Ενέργεια

Βάση εκπαίδευσης Ισραηλινών η Κύπρος

Αυξάνονται οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις Κύπρου και Ισραήλ μέσα στο 2016
Στόχος είναι η διευκόλυνση του συντονισμού μεταξύ των δυο χωρών και η μετατροπή της Κύπρου σε τακτική τοποθεσία εξάσκησης της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας

Ο αριθμός των εκπαιδευτικών ασκήσεων της ισραηλινής αεροπορίας στην Κύπρο αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο 2016, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Israel Air Force. Ως γνωστόν, η ενεργειακή συνεργασία που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο δημιούργησε σταδιακά και την ανάγκη συντονισμού των δυο χωρών σε επίπεδο ασφάλειας γι' αντιμετώπιση κοινών απειλών. Ήδη από το 2013, οι Πολεμικές Αεροπορίες Κύπρου και Ισραήλ έχουν αναπτύξει πολυεπίπεδες συνεργασίες πραγματοποιώντας κοινές ασκήσεις, όπως για παράδειγμα η τελευταία άσκηση «Ονήσιλος-Γεδεών», που ολοκληρώθηκε με επιτυχία την προηγούμενη βδομάδα.
Ενάντια σε προηγμένες απειλές
Σύμφωνα με άρθρο της Ναόμι Ζορέρ (σε μετάφραση Οφρί Αχαρόν) στην ιστοσελίδα της ισραηλινής αεροπορίας (IAF) τη Δευτέρα, η πρόσφατη άσκηση με την Κύπρο επέτρεψε υψηλότερη ποιότητα εκπαίδευσης για τις ισραηλινές εναέριες δυνάμεις. Σημειώνεται πως η άσκηση περιλάμβανε πολλαπλές πτήσεις σε διάφορους σχηματισμούς στον κυπριακό εναέριο χώρο και συνεργασία με διάφορες κυπριακές μοίρες και το τοπικό τμήμα Αεράμυνας. «Αυτό ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για την εκπαίδευση των ομάδων με πτήσεις σε άγνωστα εδάφη και κατά προηγμένων απειλών», δήλωσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Εξωτερικών Ασκήσεων Σμηναγός Τζιλ, προσθέτοντας: «Η μικρή απόσταση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ επιτρέπει την υψηλή ευελιξία και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικών σεναρίων με προσβάσιμους πόρους και χαμηλό κόστος».
Εκπαιδευτική βάση
Η ανάλυση σημειώνει ότι το 2015 διεξήχθησαν στην Κύπρο συνολικά δύο εκπαιδευτικές ασκήσεις και ο στόχος για το 2016 είναι να διεξαχθούν ακόμη περισσότερες και να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία των δυο χωρών. «Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τη διαδικασία συντονισμού, να μετατρέψουμε (την Κύπρο) σε μια συνήθη τοποθεσία εξάσκησης της IAF και να δημιουργήσουμε μια μόνιμη εγκατάσταση (foundation), η οποία θα επιτρέψει στα αεροσκάφη της IAF να εκπαιδεύονται εκεί όσο το δυνατόν περισσότερο», εξήγησε ο Ισραηλινός Σμηναγός Τζιλ. Στην πραγματικότητα, συνεχίζει το άρθρο, η Κύπρος προσομοιάζει στο περιβάλλον στο οποίο οι αεροναυτικές δυνάμεις θα πρέπει να λειτουργούν στην πραγματικότητα με έναν πολύ ρεαλιστικό τρόπο, έτσι αυτό το είδος της άσκησης δημιουργεί την καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή εκπαίδευση για τα πληρώματα αέρος και τους προετοιμάζει για μάχη. «Προετοιμαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε την εξάσκησή μας στην Κύπρο ως ένα διαθέσιμο πεδίο εκπαίδευσης (resource for training), όπως τη χρησιμοποίηση των βάσεων στον Νότο».
Κοινά τα οφέλη
Επιπλέον, αναφέρεται ότι στο πρώτο μέρος της τελευταίας άσκησης, ομάδες από την ισραηλινή μοίρα «Hornet», στην οποία λειτουργεί το επιθετικό ελικόπτερο «Apache Longbow», εκπαιδεύτηκαν με ομάδες από την κυπριακή «450ή» Μοίρα που λειτουργεί η ΜΙ-35. «Έχουμε εκπαιδευτεί σε μια κοινή δομή με τα επιθετικά ελικόπτερα της Κύπρου, «αντιμετωπίζοντας» μια δομή των κυπριακών επιθετικών ελικοπτέρων - που μας επιτρέπει να εκπαιδευτούμε τόσο μαζί τους όσο και εναντίον τους», δήλωσε ο επικεφαλής της άσκησης από τη μοίρα «Hornet» Major Σαχάρ. «Εμείς, ως επί το πλείστον, εκπαιδευτήκαμε σε κεντρικά σενάρια για την Κύπρο, εντούτοις και οι δύο πλευρές κέρδισαν από την άσκηση: Τόσο από την προοπτική της κοινής μάθησης και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των ομάδων, καθώς και από την κατάρτιση σε άγνωστο έδαφος με μη-δυτικά ελικόπτερα, που χρειαζόμαστε ακόμα να κερδίσουμε εμπειρία στον ουρανό».
Ποιοτικό άλμα για την IAF
Καταληκτικά σημειώνεται πως το δεύτερο μέρος της άσκησης ήταν μεγαλύτερο, καθώς σε αυτό συμμετείχαν όλα τα τμήματα: Μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, τα UAV, και μεταγωγικά αεροσκάφη. Ο στόχος της εκπαίδευσης ήταν να εκπαιδευτούν σε μίαν από τις πιο σημαντικές αποστολές της IAF, αυτή της διάσωσης ενός πιλότου έπειτα από εκτόξευση. «Για εμάς, αυτή η άσκηση αποτελεί ένα καθοριστικό άλμα για τις ικανότητές μας στην εκπαίδευση και την καθοδήγηση της IAF», δήλωσε ο Σμηναγός Τζίλ προσθέτοντας: «Δεδομένου ότι το περιβάλλον είναι ρεαλιστικό για τις ομάδες, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η άσκηση αυτή αναπαράγει ό,τι θα χρειαζόταν στην πραγματικότητα».