Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Ισλαμικός κόμβος η Τύμπου
«ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ Η ΤΥΜΠΟΥ - Αποκαλύψεις της "Χαλκίν Σεσί" για τακτικές πτήσεις Λιβύης κ.ά. - Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Ενώ συνεχίζεται ο σάλος που έχει ξεσηκώσει η πτήση του δυτικογερμανικού αεροσκάφους στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, αποκαλύπτεται ότι αριθμός ισλαμικών χωρών πρόκειται να εγκαθιδρύσουν τακτικές πτήσεις προς τα κατεχόμενα. Την αποκάλυψη κάνει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί», η οποία αναφέρει συγκεκριμένα την Λιβύη, την Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και την Μαλαισία.
Διαδήλωση
Μετά από χθεσινή ανακοίνωσή τους, οι κομματικές οργανώσεις νεολαίας ΕΔΟΝ, ΕΔΕΝ, ΠΟΦΝΕ και ΝΕΔΗΚ πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της πρεσβείας της Δυτικής Γερμανίας, για το επεισόδιο της πτήσεως δυτικογερμανικού αεροσκάφους στην Τύμπου. Στον χώρο της Πρεσβείας είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Στη συνέχεια η διαδήλωση, τον κυριώτερο όγκο της οποίας αποτελούσαν μαθητές, συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας, μεταφέροντας πανώ και φωνάζοντας συνθήματα όπως «ΝΑΤΟ, ο μεγαλύτερος εχθρός της Κύπρου».
Εποικίζουν την Αμμόχωστο
Το τουρκοκυπριακό Δελτίο «Νέα από τον Βορρά» αποκαλύπτει στην χθεσινή του έκδοση ότι οι τουρκοκυπριακές «αρχές» σχεδιάζουν να προχωρήσουν με τον εποικισμό και τη «δραστηριοποίηση» των Βαρωσίων. Σύμφωνα με το Δελτίο του νέου τουρκοκυπριακού πρακτορείου ειδήσεων «Βόρεια Κύπρος», το πρώτο Πενταετές Σχέδιο Αναπτύξεως των Τουρκοκυπρίων προνοεί «την επεξεργασία προγραμμάτων για την επαναλειτουργία των τουρκικών εγκαταστάσεων Βαρωσίων με σκοπό την αντιμετώπιση του αυξανομένου ρεύματος περιηγητών προς την "Βόρεια Κύπρο"».
Πρώτα λύση, μετά ένταξη
Πριν από την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ, που προγραμματίζεται για το 1980, θέτει τη λύση του κυπριακού προβλήματος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Καραμανλής.
Τούτο διαφαίνεται σε συνέντευξή του που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση με την ευκαιρία των εκλογών της Κυριακής.
Παρανομούν όσοι βοηθούν εμμέσως τους Τούρκους
«Κάθε προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να λειτουργήσει τα ξενοδοχεία μας που βρίσκονται στον κατεχόμενο Βορρά είναι παράνομη. Τα υπό κατοχήν ξενοδοχεία ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι και θα τα επαναλειτουργήσουν υπό συνθήκες ελευθερίας». Τα πιο πάνω, μεταξύ άλλων, τόνισε χθες προσφωνώντας το 62ο Συνέδριο του Συμβουλίου του Διεθνούς Συνδέσμου Ξενοδόχων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια των Ελληνοκυπρίων ξενοδόχων για αναζωογόνηση και προαγωγή του τουρισμού στις ελεύθερες περιοχές της νήσου. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την χαρά του για το ότι η Κύπρος επελέγη σαν τόπος συγκροτήσεως του Συνεδρίου.