Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Σοβιετική επιμονή
«Ενώ η Άγκυρα προσπαθεί ν' αποφύγει τις πιέσεις των Η.Π.Α. - ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΝΗ - για την υπογραφή πολιτικού εγγράφου με την Τουρκία - ΕΙΧΕ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΥΓΚΙΝ - ΝΤΕΜΙΡΕΛ - Μόσχα: Δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι συνθήκες», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 2 Νοεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενώσεως κ. Γκρομύκο είχε αποδεχθεί στη Νέα Υόρκη πρόταση του Τούρκου συναδέλφου του κ. Τσαγκλαγιαγκίλ για μια συνάντηση ανωτάτου επιπέδου μεταξύ Ντεμιρέλ και Κοσύγκιν, με την προσδοκία ότι κατά τη συνάντηση αυτή θα υπογραφόταν το πολιτικό σύμφωνο «φιλίας και συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών, που επεδίωκε από καιρό η Μόσχα. Η πρόταση του κ. Τσαγκλαγιαγκίλ έγινε για να μειωθεί η αμερικανική πίεση στην Τουρκία σχετικά με το Κυπριακό.
Επιστολές για τους αγνοουμένους
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σπύρος Κυπριανού έχει στείλει επιστολές για το θέμα των αγνοουμένων προς 14 συνολικά αρχηγούς κρατών, καθώς και προς τον Πάπα και τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, οι επιστολές εστάλησαν την παραμονή της αναχωρήσεως του κ. Κυπριανού για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση. Μέχρι της στιγμής έχουν απαντήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Κάρτερ, ο Πρωθυπουργός της Βρεττανίας κ. Κάλλαχαν κι ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας.
Σοφιανός
Σε ερώτηση σχετικά με τη διαμαρτυρία του Δημοκρατικού Συναγερμού προς την κυβέρνηση για το περιεχόμενο του εορταστικού μηνύματος του Υπουργού Παιδείας κ. Σοφιανού για την 28η Οκτωβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να διασαφηνίσει ποια είναι τα σημεία που θεωρεί ως επικριτέα. Διότι, προσθέτει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κυπριανού δεν έχει διαπιστώσει τίποτε το επικριτέο.
Η Λευκωσία των πολυκατοικιών
«Είναι φυσικό φαινόμενο ενός αφύσικου τρόπου που αντιμετωπίζονται απ’ την πολιτεία τα προβλήματα του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο προορίζονται να ζήσουν οι πολίτες αυτού του τόπου. Γι' αυτό και το περιβάλλον αυτό στις πόλεις μας γίνεται συνεχώς και πιο απάνθρωπο και θα γίνει ακόμα χειρότερο όταν η αύξηση του πληθυσμού των πόλεων οδηγήσει στην εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων οικοπέδων. Επειδή στο ερώτημα αυτό βάζετε κι ένα άλλο θέμα με την έκφραση "η Λευκωσία των πολυκατοικιών", νομίζω πρέπει να γίνει εδώ μια διευκρίνιση. Η έκφρασις αυτή, αν προορίζεται να περιγράψει το πραγματικό πρόβλημα της Λευκωσίας, πρέπει να διατυπωθεί σαν "η Λευκωσία των κακά οργανωμένων πολυκατοικιών"». Την απάντηση αυτή μας έδωσε ο γνωστός αρχιτέκτονας κ. Χάρης Φεραίος, όταν τον ρωτήσαμε αν θεωρεί φυσικό, αφύσικο ή υπερφυσικό το σημερινό φαινόμενο «της Λευκωσίας των πολυκατοικιών».