Ενέργεια

Η ενεργειακή στρατηγική Κύπρου

Στο επίκεντρο του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο με τίτλο «Ενέργεια: Ώρα για αποφάσεις», που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία, θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Το συγκεκριμένο συνέδριο παρουσιάζει εξαίρετη σημασία, αφού σε αυτό θα παραστούν ειδικοί του τομέα από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, το «παρών» τους αναμένεται να δώσουν αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί αλλά και 20 ειδικοί που θα δώσουν απαντήσεις αναφορικά με το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου και της περιοχής.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η διοργάνωση του Συμποσίου τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), το οποίο εδρεύει στην Αθήνα, και της κυπριακής εταιρείας Επικοινωνίας, Δημοσιότητας, Εκδόσεων, Διαφημίσεων και Συνεδρίων Financial Media Way (FMW). Οι διακεκριμένοι ομιλητές από Κύπρο, Ελλάδα και το εξωτερικό θα τοποθετηθούν για μια σειρά από θέματα ενέργειας και θα αναπτύξουν τις θέσεις του με σκοπό τον προβληματισμό και την ανταλλαγή απόψεων. Χαιρετισμό θα απευθύνουν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, όσο και οι υπουργοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδος, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, καθώς και αρχηγοί κομμάτων, κρατικοί φορείς, εταιρείες ενέργειας και ακαδημαϊκοί.
Στην εναρκτήρια μέρα του Συμποσίου, Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, θα μιλήσουν με τη σειρά ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Ομήρου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Η επόμενη μέρα θα ανοίξει με την κεντρική ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, και τις τοποθετήσεις των τεχνοκρατών, εκπροσώπων κρατικών οργανισμών, των ενεργειακών εταιρειών και ακαδημαϊκών.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία και ιδιότητα, τα νέα δεδομένα στον ενεργειακό τομέα της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου και θα αναλυθούν οι πτυχές που αφορούν την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και Ισραήλ, υπό το πρίσμα των νέων γεωπολιτικών δεδομένων και προκλήσεων στη ΝΑ Μεσόγειο. Επιπλέον θα συζητηθούν και θα αναλυθούν οι δυνατότητες που έχει η Κύπρος, προκειμένου να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής.


Στο επίκεντρο της θεματολογίας του Συμποσίου είναι το φυσικό αέριο, ο ηλεκτρισμός και οι ΑΠΕ. Στόχος του Συμποσίου είναι να δώσει απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα, όπως:
• Η ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.
• Η ενεργειακή συνεργασία των κρατών της περιοχής.
• Οι επενδύσεις ενεργειακών εταιρειών στη ΝΑ Μεσόγειο τόσο στους υδρογονάνθρακες όσο και στον ηλεκτρισμό.
• Ο σχεδιασμός αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη.
• Η αξιοποίηση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
• Ηλεκτρικές διασυνοριακές διασυνδέσεις.
• Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.