Ενέργεια

Βλέπουν παράθυρο ευκαιρίας στην Κύπρο

Τσίπρας και Νταβούτογλου ανακοίνωσαν κοινό Μηχανισμό Συνεργασίας για το Προσφυγικό
Για την ανάγκη εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς τρίτους εγγυητές, αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Το Προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο των χθεσινών συνομιλιών μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου ομολόγου του Αχμέντ Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, συζητήθηκε και το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, σε συνάρτηση με το Κυπριακό. Όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, οι δύο Πρωθυπουργοί έκαναν λόγο για παράθυρο ευκαιρίας, με τον κ. Νταβούτογλου να αναφέρεται σε θετικές προσεγγίσεις στην εν εξελίξει διαδικασία επίλυσης. Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε πως Αθήνα και Άγκυρα έχουν κοινές θέσεις, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η συζήτηση για την επίλυση του προβλήματος πρέπει να διεξαχθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των δικαιωμάτων των δύο χωρών.


Για το ίδιο ζήτημα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάλεσε σε ενθάρρυνση των «δύο κοινοτήτων», σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι «όχι πολύ αισιόδοξος», αλλά «συγκρατημένα αισιόδοξος». Παράλληλα, επανέλαβε για ακόμη μια φορά την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς τρίτους εγγυητές, με εγγυημένη όμως την ασφάλεια για Ε/κ και Τ/κ . «Είμαστε μπροστά σε μία ευκαιρία, αλλά η λύση θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας.
Δυσβάσταχτο το Προσφυγικό
Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως το πρόβλημα δεν είναι ούτε τουρκικό, ούτε ελληνικό και τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για περισσότερα βήματα συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών. «Όχι, δεν θα το επωμιστούμε, δεν είναι σωστό. Γινόμαστε θύματα και εμείς μαζί με τους πρόσφυγες», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου, ενώ παράλληλα εξήγγειλε την έναρξη τεχνικής συνεργασίας των ακτοφυλακών των δύο χωρών, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας στο Αιγαίο και τη δημιουργία υπουργικών επιτροπών που θα συνεργαστούν.
Επιπλέον, ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε ως καθεστώς βίας την κυβέρνηση Άσαντ, σημειώνοντας πως αν δεν υπήρχε το καθεστώς αυτό, οι Σύροι δεν θα γίνονταν πρόσφυγες. Εξηγώντας το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για επιτροπές των Υπουργείων Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, που θα αρχίσουν συναντήσεις άμεσα. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωσε την τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας, σημειώνοντας ότι υπήρξε ήδη επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
Καταπολέμηση διακινητών
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων πως το δυσμενές περιβάλλον στην περιοχή οφείλεται στην έξαρση του θρησκευτικού φανατισμού, και γι’ αυτόν το λόγο, είπε, Ελλάδα και Τουρκία έχουν κάθε λόγο να συνεργαστούν. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για δυσβάσταχτο βάρος που επωμίζεται τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, εξαιτίας των προσφυγικών ροών, σημειώνοντας πως δυόμισι εκατομμύρια Σύρους έχει δεχτεί η Τουρκία και 650.000 πρόσφυγες έχει δεχτεί η Ελλάδα: «Θέλουμε βήματα συντονισμού και συνεννόησης για να χτυπήσουμε τους διακινητές.


Η πρώτη υποχρέωση που έχουμε είναι να σταματήσει η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο, είναι ανθρωπιστική υποχρέωση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, που εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους πρόσφυγες προκειμένου να αποφεύγουν τη μετάβαση σε άλλες χώρες μέσω παράνομων διαδρόμων. Τέλος, στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της εντατικής ενεργοποίησης του πρωτοκόλλου επανεισδοχής από την Τουρκία, που στοχεύει ακριβώς στο να αντιμετωπιστούν τα παράνομα δίκτυα των διακινητών.
Ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση
Οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών αναφέρθηκαν και στα «ανοιχτά θέματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον κ. Νταβούτογλου να ανακοινώνει πως την πρώτη βδομάδα του Φεβρουαρίου του 2016 θα πραγματοποιηθεί νέα διμερής συνάντηση, κατά την οποία θα συζητηθούν οι ενέργειες για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα εμπορίου, τουρισμού, ενεργειακά και μεταφορές. Παράλληλα εξήγγειλε την προώθηση της αεροπορικής σύνδεσης Κωνσταντινούπολης - Αθήνας, αλλά και την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τα ελληνικά νησιά.
Ενταξιακή πορεία Τουρκίας
Μεταξύ άλλων, ο Αχμέντ Νταβούτογλου έκανε έκκληση προς την ελληνική πλευρά για ενεργότερη στήριξη στην ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ, κι εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί την Ελλάδα για νέες συνομιλίες με τον κ. Τσίπρα. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για έναρξη ενός νέου ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις των δύο χωρών. «Πιστεύω ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφέρον να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις προκλήσεις, να αναδείξουν τις δυνατότητες της περιοχής και να έχουν οφέλη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως υπάρχουν κοινά συμφέροντα που πρέπει αξιοποιηθούν, αλλά και ανοιχτά θέματα που πρέπει να συζητιούνται, όπως είπε, με ειλικρίνεια και να υπάρχει σύνεση.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε και στις συχνές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς και στη μη τήρηση των κανόνων αβλαβούς πλεύσης από την πλευρά τουρκικών πλοίων. «Θα τα ξανασυζητήσουμε και μέσα από τον διάλογο θα τα αντιμετωπίσουμε. Στόχος είναι η ασφάλεια και η συνεργασία στο Αιγαίο», είπε, ζητώντας τη θέσπιση ευρύτερων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα συμπεριλαμβάνουν αποφάσεις για το εμπόριο, τον τουρισμό και τον ενεργειακό τομέα. «Κοινή είναι η αντίληψη ότι το Αιγαίο θα πρέπει να είναι μια θάλασσα συνεργασίας, εμπορίου και τουρισμού», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας.
Συνάντηση με Βαρθολομαίο
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο τόνισαν την ανάγκη αντιμετώπισης της βίας και ανάδειξης του διαθρησκευτικού διαλόγου. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία στο Προσφυγικό, σημειώνοντας πως Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να συνεργαστούν για να αντιμετωπιστεί το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα. Με τη σειρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε την Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και την Ύπατη Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, στους οποίους ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση με εκπροσώπους των μονοθεϊστικών θρησκειών, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή. «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρότειναν να διευρυνθεί η συνάντηση με εκπροσώπους και άλλων θρησκειών», πρόσθεσε.