Ενέργεια

Οι ενεργειακές προκλήσεις της Κύπρου

Δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο στόχος για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης, τόνισε ο κ. Συλικιώτης
Οι προοπτικές της Ενεργειακής Ένωσης και οι στόχοι της Κύπρου συζητήθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«Το φυσικό αέριο αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη ελπίδα που είχε ποτέ το Κράτος και ο λαός μας για κοινωνική ευημερία, οικονομική ανάπτυξη και πολιτική αναβάθμιση», τόνισε ο κ. Συλικιώτης

Οι επιπτώσεις από τη δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς επίσης και οι προοπτικές που διανοίγονται για άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργανώθηκε, χθες το πρωί, στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία. Στην ομιλία του, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στους ρυθμούς που ακολουθούνται για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Απώτερος στόχος της Κυβέρνησης, είπε, είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων στον ενεργειακό τομέα και η μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρέμβαση έκανε και ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος χαιρέτισε την έγκριση μελετών για ενεργειακά έργα που ενδιαφέρουν τη Λευκωσία, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Το «παρών» τους έδωσαν επίσης ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αντρέας Κεττής, και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ημερίδα διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Την όλη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Λευτέρης Αδειλίνης.
Αύξηση ανταγωνισμού
Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε την ανάγκη η Κύπρος να αποτελέσει μέρος της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ, ώστε να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος ηλεκτρικών διασυνδέσεων, που θα επιτρέψει την ισότιμη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, στην εσωτερική αγορά. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τον ανταγωνισμό, πράγμα που αυξάνει το κόστος των υγρών καυσίμων και του ηλεκτρισμού, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Έργα κοινού ενδιαφέροντος
Ο κ. Λακκοτρύπης μίλησε επιπλέον για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών, αναφορικά με την έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών τους πόρων, κάτι που, όπως είπε, παρέχει στην Κύπρο τη δυνατότητα για σωστή εκμετάλλευση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στις ενεργειακές υποδομές της Ένωσης, και συγκεκριμένα στη νέα λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη, και σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται το έργο «EuroAsia Interconnector», για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα και το Ισραήλ, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Επιπλέον, έκανε λόγο για δυο έργα αγωγών αερίου, όπως τον αγωγό «EastMed», που θα διασυνδέει τα κοιτάσματα της Κύπρου με την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, καθώς και ένα δεύτερο έργο, που στοχεύει ειδικά στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, επιτρέποντας τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο.
Εναλλακτικοί διάδρομοι για Ε.Ε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός είπε ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου και των αδειούχων εταιρειών του θαλάσσιου τεμαχίου 12, με σκοπό τη διαμόρφωση του βέλτιστου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω και της ενεργειακής αναβάθμισης της Ανατολικής Μεσογείου, μπορεί να συμβάλει στην παροχή εναλλακτικών διαδρόμων και πηγές ανεφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο.
Εξοικονόμηση ενέργειας και πρωτογενής παραγωγή
Προς την κατεύθυνση μείωσης του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι έχει δρομολογηθεί μια σειρά από δράσεις, που στοχεύουν στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού και τη χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Γι' αυτόν τον σκοπό, είπε, προωθείται περαιτέρω η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω χρήσης συστημάτων net-metering, την αξιοποίηση των γηγενών αποθεμάτων φυσικού αερίου και την άρση της ενεργειακής απομόνωσης. Αναφερόμενος περεταίρω στην προώθηση της χρήσης των ΑΠΕ, σημείωσε ότι το 2014 ανήλθε στο 8,7%, υπερκαλύπτοντας τον ενδιάμεσο στόχο για 7,45%. Μέχρι το 2020, πρόσθεσε, εθνικός στόχος στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι η πρωτογενής ενέργεια να φτάσει το 14,5%.
Ελπίδα το φυσικό αέριο
«Το φυσικό αέριο αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη ελπίδα που είχε ποτέ το Κράτος και ο λαός μας για κοινωνική ευημερία, οικονομική ανάπτυξη και πολιτική αναβάθμιση», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας όμως ότι αυτό εναπόκειται στις πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν. Ο κ. Συλικιώτης μίλησε επίσης για αρνητικές και προβληματικές αναφορές στην ανακοίνωση της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση, αφού, όπως είπε, απουσίαζαν οι αναφορές στον δυνητικό ενεργειακό ρόλο της Κύπρου για την ανάγκη αξιοποίησης των προοπτικών που δημιουργούνται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Να μην εγκαταλειφθεί το τερματικό
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν σημαντικές ποσότητες για εξαγωγές, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται προσήλωση στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου και ρεαλιστικού στρατηγικού σχεδιασμού, που θα μετατρέπει την Κύπρο σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Ως προς το έργο «EuroAsia-Interconnector» και τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, επεσήμανε ότι χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά μέχρι να υλοποιηθούν τα έργα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο στόχος για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης, αφού, όπως είπε, μέσω αυτού θα μπορέσει η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο υγροποίησης φυσικού αερίου για τις παγκόσμιες αγορές.
Σημαντική η διασύνδεση
Ο κ. Συλικιώτης μίλησε επιπλέον για αποτυχία της ΕΕ για άρση της ενεργειακής απομόνωσης μέχρι το 2015, χαρακτηρίζοντας ωστόσο ως πολύ σημαντική την αναφορά της Κομισιόν για έμφαση στις υποδομές που αποσκοπούν στην επίτευξη της διασύνδεσης της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών, σε ποσοστό 10%.
Μείωση εκπομπών κατά 40%
Στον χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αντρέας Κεττής έκανε αναφορά στη δήλωση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης, την οποία αναμένεται να αναλύσει την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αρμόδιος Επίτροπος Miguel Arias Canete. Τέλος, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης έκανε μια παρουσίαση των βασικών πτυχών της Ενεργειακής Ένωσης. Καταληκτικά, σημείωσε πως ενόψει της Συνόδου για το Κλίμα στο Παρίσι, η προσφορά της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030 αποτελεί ρεαλιστικό στόχο και θα συμβάλει, όπως είπε, στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.