Σημερινά

Ψήφοι, έδρες και φιλότιμο

«Τι κερδίζει ο άνθρωπος, αν κατακτήσει τον κόσμο όλο και χάσει την ψυχή του;». Το απόφθεγμα αυτό, απαύγασμα της βαθιάς φιλοσοφικής σκέψης της χριστιανικής θρησκείας (ίσως και άλλων, δεν ξέρω) αποτελεί την πιο βαριά καταδίκη του τυχοδιωκτισμού και της έλλειψης ηθικής, που χαρακτηρίζουν συχνά τις πράξεις των ανθρώπων.
Έχω την άποψη ότι η νέα προσπάθεια των μεγάλων κομμάτων, να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, αποτελεί ιστορικό παράδειγμα τυχοδιωκτισμού και επίδειξη πολιτικού αμοραλισμού. Θεωρώ μέγιστη πρόκληση στα δημοκρατικά αισθήματα των πολιτών τη συνεννόηση των δύο μεγάλων κομμάτων, που στόχο είχε την αύξηση του εκλογικού μέτρου για είσοδο κομμάτων στη Βουλή. Είναι ολοφάνερο ότι τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν από κοινού σχεδιάσει ένα πλήγμα κατά της δημοκρατίας και της πολυφωνίας, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες χωρίς εκπροσώπους στη Βουλή.
Λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί ακόμα μια περίοδος κοινοβουλευτικών εργασιών, καθώς η Βουλή «πνίγεται» στην ανάγκη να εξετάσει με προσοχή και να ψηφίσει ένα μεγάλο αριθμό νομοθετημάτων, τα δύο κόμματα με πρωταγωνιστή τον ΔΗΣΥ επιχείρησαν να «κλέψουν» χρόνο και σημασία από τους βουλευτές και τους πολίτες, για να ασχοληθούμε με τις ψήφους και τις έδρες μας. Σχεδόν πραξικοπηματικά, σχεδιάζουν να επιβάλουν μια εκδικητική, αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική μεθόδευση επειδή έχουν -λένε- την πλειοψηφία.
Ο λαός και η ιστορία δεν θα δικαιώσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, που σχεδόν πραξικοπηματικά σχεδιάζουν να επιβάλουν μιαν αντιλαϊκή μεθόδευση κατά της Δημοκρατίας. Οι ενεργοί πολίτες οφείλουν να συμπαραταχθούν με τις δυνάμεις της δημοκρατικής πολυφωνίας, και να αντιδράσουν στις μεθοδεύσεις και τις λογικές οδοστρωτήρα που προωθούν τα δύο μεγάλα κόμματα.
Όπως την παλιά ελληνική μαυρόασπρη ταινία «Λατέρνα, φτώχια και φιλότιμο», όταν οι «σπουδαίοι και τρανοί» κερδίζουν, αλλά χάνουν στο τέλος την ψυχή τους και εξαφανίζονται, οι δύο ηθικά καταξιωμένοι ήρωες, κατατρεγμένοι και καταφρονημένοι, με μια λατέρνα για συντροφιά, και τη φιλία ως στερεά αξία, καταξιώνονται στη συνείδηση του κοινού, της κοινωνίας, της ιστορίας. Και μένουν αθάνατοι.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών