Ενέργεια

«Λύση χωρίς νικητές και ηττημένους»

Στην κρίση του λαού εναπόκειται ν' αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί ή όχι τη λύση, τονίζει ο Πρόεδρος
Οι χουλιγκανισμοί εναντίον των Τ/κ εξυπηρετούν μόνο την Τουρκία, που τους εκμεταλλεύεται, προκειμένου να διατηρήσει το καθεστώς εγγυήσεων, με πρόσχημα την ασφάλεια

Προειδοποίηση και συνάμα έκκληση για απάλειψη κάθε μορφής χουλιγκανισμού απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προς τον κυπριακό Ελληνισμό, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια εναντίον Τ/κ από μερίδα Ε/κ μαθητών. Μιλώντας στην ετήσια παγκύπρια σύναξη των αγωνιστών πολιτικών κρατουμένων του Συνδέσμου Πολιτικών Κρατουμένων ΕΟΚΑ 1955-59, στην Κοκκινοτριμιθιά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως τέτοιες συμπεριφορές εξυπηρετούν μόνο την Τουρκία και τα ακραία στοιχεία των Τ/κ για να εμμένουν στις απαράδεκτες εγγυήσεις, φέρνοντας ως πρόσχημα την ασφάλεια.


Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε επιπλέον τις πολιτικές δυνάμεις «να μη βιάζονται για να προκρίνουν τι είναι αυτό που θα έρθει, τι είναι αυτό που θα προβλέπει η λύση, ωσάν να είναι παρόντες και διαπραγματεύονται», διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι όταν έρθει η ώρα, «κανένας δεν θα μείνει μακράν της ενημέρωσης, της πλήρους ενημέρωσης», καθώς, όπως εξήγησε, «στο τέλος-τέλος δεν είναι ο όποιος ηγέτης που θα υπογράψει τη λύση, αλλά ο λαός θα αποφασίσει αν θα την αποδεχτεί ή θα την απορρίψει».
Θετική η εμπλοκή της Ε.Ε.
Αναφορικά με τις συνομιλίες, ο κ. Αναστασιάδης μίλησε με θετικά λόγια για την ενεργό εμπλοκή της Ε.Ε. στις συνομιλίες, τονίζοντας, μάλιστα, πως «το (ευρωπαϊκό) κεκτημένο αποτελεί κεκτημένο και των συνομιλιών». Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα «είναι ακριβώς από τα θέματα για τα οποία λέμε ότι η σταθερότητα στις αρχές και η διεκδίκηση στα ελάχιστα που ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης δικαιούται είναι εκ των ων ουκ άνευ». Παράλληλα ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού θα ληφθούν υπ' όψιν οι ευαισθησίες ή και ανησυχίες του συνόλου του λαού, αλλά, όπως είπε, ιδιαίτερα των Ελληνοκυπρίων, που είπαν «όχι» στο δημοψήφισμα του 2004.
«Η γλώσσα της αλήθειας»
Μιλώντας για την πορεία του Κυπριακού και την υιοθέτηση της ΔΔΟ ως μοντέλου λύσης, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως νιώθει υποχρεωμένος να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, εξηγώντας πως ήταν η πλευρά μας που αποφάσισε να προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη πετυχαίνοντας σωρεία ψηφισμάτων ή αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία καθόρισαν και τα πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να επιτευχθεί η συγκεκριμένη λύση. Γι' ακόμη μια φορά, ο Πρόεδρος σημείωσε πως στόχος της λύσης δεν είναι να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι: «Εκείνος που θα θεωρεί ότι είναι νικητής ή εκείνος που θα θεωρεί ότι πέτυχε σε βάρος του άλλου, την ίδια ώρα θα πρέπει να συνειδητοποιεί ότι κτίζει πάνω σε κινούμενη άμμο», εξήγησε.
Μυστικοπάθεια στις συνομιλίες
Όσον αφορά την πρόοδο των συνομιλιών, ο Πρόεδρος απέφυγε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες και περιορίστηκε στο να δηλώσει «εξαγγέλλεις κάτι όταν ολικά έχει συμφωνηθεί». Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε πως βασική αρχή των διαπραγματεύσεων είναι ότι τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα. «Μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό απ' όλους πόσο επικίνδυνο είναι είτε να καλλιεργήσεις προσδοκίες είτε να καλλιεργήσεις απαισιοδοξία, χωρίς να έχεις κάτι το συγκεκριμένο μπροστά σου».


Επιπλέον, σημείωσε πως κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το απαράδεκτο της σημερινής κατάστασης, η οποία, όπως είπε, γίνεται δυσκολότερη με το πέρασμα του χρόνου. «Δεν είναι αρκετό να σας πω ότι θα ξαναποκτήσουμε, όπως θα τα θέλαμε ενδεχομένως ενωρίς, αυτό που απόλυτα θα μας ικανοποιούσε. Έχουν μεταβληθεί, δυστυχώς, οι συνθήκες. Μεγάλη γενιά των προσφύγων μας έχει αποδημήσει εις Κύριον. Πλείστοι όσοι δεν επιδιώκουν να επισκεφθούν τις κοινότητες καταγωγής. Εκλείπει σταδιακά ο δεσμός με τις εστίες των προγόνων μας», είπε.
Να μάθουμε να συμβιώνουμε
Αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια κατά των Τ/κ, ο κ. Αναστασιάδης έφερε ως παράδειγμα τους παρισταμένους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, για να τονίσει ότι κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ουδέποτε είχαν στραφεί κατά των Τουρκοκυπρίων. «Άλλοι είναι που με το δόγμα του "διαίρει και βασίλευε" φρόντισαν με προκλήσεις να δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων», πρόσθεσε και ισχυρίστηκε πως όπως συμβιώνουμε με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, έτσι θα πρέπει να ζήσουμε και με τους Τουρκοκυπρίους. «Και θα μπορέσουμε βεβαίως να ζήσουμε αν και οι ίδιοι κατανοήσουν ότι θα πρέπει να σεβαστούν και τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων», συμπλήρωσε.
Καταξιωμένοι οι διαπραγματευτές
Σχετικά με τη διαπραγματευτική ομάδα, εξήγησε πως αυτή δεν αποτελείται από εκλεκτούς που επέλεξε ο ίδιος, αλλά, όπως είπε, από εκλεκτούς που υπέδειξαν οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις. Συνεπώς, συνέχισε, συμμετέχουν στη διαμόρφωση των θέσεων όσοι έχουν την εντολή να συμβουλεύουν τον διαπραγματευτή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


«Οι Τεχνικές Επιτροπές, που ετοίμασαν τις θέσεις που υποβάλαμε εφ’ όλης της ύλης, αποτελούνται από άτομα είτε καθ’ υπόδειξιν των πολιτικών δυνάμεων είτε από καταξιωμένους πανεπιστημιακούς. Συνεπώς, δεν είναι κάτι που προετοιμάζεται με βάση την αρχή του ενός. Είναι με βάση την αρχή της συλλογικότητας», υπέδειξε, προσθέτοντας πως στην κριτική που θα ασκηθεί το επόμενο διάστημα και εν όψει των βουλευτικών εκλογών, θα πρέπει να υπάρχει τεκμηριωμένη άποψη τού κατά πόσον ο ίδιος υπαναχώρησε από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτέμβρη του 2009.


«Ή θα ενεργούμε συλλογικά και θα τιμούμε αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει, ή θα παρεκτρεπόμαστε και κατά καιρούς, χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων, θα ακολουθούμε ο καθένας τη δική του γραμμή. Και εάν δεν ενώσουμε δυνάμεις, εάν δεν αποφύγουμε τη διάσπαση, δεν θα επιτύχουμε παρά την οριστική διχοτόμηση και θα θέσουμε και σε κίνδυνο ολόκληρον τον Ελληνισμό και το υπόλοιπο που σήμερα είναι το υπό την εποπτεία και διακυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έδαφος», πρόσθεσε.
Τα Κρατητήρια της τιμής
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως οραματίζεται και θέλει να δει να δικαιώνονται οι ψυχές όσων έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και οι αγώνες των αγωνιστών και των πολιτικών κρατουμένων του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59, «για να διατηρήσουμε τον Ελληνισμό στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και αν αυτή μετεξελιχθεί». Όσον αφορά τα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, της Πύλας, του Πολεμιού και της Αγύρτας, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως αποτελούν μουσειακούς χώρους, όπου η συλλογική μνήμη εγείρει αισθήματα περηφάνιας και ευχαρίστησε θερμά τους συλλόγους, του αγωνιστές και συναγωνιστές και συγγενείς αγωνιστών για την τιμητική πρόσκληση που του απηύθυναν.


Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης στη μνήμη των αγωνιστών της κυπριακής ελευθερίας τελέστηκε τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πολιτικών κρατουμένων, που βρίσκεται στον χώρο. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με την προβολή ντοκιμαντέρ για την ιστορία των Κρατητηρίων, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ξενάγηση στους μουσειακούς χώρους των Κρατητηρίων.
Ένθετο
Παραμένουν ουσιαστικές διαφωνίες
Εν τω μεταξύ, σε χθεσινές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αναφορικά με τον χρόνο επίλυσης του Κυπριακού και τις αναφορές του κατοχικού ηγέτη για λύση πριν από τον Μάιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως «το πότε θα υπάρξει λύση του προβλήματος θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την πορεία των συζητήσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Στόχος, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «είναι μέσα από τη διασταυρούμενη διαπραγμάτευση και τη συζήτηση που γίνεται επί όλων των θεμάτων να δούμε κατά πόσον μπορούν να επιτευχθούν συγκλίσεις και να σμικρυνθούν οι διαφορές που υπάρχουν στις θέσεις των δύο πλευρών». Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να δούμε πού παραμένουν ουσιαστικές διαφωνίες, για να δούμε, όπως είπε, πώς προχωρούμε και πώς διαμορφώνεται η κατάσταση πραγμάτων.