Ενέργεια

Γρήγορη λύση με αργά βήματα

Εισφορά ύψους 125 χιλιάδων ευρώ προς τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων από ΚΔ
Οι Τ/κ δεν πρόκειται να αποδεχθούν ένα κράτος στο οποίο θα είναι οι Ε/κ πλειοψηφία, διεμήνυσε ο κατοχικός ηγέτης, τονίζοντας ότι μόνη αποδεκτή λύση είναι η ΔΔΟ
«ΟΤΑΝ θα έρθει η ώρα που πρέπει να μιλήσω και να αναφερθώ σε λεπτομέρειες θα το πράξω. Αυτή την ώρα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο διαβούλευσης, δεν έχει συμφωνηθεί ολοκληρωμένα οτιδήποτε», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Παραγωγική χαρακτήρισε την τετράωρη συνάντηση που είχε χθες με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσουμε. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι στη συνάντηση της Δευτέρας θα καθοριστεί πόσες συναντήσεις θα γίνουν τον Δεκέμβριο. Ερωτηθείς αν στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το περιουσιακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συζήτηση περιστράφηκε σε σωρεία άλλων θεμάτων.


«Σήμερα δεν ήταν στην ατζέντα μας το περιουσιακό. Είχαμε πει ότι θα ήταν διασταυρούμενη η διαδικασία των συνομιλιών και αυτό έχει γίνει σήμερα», είπε. Κληθείς να διασαφηνίσει πού εστιάστηκε η συζήτηση, ο Πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας: «Όταν θα έρθει η ώρα που πρέπει να μιλήσω και να αναφερθώ σε λεπτομέρειες θα το πράξω. Αυτή την ώρα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο διαβούλευσης, δεν έχει συμφωνηθεί ολοκληρωμένα οτιδήποτε. Παρατηρείται πρόοδος θα πρέπει να πω, αλλά, επαναλαμβάνω, υπάρχει και δρόμος να διανύσουμε».
Βεβαρημένο το πρόγραμμα
Ερωτηθείς, επιπλέον, κατά πόσον θα υπάρξει νέος γύρος εντατικών διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διεμήνυσε ότι υπάρχει μια συνεχής διαπραγμάτευση και ότι στη συνάντηση της Δευτέρας θα καθοριστεί πόσες συναντήσεις θα γίνουν τον Δεκέμβριο. «Έχω ένα βεβαρημένο πρόγραμμα και έρχονται και Χριστούγεννα και θα συνεχίσουμε κατά αυτό τον ρυθμό, τον εντατικό ρυθμό, προκειμένου να ολοκληρώσουμε εξαντλητικά το σύνολο των θεμάτων και να δούμε τι εναπομένει και πώς θα προχωρήσουμε. Η επιθυμία μας είναι να καταλήξουμε βεβαίως σε μια λύση, όπως την έχουμε αναφέρει κατ’ επανάληψη, βιώσιμη, λειτουργική που να ενώνει και τον λαό, να ενώνει και τους θεσμούς κ.λπ.», κατέληξε ο Πρόεδρος.
Ανανεώνουν για τις 25
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη συνάντηση της Δευτέρας η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 25 Νοεμβρίου. Με αυτό τον τρόπο θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των έξι συναντήσεων στον οποίο κατέληξαν οι δύο, στο πλαίσιο της εντατικοποιημένης αυτής φάσης των συνομιλιών.
Έκκληση για τους αγνοούμενους
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κυπριακή Δημοκρατία κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να ανταποκριθεί και να συμβάλει ουσιαστικά στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις προσπάθειες της ΔΕΑ, παρέχοντας την αναγκαία συνδρομή για την ταχύτερη επίτευξη αποτελεσμάτων.


«Συγκεκριμένα, αναμένουμε από την Τουρκία να παράσχει πρόσβαση στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, σε αρχεία του τουρκικού στρατού, καθώς επίσης να παράσχει πληροφορίες για σκόπιμες μετακινήσεις οστών από μαζικούς τάφους, όπως και πληροφορίες που αφορούν άλλους χώρους ταφής αγνοουμένων στα κατεχόμενα», σημειώνει σε ανακοίνωση της Προεδρίας, με την οποία γνωστοποιήθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προχωρήσει σε εισφορά ύψους 125 χιλιάδων ευρώ προς τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.
Ύψιστη προτεραιότητα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνεισφορά αυτή, αναφέρεται, ανεβάζει τη συνολική οικονομική βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Επιτροπή στα 2 εκ. 410 χιλιάδες 700 ευρώ, από το 2005 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων και του δράματος που βιώνουν οι οικογένειές τους για τόσες δεκαετίες αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, η οποία διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται άοκνα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το έργο της ΔΕΑ να καταστεί αποτελεσματικό και να τεθεί τέρμα στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.
Καίγεται για λύση τον Μάη
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Ακσιάμ», ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε πως στόχος είναι να υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι τον Μάιο, πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Αυτή η ειρήνη θα ανοίξει την πόρτα της Τουρκίας για την ΕΕ», δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί. «Θα ανοίξει μια πόρτα νέου διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Και αυτό επίσης θα ανοίξει τον δρόμο για πιο γρήγορη πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Σε αυτή τη διαδικασία έχουμε την πλήρη στήριξη της Τουρκίας. Συνεχώς διαβουλευόμαστε. Έγιναν σημαντικοί συμβιβασμοί».
«Αποδεκτή μονάχα η ΔΔΟ»
Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης ισχυρίστηκε, επιπρόσθετα, ότι δεν απαιτούνται πλέον έγγραφα στα οδοφράγματα, οι συχνότητες των ραδιοφώνων δεν μπερδεύονται και ότι συμφώνησαν το άνοιγμα δύο νέων οδοφραγμάτων ανατολικά και δυτικά. «Ιδρύσαμε δύο επιτροπές, μία για φυλετική ισότητα και μία για πολιτιστικά. Για τους αγνοούμενους υπάρχουν εργασίες εκταφής σε 30 σημεία», είπε ο κ. Ακιντζί, σημειώνοντας ότι η οριστική λύση του προβλήματος θα γίνει με αμοιβαία κατανόηση και διαπραγματεύσεις χωρίς όρους. «Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να επιτευχθεί μια λύση, η οποία να είναι κατάλληλη. Η λύση είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», είπε δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «εάν οι Ε/κ θέλουν ένα κράτος στο οποίο εκείνοι να είναι η πλειοψηφία και εμείς η μειοψηφία, εμείς δεν αποδεχόμαστε.


Εάν εμείς πούμε ότι θέλουμε δύο ανεξάρτητα κράτη και ίδρυση συνομοσπονδίας, αυτή τη φορά δεν θα δεχτούν εκείνοι». Το μόνο σενάριο το οποίο είναι αποδεκτό, συνέχισε, είναι μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, την οποία να στηρίζουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η διεθνής κοινότητα. Αυτό που είναι πραγματοποιήσιμο είναι και το δυνατόν. «Διαφορετικά μόνο θα ονειρευόμαστε», είπε.