Ενέργεια

Δικό του κράτος θέλει ο Μουσταφά

ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Συμμαχία Πολιτών καταδίκασαν τις δηλώσεις Ακιντζί περί «ισότιμου καθεστώτος»
Σε αναμφισβήτητο δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος αναφέρθηκε ο κατοχικός ηγέτης, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους
«Η ΜΗΤΕΡΑ πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη Τουρκία θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους αδελφούς της στο νησί, ώστε να διασφαλιστούν τα νομικά δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/κ», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν χθες ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Συμμαχία Πολιτών, με αφορμή τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια των εορτασμών της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, περί ισότιμου μέλους της «ΤΔΒΚ» στην ομοσπονδιακή Κύπρο. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι η λύση έχει γίνει πιο δύσκολη σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν και θα είναι πολύ πιο δύσκολη μετά από 10 χρόνια. Ο κατοχικός ηγέτης πρόσθεσε, επίσης, πως πρόθεση της τ/κ πλευράς είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής λύσης με έμφαση στην πολιτική ισότητα, την ασφάλεια και τη διζωνικότητα.
Επικρίνοντας το σχόλιο της ελληνικής κυπριακής πλευράς ότι η λύση ομοσπονδίας «δεν είναι μια ιδανική λύση, αλλά μια επώδυνη συμφιλίωση», ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και δίνει αρνητικό μήνυμα. Σε μήνυμά του για την 32η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε πως το ζητούμενο είναι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία να διασφαλίσει το ισότιμο καθεστώς των Τ/κ.
Η οργάνωση των Τ/κ
Επιπλέον, ο κατοχικός ηγέτης επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι μια περιοχή γεμάτη προβλήματα και για το Κυπριακό έχουν γίνει προσπάθειες να λυθεί εδώ και πολλά χρόνια. Σχετικά με τη διαδικασία, ο κ. Ακιντζί δήλωσε: «Από το 1963, όταν οι Τουρκοκύπριοι είχαν εξαιρεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960, έχει προκύψει το αναμφισβήτητο δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων για να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος. Στο πλαίσιο αυτού του δικαιώματος, ήμασταν οργανωμένοι βάσει της Προσωρινής Κυπριακής Τουρκικής Διοίκησης, της Αυτόνομης Κυπριακής Τουρκικής Διοίκησης και του Ομόσπονδου Τουρκικού Κράτους της Κύπρου.


» Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ιδρύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1983 με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που εγκρίθηκε από τη Συνέλευση της ΤΔΒΚ. Στη δήλωση της ανεξαρτησίας αναφέρθηκε ότι ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δεν μπορεί να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις και τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας από τις δύο πλευρές».
Στο πλευρό η «μητέρα πατρίδα»
Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, που δεν παρέστη στην παράνομη παρέλαση, δήλωσε σε μήνυμα που ανέγνωσε εκ μέρους του ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές πως «οι Τ/Κ συνεχίζουν με θάρρος τον αγώνα τους για πραγματική ελευθερία απέναντι στις αδικίες στις οποίες έμειναν εκτεθειμένοι. Διασφάλισαν τα αμετάκλητα δικαιώματά τους, δίνοντας ζωή στην "ΤΔΒΚ" και αποτελούν μια πηγή περηφάνιας για όλο το τουρκικό έθνος». Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, επίσης, με προκλητικό τρόπο ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει έντονα τα βήματα των Τ/κ για ένα πιο ευτυχισμένο και εύπορο μέλλον, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη του ψευδοκράτους μέσα σε σταθερότητα είναι μια από τις προτεραιότητες της Τουρκίας «ως μητέρας πατρίδας».
Στόχος το ισότιμο καθεστώς
«Ο τ/κ "λαός" απέδειξε πολλές φορές τη θέλησή του για μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο και ήταν πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τους συνομιλητές τους. Είναι βασικό οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία θα διασφαλίσει τη σύνδεση με τη διεθνή κοινότητα, δίνοντας εγγυήσεις για ισότιμο καθεστώς των Τ/κ», είπε στο μήνυμα ο κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας: «Η μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη Τουρκία θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους αδελφούς της στο νησί, ώστε να διασφαλιστούν τα νομικά δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/κ».
Εφιάλτης το όνειρο
Με κατηγορηματικό ύφος, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε χθες πως οι δηλώσεις του κ. Ακιντζί αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την επιμονή της τουρκικής πλευράς σε συνομοσπονδιακή διευθέτηση του Κυπριακού, η οποία θα υποβιβάζει την Κυπριακή Δημοκρατία από κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο σε κοινότητα και θα δημιουργεί ένα μόρφωμα άνευρο, ασταθές και έρμαιο στις ορέξεις των στρατηγικών στόχων της Τουρκίας.


«Εάν το όραμα του Ακιντζί, όπως το περιέγραψε χθες ο ίδιος, είναι αυτό, που όπως δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μοιράζεται μαζί του, τότε οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια όχι σε όνειρο αλλά σε εφιάλτη», ανέφερε. «Ενόψει και της τρίτης συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ακιντζί, στο πλαίσιο των εντατικών διαπραγματεύσεων, διερωτόμαστε πότε ο κ. Αναστασιάδης θα εισακούσει το αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλων κομμάτων για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Μετά το μπαϊράμι;», κατέληξε.
Επιδιώκουν τον διαμελισμό
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κατοχικός ηγέτης, ο Εκπρόσωπος της Πολιτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Αντρέας Χριστοφόρου, είπε πως το όραμα του κυρίου Ακιντζί είναι μια τελική λύση διζωνικού κράτους που θα διαμελίζει την Κύπρο και θα καταπατά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του κυπριακού λαού μέσα από ρατσιστικά κριτήρια, εθνοτικούς περιορισμούς, απαγορεύσεις, παρεκκλίσεις και εγγυημένες πλειοψηφίες. Όσο ο κύριος Ακιντζί επιμένει και προσπαθεί να κατοχυρώσει στις διαπραγματεύσεις αυτές τις διχοτομικές θέσεις, σημείωσε ο κ. Χριστοφόρου, τόσο θα απομακρυνόμαστε από τη σωστή λύση του Κυπριακού.
Παταγώδης αποτυχία Κυβέρνησης
«Οι δηλώσεις του κ. Ακιντζί, δυστυχώς, όχι μόνο καταδεικνύουν ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από τους προηγούμενους κατοχικούς ηγέτες αλλά εξελίσσεται σε πιο επικίνδυνο από τους προκατόχους του», ανέφερε χθες με τη σειρά της η Συμμαχία Πολιτών, σημειώνοντας πως την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά τον λαό και την πολιτική ηγεσία στο σκοτάδι, η τουρκική πλευρά διά του κ. Ακιντζί ξεκάθαρα δηλώνει ότι το ψευδοκράτος είναι ισότιμο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εμμένει στις εγγυήσεις και ταυτόχρονα απειλεί ότι αν οι Ελληνοκύπριοι δεν επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα, θα επέλθει η διαίρεση της Κύπρου.
Είναι πλέον φανερό, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι η πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό έχει αποτύχει παταγωδώς. Τέλος, ενόψει και της σημερινής παρουσίας του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας στην Κύπρο, η Συμμαχία Πολιτών κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να βρει το θάρρος και να πει την αλήθεια στον Γερμανό αξιωματούχο εκθέτοντάς του την τουρκική πλευρά, «χωρίς να αναλώσει τον χρόνο εκθειάζοντας τον καλό του φίλο κ. Ακιντζί».