Ενέργεια

Προσφυγικό και Κυπριακό στην ατζέντα Τσίπρα

Με γεμάτες αποσκευές έφτασε χθες βράδυ στην Τουρκία ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις, η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι και ο περιφερειακός ρόλος της Κύπρου ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν Αναστασιάδης και Γερμανός ΥΠΕΞ

Την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας πραγματοποίησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας για επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ανάμεσα στα θέματα που θα βρεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρίσκεται το Κυπριακό, ενώ βασικό θέμα στην ατζέντα αναμένεται να είναι η προσφυγική κρίση και ο τρόπος κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα, προκειμένου να παρακολουθήσει μαζί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου τον φιλικό αγώνα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αναμένεται επίσης συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αν και τα ραντεβού αυτά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Αναφορές στο Κυπριακό
Εκτενή αναφορά για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία είχαν χθες και διάφορες τουρκικές εφημερίδες. Συγκεκριμένα η εφημερίδα «Σαμπάχ» δημοσίευσε άρθρο του Έλληνα Πρωθυπουργού, στο οποίο αναφέρει, «πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία που έχει για την περιοχή μας και τις διμερείς μας σχέσεις η επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ: ένα ελεύθερο, ενωμένο κράτος μέλος της ΕΕ, που διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο τον λαό του -Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους και άλλες Κοινότητες- χωρίς αναχρονιστικές μετα-αποικιακές ρυθμίσεις». Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «σε αυτές τις προσπάθειες, δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα και τη δυναμική που διαμορφώθηκε στο νησί».
Συνομιλίες για υφαλοκρηπίδα
Όσον αφορά το θέμα προώθησης της ασφάλειας στην περιοχή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρει πως αυτή δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς την ασφάλεια στο Αιγαίο. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή πολέμου, ή με αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικoύ εναέριου χώρου. Ένα από τα πρώτα βήματα αυτής της κυβέρνησης ήταν να συμφωνήσει με την Τουρκία στην αναζωογόνηση του διαλόγου για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», αναφέρει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Πρέπει να επεκτείνουμε αυτόν το διάλογο και να εργαστούμε στις διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα. Μόνο με τη διασφάλιση των σχέσεων καλής γειτονίας, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, μπορούμε να χτίσουμε σταθερά θεμέλια για τη μελλοντική συνεργασία μας».
Διαχείριση μεταναστευτικών ρευμάτων
Αναφερόμενος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό, να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας: για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδό τους σε τρίτες χώρες».
Συνάντηση Αναστασιάδη- Στάινμαϊερ
Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, καθώς και ο περιφερειακός ρόλος της Κύπρου ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως ο κ. Στάινμαϊερ «βρισκόταν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων, ήταν μάλιστα στο γήπεδο όπου γινόταν ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», προσθέτοντας, παράλληλα, ότι συζητήθηκε ακόμη και «η κατάσταση στην περιοχή, στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα ο ρόλος που μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να διαδραματίσει προς αντιμετώπιση προβλημάτων».
Ενταξιακή πορεία Τουρκίας
Ερωτηθείς κατά πόσο στη συνάντηση έγινε διασύνδεση του ζητήματος του μεταναστευτικού με το άνοιγμα των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η κ. Μέρκελ όταν ήταν στην Τουρκία αναφέρθηκε στο κεφάλαιο 17. «Να σας θυμίζω ότι ακολούθησε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Μέρκελ στην Ισπανία, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», είπε, σημειώνοντας ότι οι θέσεις της κυπριακής πλευράς είναι ξεκάθαρες. «Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την Τουρκία», τόνισε. Ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις, υπάρχει το διαπραγματευτικό πλαίσιο, και οι κατά καιρούς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζουν, όπως είπε, ξεκάθαρα πώς μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Άρα, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να προβεί σε εκείνες τις ενέργειες, για να προχωρήσει η πορεία της προς την Ευρώπη.
Επίσκεψη Βρετανού ΥΠΕΞ
Αύριο το πρωί αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Επαφές θα έχει επίσης και με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ενώ υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση και με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Χάμοντ θα επισκεφθεί και τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους.