Ενέργεια

Κολυμπούν στα βαθιά

Τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής συζήτησε ο Πρόεδρος με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΝΙ
Σε κρίσιμο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί, δήλωσε Έιντε, που απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο έχει σημειωθεί πρόοδος στο καυτό θέμα του περιουσιακού

Σε νέο εντατικοποιημένο γύρο συνομιλιών θα προχωρήσουν οι δύο ηγέτες, μετά την ολοκλήρωση των έξι συναντήσεων που είχαν καθοριστεί τον Νοέμβριο, με στόχο να παράξουν αποτέλεσμα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. «Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, αφού δεν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες με τη συμπλήρωση των έξι συναντήσεων τον Νοέμβριο», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως δεν έχουν καθοριστεί οι επόμενες, «αλλά αναμένεται στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών να αποφασιστούν και οι επόμενες ημερομηνίες, όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις».
Συμφώνησαν τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κύπρο, έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης πραγμάτων στις συνομιλίες και καθορίστηκαν ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα, ούτως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. «Υπάρχει δουλειά μπροστά μας. Από πλευράς μας παραμένουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στον στόχο μας και ευελπιστούμε ότι μέσα από τον διάλογο θα δημιουργηθούν όλα εκείνα τα δεδομένα που θα μας επιτρέπουν να καταλήξουμε σε ένα αμοιβαίως αποδεκτό αποτέλεσμα, που αναμφίβολα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Υπομονή μέχρι τέλος Νοεμβρίου
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι με το τέλος αυτού του γύρου των εντατικών συνομιλιών θα υπάρξει κατάληξη στο περιουσιακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αυτός είναι ο στόχος», σημειώνοντας ωστόσο ότι λόγω της διασταυρούμενης φύσης της διαπραγμάτευσης τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί εκ των προτέρων.
«Μπορώ, όμως, να αναφέρω», συνέχισε, «ότι αυτός είναι ο στόχος και η επιδίωξη και θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι και την τελευταία συνάντηση εντός Νοεμβρίου, όπου θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της σχετικής ανακοίνωσης, που θα αφορά συνολικά και τις έξι συναντήσεις των δύο ηγετών», είπε.
Σε εξέλιξη ο ενεργειακός διάλογος
Τέλος, κληθείς να απαντήσει για την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΝΙ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως μετά τη σημαντική περιοδεία του Προέδρου σε τρία γειτονικά κράτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου «και σε αυτό το πλαίσιο έγινε μια συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΝΙ, για θέματα που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας». Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση και ένας διάλογος, και όταν υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο θα προχωρήσουμε και σε σχετικές ανακοινώσεις.
Κλειστά χαρτιά από Έιντε
Συνάντηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μαρθ Έιντε, που δήλωσε πως οι δυο ηγέτες βρίσκονται στα βαθιά μιας σειράς σημαντικών θεμάτων για την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Είχαμε τη συνάντηση των ηγετών χθες, θα έχουμε άλλη αύριο. Είμαστε τώρα στο μέσο των έξι συναντήσεων που συμφωνήσαμε να έχουμε τον Νοέμβριο. Είμαστε στα βαθιά για μια σειρά θεμάτων, σημαντικών για τις συνομιλίες», δήλωσε ο Νορβηγός διπλωμάτης, που σημείωσε μεταξύ άλλων πως αντιλαμβάνεται την ανάγκη των ΜΜΕ για κάποιες λεπτομέρειες.


Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε πως η συμφωνία είναι στο τέλος των έξι συναντήσεων να γίνει ένας απολογισμός, όταν και θα ανακοινωθεί το πού βρισκόμαστε και με ποιον τρόπο προχωράμε. Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο θα υπάρξει αποτέλεσμα για το περιουσιακό μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας τα εξής:


«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε πολύ συστηματικές εποικοδομητικές συνομιλίες για αυτό το θέμα και για άλλα θέματα, στο επίπεδο ηγετών. Συναντήθηκαν δυο φορές αυτή την εβδομάδα και δυο φορές θα συναντηθούν την ερχόμενη και οι διαπραγματευτές συναντώνται τώρα». Σχολιάζοντας το κατά πόσο η εντατικοποίηση φέρνει αποτελέσματα, ο κ. Έιντε είπε πως βρίσκονται σε μια εποικοδομητική φάση, διότι η εντατικοποίηση είναι υποβοηθητική.