Ενέργεια

Προετοιμασία για την Πόλη

Επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει του ταξιδιού στην Τουρκία
Απαίτηση του Μουσταφά Ακιντζί για αλλαγή του νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορά τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με σκοπό την εναρμόνιση με τον «Βορρά»
Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ πολιτική παίζει κεντρικό ρόλο και στη διαπραγματευτική δυναμική της χώρας, η οποία είναι ανεξάντλητη, διότι είμαστε διαρκώς σε διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην Ελλάδα, ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία την επόμενη βδομάδα. Χθες, ο κ. Τσίπρας μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Κύριο θέμα των επαφών στην Τουρκία αναμένεται να είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρίσκεται και το Κυπριακό. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός συζήτησε την Πέμπτη επί του θέματος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στη Μάλτα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Κατά τη συνάντηση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την πορεία των διαπραγματεύσεων και έγινε συντονισμός για το θα μεταφέρει η Αθήνα στην τουρκική πλευρά.
Ανεξάντλητη εξωτερική πολιτική
«Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και ενημέρωση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη ως Πρωθυπουργός στο ΥΠΕΞ, με σκοπό τη συζήτηση και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, «ώστε να αξιοποιήσουμε το momentum, όπως λέτε κι εσείς οι διπλωμάτες, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα». Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η εξωτερική πολιτική παίζει κεντρικό ρόλο και στη διαπραγματευτική δυναμική της χώρας, η οποία, όπως είπε, «είναι ανεξάντλητη, διότι είμαστε διαρκώς σε διαπραγμάτευση».
Το πρόγραμμα Τσίπρα
Η διήμερη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθείς την ερχόμενη Τρίτη 17 Νοεμβρίου, όπου ανεπίσημα «και σε φιλικό κλίμα», όπως σημειώνουν στην Αθήνα, θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Φανάρι, όπου θα τύχει υποδοχής από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Την επόμενη μέρα, 18 τρέχοντος, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στην Άγκυρα, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, και πιθανόν και με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που ωστόσο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.
Οι απαιτήσεις Ακιντζί
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αναφερόμενος χθες στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως ο νόμος στον «Νότο» που αφορά τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να αλλάξει, αφού εμποδίζει τη συνεργασία με τις εταιρείες του «Βορρά», κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των ανθρώπων για λύση. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι η σύνδεση των δικτύων είναι απαραίτητη για τη λύση και ότι ο αγωγός νερού που μεταφέρθηκε από την Τουρκία στα κατεχόμενα, καθώς και η ηλεκτρική σύνδεση είναι στοιχεία που προωθούν τη συνύπαρξη των δυο κοινοτήτων. Όσον αφορά τις συνομιλίες, επανέλαβε πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν πριν από τον Μάιο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη δυσκολίες.
Θέλουν εξωτερικές σχέσεις
Επιπλέον, ανωμαλία χαρακτήρισε χθες η λεγόμενη υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Εμινέ Τσολάκ το γεγονός ότι το ψευδοκράτους δεν μπορεί να συνάψει «εξωτερικές σχέσεις» και να εκπροσωπηθεί στην Ε.Ε. Η ίδια μάλιστα σημείωσε πως μετά τη λύση του Κυπριακού, αυτό το πρόβλημα που επηρεάζει τις σχέσεις Τουρκίας-Ε-Ε, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ-Κύπρου δεν θα υφίσταται πλέον. Η κ. Τσολάκ ισχυρίστηκε ότι με τη λύση οι Τ/κ θα αποκτήσουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα και την ίδια φωνή σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση στο εξωτερικό, και εξέφρασε τη λύπη της γιατί η τ/κ κοινότητα δεν εκπροσωπείται στις Βρυξέλλες.