Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Συνεργασία υπερδυνάμεων
«Κερδίζει έδαφος η πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε στη Ν. Υόρκη - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - Χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Αστάβιν», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 23 Νοεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Ο Αρχηγός του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Γλαύκος Κληρίδης συναντήθηκε χθες στις 10 το πρωί με τον Σοβιετικό πρεσβευτή στη Λευκωσία, κ. Σ. Αστάβιν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ενώσεως και, όπως πληροφορούμαστε από κύκλους του κ. Κληρίδη, εντάσσεται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο Αρχηγός του Δ. Συναγερμού για προσέγγιση και συνεργασία των δύο υπερδυνάμεων όσον αφορά την εξεύρεση λύσεως του Κυπριακού. Ως γνωστόν, η πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία του κ. Κληρίδη είχε εκδηλωθεί για πρώτη φορά στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κατά τη συζήτηση της τελευταίας προσφυγής της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση.
Ανομβρία
Η συνεχιζόμενη ανομβρία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον αγροτικό κόσμο. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία. Οι κτηνοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν καθημερινά ζωοτροφή για να συντηρούν τα ζώα τους. Η κατάσταση αυτής της συνεχούς φροντίδας για την εξασφάλιση ζωοτροφών οδηγεί τους κτηνοτρόφους μας στην οικονομική χρεωκοπία και καταστροφή. Τα πιο πάνω, μεταξύ άλλων, αναφέρονται σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Χαμπής Μιχαηλίδης.
Ο Κυπριανού υποψήφιος
Μετά από επαφή που είχε χθες στο Προεδρικό Γραφείο με τον Γενικό Γραμματέα και τον Β. Γεν. Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ.κ. Παπαϊωάννου και Φάντη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σπ. Κυπριανού ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας από τους κόλπους του ΑΚΕΛ, ο κ. Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε τον κ. Κυπριανού ότι θα έχει την υποστήριξη του ΑΚΕΛ στην αναμέτρηση του Φεβρουαρίου.
Εννεαμελής οικογένεια σε ένα δωμάτιο
Επίσκεψη στην κοινότητα Κοφίνου πραγματοποίησαν οι βουλευτές κ.κ. Χ. Μιχαηλίδης και Α. Φάντης, μαζί με τον Ε. Γραμματέα Προσφύγων κ. Γ. Γιάγκου. Στην Κοφίνου διαμένουν 1.000 περίπου πρόσφυγες, αντιμετωπίζουν δε διάφορα προβλήματα, τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επισκέψεως των βουλευτών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι οι κτηνοτρόφοι της Κοφίνου βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση λόγω της ανομβρίας. Εισηγήθηκαν δε όπως τους παραχωρηθούν επιχορηγημένες ζωοτροφές και άτοκα δάνεια.


Επίσης αναφέρθηκε ότι καθυστερούν από μήνες η επιδιόρθωση των τουρκοκυπριακών σπιτιών και η διευθέτηση του προβλήματος της παροχής πόσιμου νερού. Τέλος τονίσθηκε η περίπτωση ενός πρόσφυγα οικογενειάρχη, του Ανδρέα Μ. Κακουλλή, ο οποίος ζει με τα επτά παιδιά του σε ένα μόνιμο δωμάτιο. Οι κ.κ. Μιχαηλίδης και Φάντης υποσχέθηκαν στους πρόσφυγες ότι θα προωθήσουν τα προβλήματά τους στα αρμόδια Υπουργεία.