ ΗΠΑ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΠΩΛΗΣΗ «ΕΞΥΠΝΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ» ΑΞΙΑΣ 70 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Φρενίτιδα στρατιωτικής ενίσχυσης από την Τουρκία, η οποία μετατρέπεται σταδιακά σε μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες όπλων παγκοσμίως, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για την περιοχή
«Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς για την προστασία της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της επιβίωσης μιας χώρας», δήλωσε ο Νταβούτογλου

Η «απροσδόκητα» θριαμβευτική επανεκλογή Ερντογάν και η επικράτηση του ισλαμικού AKP στην Τουρκία καθησύχασε τους υπερατλαντικούς συμμάχους τους, τις ΗΠΑ, που φρόντισαν άμεσα να ανταμείψουν την Άγκυρα με πώληση αμυντικού οπλισμού. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της θητείας του, ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να επενδύσει στην Τουρκία, εμφανίζοντάς την ως μοντέλο δημοκρατικής χώρας της ευρύτερης Μέσης Ανατολής με μετριοπαθή μουσουλμανικό πληθυσμό.


Εντούτοις, το πέρασμα του χρόνου απέδειξε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, όχι μόνο τον εκτροχιασμό της χώρας προς τον αυταρχισμό και την κατάλυση της δημοκρατίας, αλλά και τη ροπή της προς τον Νεο-οθωμανισμό. Προς επίτευξη του νεο-οθωμανικού της οράματος, η Άγκυρα έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου κούρσα εξοπλισμών, που απειλεί να διαταράξει την υφιστάμενη ισορροπία ισχύος. Οι ανεξέλεγκτες συνέπειες αυτής της εξέλιξης αποτυπώνονται στον αναθεωρητικό χαρακτήρα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, που μέσω της εκμετάλλευσης του μουσουλμανικού στοιχείου προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντά της στα γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.
Κατευθυνόμενη... ενίσχυση
Πρόσφατα, και συγκεκριμένα λίγες μέρες μετά τις εκλογές στην Τουρκία, το Πεντάγωνο με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται ουσιαστικά για παντός καιρού τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους (smart bomb), οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα υπερσύγχρονο σύστημα αυτόματης πλοήγησης, το γνωστό GPS, για εντοπισμό στόχων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε στις αρχές του μήνα η τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah», σημειώνεται πως: «Η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο των ΗΠΑ στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.


Είναι ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα της Αμερικής να βοηθήσει τον Νατοϊκό της Σύμμαχο, στην ανάπτυξη και διατήρηση ισχυρών αμυντικών ικανοτήτων. Η προτεινόμενη πώληση βρίσκεται σε συμφωνία με αυτούς τους στόχους». Επιπλέον, τονίζεται ότι η πώληση, της οποία η έγκριση εκκρεμεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, θα ενισχύσει τις δυνατότητες της αεράμυνας της Τουρκίας και στοχεύει να υποβοηθήσει στις μελλοντικές επιχειρήσεις του NATO, χωρίς να μεταβάλλεται ο περιφερειακός συσχετισμός ισχύος. Αξίζει να σημειωθεί, πως η κίνηση αυτή εκ μέρους των ΗΠΑ έρχεται λίγους μήνες μετά την έγκριση του Ερντογάν για χρήση της αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ για εκτέλεση επιθέσεων της αμερικανικής συμμαχίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Ανάπτυξη πολεμικής βιομηχανίας
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα δίνει όλο και περισσότερη σημασία στην εγχώρια βιομηχανία κατασκευής όπλων, με τη χώρα να κατατάσσεται το 2014 μέσα στους μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων παγκοσμίως. Ενδεικτικά σημειώνεται πως, ενώ οι 100 μεγαλύτερες βιομηχανίες κατασκευής όπλων παγκοσμίως βλέπουν πτώση των πωλήσεών τους κατά 4,5 %, την ίδια ώρα η τουρκική εταιρεία Αselan είχε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 29%.


Χαρακτηριστικά, για τη συγκεκριμένη εταιρεία σημειώνεται πως είναι μια από τις 100 καλύτερες στη λίστα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρηνευτικών Ερευνών της Στοκχόλμης (SIPRI) και ανέβηκε από την 87η στην 65η θέση, ενώ θεωρείται πλέον η τέταρτη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης στη λίστα, με τα έσοδά της να αυξάνονται το 2013 από 860 εκατομμύρια σε 1,1 δις δολάρια. Μάλιστα, στη φετινή έκθεση του Ινστιτούτου υπάρχει μια ξεχωριστή κατηγορία αναπτυσσόμενων χωρών, που περιλαμβάνει την Τουρκία, τη Βραζιλία, τη Σιγκαπούρη και τη Νότιο Κορέα.
Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και στόλος TFX
Από την αρχή του χρόνου, ο αρχιτέκτονας της νεο-οθωμανικής τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξήγγειλε την έναρξη ενός φιλόδοξου προγράμματος κατασκευής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, για το οποίο επέδειξαν ενδιαφέρον συμμετοχής κινεζικές, αμερικανικές και ιταλικές εταιρείες. Σημειώνεται επίσης πως η Τουρκία βρίσκεται τώρα στο στάδιο σχεδιασμού του μαχητικού αεροσκάφους TFX 5ης γενιάς, που προορίζεται για αντικατάσταση του F-16 και θα συνεργάζεται με τον στόλο των Stealth F-35.


Επί του θέματος, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε πριν από μερικούς μήνες: «Στόχος μας είναι μέχρι το 2023 να κατασκευάσουμε τον πρώτο TFX στόλο, γι’ αυτό ξεκινήσαμε από τώρα τον σχεδιασμό για υλοποίηση του προγράμματος». Στα σχέδια επίσης της κυβέρνησης Ερντογάν είναι και η αγορά 5 διπλοκινητήριων Boing CH -47 Chinook. Πέραν από τις δυνάμεις αεροπορίας, η ισλαμική κυβέρνηση ξεκίνησε επιπρόσθετα τη μαζική παραγωγή, περίπου 35 χιλιάδων, αυτόματων όπλων τύπου MPT-76 για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ το αυτόματο 7,6 χιλιοστών θα μετατραπεί στο βασικό όπλο του πεζικού.
Κυριαρχία στην Αν. Μεσόγειο
Την ίδια στιγμή, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό επιδιώκει να υλοποιήσει ένα γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση ποιοτικής και ποσοτικής υπεροχής στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένας από τους βασικούς παράγοντες που ωθούν την Τουρκία στην ανατροπή της ισορροπίας ισχύος και στη μετατροπή της περιοχής σε τουρκική λίμνη, είναι η επιδίωξη για έλεγχο των τεράστιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Λεβαντίνης.
Πυρηνικό διολίσθημα
Μεγαλύτερη όμως ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό, η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο Άκιουγιου απέναντι από την κατεχόμενη Κερύνεια. Λόγω του σεισμογενούς χαρακτήρα της περιοχής, ο κίνδυνος για ένα δεύτερο Τσέρνομπιλ ή μια Φουκουσίμα δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά δυνητικό εφιαλτικό ενδεχόμενο για τις χώρες της περιοχής. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της Τουρκίας για δήθεν χρήση αυτής της πυρηνικής ενέργειας προς κάλυψη των εσωτερικών ενεργειακών της αναγκών, πληροφορίες από διάφορες μυστικές υπηρεσίες, και συγκεκριμένα της Γερμανίας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έναρξη μεγάλης κλίμακας πυρηνικού εξοπλισμού εκ μέρους της Άγκυρας.
Εγκληματική ανοχή ΗΠΑ - Ε.Ε.
Συνοψίζοντας, θα έλεγε κανείς πως η ιδιαίτερη στρατηγική ισχύ που απολαμβάνει η Τουρκία οφείλεται, πέραν από τη γεωγραφική της θέση ως σημαντικός διακομιστής ενέργειας προς την Ευρώπη, και στο γεγονός ότι ΗΠΑ και Ευρώπη τη χρειάζονται για τη διαχείριση του Συριακού και την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, που η ίδια ανέθρεψε. Η εγκληματική ανοχή και ενίσχυση της φρενίτιδας του πολεμικού υπερεξοπλισμού της Αγκύρας από τις μεγάλες δυνάμεις, μακροπρόθεσμα ενδέχεται να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της περιοχής, της οποίας το μέλλον είναι αβέβαιο. «Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς για την προστασία της ανεξαρτησίας, ελευθερίας και επιβίωσης μιας χώρας», ήταν τα λόγια του Νταβούτογλου προ μηνών, που τυγχάνει επίσης να βρίσκεται σήμερα στα κατεχόμενα εδάφη, επιθεωρώντας τον τουρκικό Αττίλα στους εορτασμούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους.