Ενέργεια

Στο ίδιο μήκος κύματος

Επαφές Βούτση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο
Το Κυπριακό, η πορεία της Ε.Ε., η επίλυση της οικονομικής κρίσης και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και των αιτιών που την προκαλούν, οι τρεις κοινές προκλήσεις Κύπρου Ελλάδας
«ΜΙΑ ΠΙΟ ενδελεχής διερεύνηση θα έφερνε στην επιφάνεια ενδεχομένως και άλλα ζητήματα και ως προς αυτήν την ιστορική εκκρεμότητα», δήλωσε ο κ. Βούτσης αναφορικά με τον Φάκελο της Κύπρου

Τo μετάλλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων επέδωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαο Βούτση, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης, αφού ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του, δήλωσε πως το Κυπριακό, η πορεία της Ε.Ε σε συνδυασμό με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης καθώς και η διέξοδος από τη βαρβαρότητα της τρομοκρατίας και των πολέμων που την ανατροφοδοτούν, αποτελούν τρεις διαφορετικές προκλήσεις, οι οποίες βρίσκονται ενώπιον Κύπρου και Ελλάδας. «Είναι τρεις προκλήσεις που συμποσούνται σε μια μεγάλη πρόκληση, στην κοινή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να διαδραματίσουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για να απαντηθούν αυτές οι προκλήσεις, για να υπερβούμε την κρίση και να υπάρξουν πραγματικά λύσεις μακροπρόθεσμες για τα εθνικά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
Ο αντιστασιακός Βούτσης
Ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση προς το πρόσωπο του κ. Βούτση για τη διαχρονική, όπως χαρακτήρισε, προσφορά του στον αγώνα για προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος ως στέλεχος φοιτητικών επιτροπών αγώνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. «Σας τιμούμε γι' αυτή σας την ανιδιοτελή υπηρεσία και προσφορά στην πατρίδα, σε έναν αγώνα που δεν τελειώνει ποτέ και που τώρα σας βλέπουμε να συνεχίζετε με πίστη, αφοσίωση και επιμονή, ώστε ο ελληνικός λαός να απεγκλωβιστεί από την κατάσταση ομηρίας και σκληρής λιτότητας και να βαδίσει ξανά με αισιοδοξία προς το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομήρου.
Σύμπλευση Ελλάδας-Κύπρου
Χαρακτηρίζοντας ως άριστες, αδελφικές, παραγωγικές, δημιουργικές τις σχέσεις της Βουλής των Ελλήνων και της κυπριακής Βουλής, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τα μεγάλα εθνικά θέματα «βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος», υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, τη συμβολή της Βουλής των Ελλήνων στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. «Η παρέμβαση της Βουλής τότε σφράγισε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. που, ανεξάρτητα από τις όποιες σήμερα ανησυχίες και διαφωνίες μας με πολιτικές της Ε.Ε., εκείνη η εξέλιξη αποτέλεσε ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα του κυπριακού Ελληνισμού μετά την εθνική τραγωδία του '74», είπε.
Τρομοκρατία και οικονομία
Όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Ομήρου δήλωσε πως συμφωνήθηκε η από κοινού αντιμετώπισή της με όλα τα δυνατά μέσα και η αναζήτηση παράλληλα των βαθύτερων αιτιών που την προκάλεσαν, οδηγώντας στην αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής. Οι δυο άντρες, αφού συζήτησαν για την οικονομική κατάσταση που βιώνουν Κύπρος και Ελλάδα, συμφώνησαν στην ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης της Ε.Ε. δεδομένης της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι δυο χώρες. «Χρειάζεται μια νέα πορεία, προς την κατεύθυνση των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που θα οδηγούν οι πολιτικές αυτές στην εξυπηρέτηση των αρχών επί των οποίων οικοδομήθηκε η Ε.Ε., της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής», δήλωσε ο Γιαννάκης Ομήρου.
Συνταύτιση στο Κυπριακό
Επιπλέον, ο κ. Ομήρου έκανε λόγο για «απόλυτα ταυτισμένη θέση» των δυο χωρών στο ζήτημα του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και η λύση θα επέλθει με τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί, με την κατάργηση των εγγυήσεων του 1960 και με μια λύση που δεν θα καταργεί αλλά θα μετεξελίσσει την ΚΔ βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις.
Περιορισμός ελευθεριών και τρομοκρατία
Κληθείς ν' απαντήσει στο κατά πόσον διαβλέπει περιορισμό των ανθρώπινων ελευθεριών από την ανάγκη υιοθέτησης νομοθετικών σωμάτων για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο κ. Βούτσης είπε ότι «δεν το διαβλέπω, δεν το θέλω, δεν θέλω να το σκέφτομαι», σημειώνοντας ότι μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο σύνολο του υπόλοιπου κόσμου ήρθαν «σιγά σιγά νόρμες, ιδέες, αντιλήψεις ή και παρεμβάσεις πέραν των ορίων των συνταγματικών που καθιστούσαν προβληματικό το ζήτημα των ελευθεριών. Ελπίζω σε αυτήν την περίπτωση», πρόσθεσε, «επειδή δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, να υπάρξει και μια αποφασιστική αντιμετώπιση, κυρίως όμως μια αλλαγή πλεύσης σε σχέση με παρεμβάσεις στις εστίες έντασης».
Αντιμετώπιση μεταναστευτικού
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής αναφέρθηκε και στο ανθρωπιστικό δράμα των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα, σημειώνοντας: «Ζήσαμε και ζούμε όλο αυτό το δράμα μέσα από τα νησιά μας και μέσα από τις διόδους που ανοίξαμε μέσα από τον βαλκανικό διάδρομο, όπως το λέμε τώρα που πέρασαν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Αρκετοί χάσανε τα παιδιά τους ή τους οικείους τους στα νερά του Αιγαίου και 3.000 στα νερά της Μεσογείου μέσα σε ένα χρόνο. Μιλάμε για μιαν ανείπωτη τραγωδία. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν εκεί, διακινδυνεύουν τον θάνατο αλλού παρά τον βέβαιο θάνατο εκεί». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, υποδεικνύοντας ότι η καταστροφή που βιώνουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής πρέπει να τερματιστεί. «Αλλιώς το να μαζεύεις τις συνέπειες, δίδοντας έξι δις ευρώ στην Τουρκία, λέγοντας στην Ελλάδα να κάνει hotspots, λέγοντας στους άλλους να μη σηκώνουν τείχη, κτλ, δεν οδηγεί πουθενά, πόσω μάλλον περιστέλλοντας τις ελευθερίες», πρόσθεσε.
Εκκρεμεί ο Φάκελος της Κύπρου
Ερωτηθείς, επίσης, για το θέμα του Φακέλου της Κύπρου, ο κ. Ομήρου είπε ότι βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση γύρω από αυτό το ζήτημα, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια ιστορική εκκρεμότητα και όταν υπάρξουν εξελίξεις, θα γίνουν ανακοινώσεις. Για το ίδιο θέμα ο κ. Βούτσης είπε: «Δυστυχώς, πέρασαν 28 χρόνια από τότε που υπήρξε το ενδιαφέρον πολιτικό πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων. Είναι στη διάθεσή μας όλα τα υλικά, είναι σίγουρο πως μια πιο ενδελεχής διερεύνηση θα έφερνε στην επιφάνεια ενδεχομένως και άλλα ζητήματα και ως προς αυτήν την ιστορική εκκρεμότητα, όπως σωστά την χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Ομήρου, όλοι θα σκεφτούμε, και οι Κυβερνήσεις, η ελληνική Κυβέρνηση έχει και θα έχει τον πρώτο λόγο, αλλά η Βουλή θα έχει τον τελευταίο για να δούμε πώς θα είναι δυνατόν προς το κοινό καλό να γίνει αξιοποίηση αυτού του αρχειακού υλικού».
«Πάμε καλά»...
Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μίλησε για συναντίληψη των δυο χωρών στις κορυφαίες προκλήσεις αυτής της περιόδου.
«Πιστεύω ότι προχωράμε καλά», είπε. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Βούτσης μίλησε το απόγευμα και από το βήμα της κυπριακής Βουλής, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο B', όπου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ και για την ξενάγηση που έγινε στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Μακαρίου, που η συντήρηση που γίνεται σε όλο αυτό το κτίριο προσδίδει μια ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιστορικότητα που έχει ο ρόλος που διαδραματίζει η Εκκλησία στο πλαίσιο της κυπριακής περιπέτειας και ζωής».
Νέα συνάντηση ηγετών
ΕΝ ΤΩ μεταξύ, νέα συνάντηση, στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων συνομιλιών για το Κυπριακό, είχαν χθες το απόγευμα στις 18.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, ενώ στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει αξιολόγηση του εντατικοποιημένου διαλόγου. Σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ολοκλήρωση των έξι συναντήσεων του Νοέμβρη, θα ακολουθήσει νέος εντατικοποιημένος γύρος συνομιλιών. Οι ημερομηνίες του νέου γύρου θα αποφασιστούν στη συνάντηση αύριο Τετάρτη.