Ενέργεια

Τελεσίγραφο λύσης από Τσαβούσογλου

Αρνήθηκε να απολογηθεί στη Ρωσία ο Τούρκος αξιωματούχος
Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος ζήτησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, για να μη να χαθεί η «τελευταία ευκαιρία» για επίλυση του Κυπριακού

Την ικανοποίησή του για την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων εξέφρασε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε παράνομη επίσκεψη που πραγματοποίησε στα κατεχόμενα, σημειώνοντας παράλληλα πως το μέχρι στιγμής επίπεδο των συνομιλιών τούς δίνει ελπίδες. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε πως εδώ και 14 χρόνια ως κυβερνών κόμμα το ΑΚΡ, αλλά και η Τουρκική Δημοκρατία, υποστήριξε πάντοτε μια μόνιμη λύση στην Κύπρο, και από δω και πέρα η Τουρκία θα είναι ο πιο μεγάλος υποστηρικτής της διαδικασίας. Ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε για μια σειρά από θέματα, όπως τα ΜΟΕ, οι εγγυήσεις, αλλά και το πρόσφατο περιστατικό της κατάρριψης ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία. Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε πως την 1η Δεκεμβρίου ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναμένεται να μεταβεί στα κατεχόμενα.
Ζητά χρονοδιάγραμμα
Αναφορικά με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε: «Εμείς πλέον επιθυμούμε την επίτευξη μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης που θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε να γίνει άμεσα ένα δημοψήφισμα. Γιατί δεν θέλουμε να χαθεί αυτή η τελευταία ευκαιρία που έχει δημιουργηθεί. Ως Τουρκία θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί». Για το θέμα της εφαρμογής των ΜΟΕ, επεσήμανε τη στήριξη της Τουρκίας και ευχαρίστησε τον κατοχικό ηγέτη και την ομάδα του για την ειλικρινή, όπως χαρακτήρισε, στάση που επιδεικνύουν.
Τελευταία ευκαιρία
Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοούσε όταν μίλησε για τελευταία ευκαιρία στο Κυπριακό, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο διαρκούν εδώ και πολύ καιρό, από το 1960, και, δυστυχώς, συνέχισε, το σχέδιο Ανάν δεν έγινε αποδεκτό από την ε/κ πλευρά. «Εμείς πλέον θέλουμε μια μόνιμη λύση στην Κύπρο. Γι' αυτό γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια τελευταία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Επιθυμία μας είναι αυτή η ευκαιρία να αξιολογηθεί. Δεν είμαστε μόνον εμείς, και τα ΗΕ σκέφτονται ότι αυτή είναι μια τελευταία ευκαιρία», διευκρίνισε.
Αδιάλλακτος για εγγυήσεις
Σε ερώτηση για το μείζον ζήτημα των εγγυήσεων, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε προκλητικά πως, εάν σήμερα στην Κύπρο επικρατεί ειρήνη και γαλήνη, αυτό οφείλεται χάρη στις εγγυήσεις της Τουρκίας. «Τώρα κοιτάμε μπροστά. Πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στη διαδικασία από δω και πέρα. Κυρίως θα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ των πλευρών όλα τα θέματα, μετά αυτά τα θέματα θα τεθούν σε μια συζήτηση, όπου θα συμμετάσχουν οι δύο πλευρές και οι εγγυήτριες χώρες. Το να θέτεις αυτά τα θέματα στην ατζέντα από τώρα, να οδηγείς τα πράγματα αλλού, δεν είναι σωστό», πρόσθεσε.
«Το είπα στον Κοτζιά»
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στη «γειτονική και φιλική» Ελλάδα, τονίζοντας πως θα προτιμούσε να μη φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη, αλλά να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. «Αυτό το είπα δεκάδες φορές και στον φίλο μου τον κ. Κοτζιά. Το μετέφερε και ο Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, στον κ. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Θεωρούμε ότι, εάν δώσει τη μισή τουλάχιστον συμβολή που δίδει η Τουρκία, η διαδικασία εδώ θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο. Φέρνοντας στην ημερήσια διάταξη τα θέματα που θα έρθουν στην ατζέντα αργότερα, δεν πρέπει να διαλύσουμε τη διαδικασία», πρόσθεσε.
Φίλοι οι Αναστασιάδης-Κυπριανού
Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του προς το πρόσωπο των φίλων του, όπως χαρακτήρισε, Νίκου Αναστασιάδη του Άντρου Κυπριανού. Για τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ μάλιστα σημείωσε: «Θα τον καλέσω στην Τουρκία, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε». Με τη σειρά του, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί τόνισε πως η λύση θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα και θα συμβεί, όπως είπε, το νωρίτερο χάρη στη συμβολή της Άγκυρας. «Βλέπουμε ότι αυτή η στήριξη θα συνεχισθεί αυξανόμενη» πρόσθεσε, ευχαριστώντας γι' αυτό τον Τούρκο ΥΠΕΞ.
Ρωσοτουρκική κρίση
Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ μεταξύ 3-4 Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ. Ερωτηθείς επίσης κατά πόσον η πρόσφατη ρωσοτουρκική κρίση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο Κυπριακό και στις υφιστάμενες ισορροπίες ισχύος στη Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι πάνω από όλα η Άγκυρα επιθυμεί όπως οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο δεν επηρεαστούν από άλλες εξελίξεις και ότι δεν πρέπει να επηρεαστούν. «Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Δεν θέλουμε να κλιμακωθεί η ένταση με τη Ρωσία και μέχρι σήμερα δεν βλέπαμε τη χώρα αυτή ως την κάθε γείτονα χώρα, αλλά έχουμε ιδιαίτερες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις», είπε, προσθέτοντας πως γι' αυτόν τον λόγο η Τουρκία δεν συμμετείχε στο εμπάργκο που εφάρμοσαν Ε.Ε. και Δύση εναντίον της Ρωσίας, παρά την υφιστάμενη διαμάχη για την Κριμαία.
«Ξεκάθαροι οι κανόνες εμπλοκής»
«Στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων και του εναέριου χώρου μας οι κανόνες εμπλοκής είναι ξεκάθαροι», είπε, σημειώνοντας πως τα τουρκικά αεροσκάφη είδαν ως κίνδυνο τα αεροπλάνα που παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο και τα προσέγγιζαν. «Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις, χτυπήσαμε ένα αεροπλάνο που δεν άλλαξε κατεύθυνση και παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο μας», είπε. Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε επίσης την επιθυμία να κρατηθούν ανοικτά και τα διπλωματικά και στρατιωτικά κανάλια με τη Ρωσία. Επιπλέον, έκανε λόγο για πιο εποικοδομητικές δηλώσεις που έγιναν χθες από τη Ρωσία, σημειώνοντας πως το σημαντικό είναι να επικρατήσει η λογική και να μην κλιμακωθεί η κατάσταση. «Ακριβώς το αντίθετο, οι σχέσεις πρέπει να μπουν και πάλι στις ράγες», συμπλήρωσε.
Αμετανόητοι οι Τούρκοι
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αντίδραση του κ. Τσαβούσογλου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Πούτιν ότι περιμένει συγγνώμη από την Τουρκία. «Δεν χρειάζεται να πούμε συγγνώμη σε μια κατάσταση που έχουμε δίκαιο. Αλλά τη λύπη μας την εκφράσαμε χθες στο τηλέφωνο. Και σήμερα όλοι εκφράσαμε μερικές φορές τη λύπη μας. Όμως οι κανόνες εμπλοκής είναι ξεκάθαροι και παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος μας», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, προσθέτοντας: «Όπως είπα και στον κ. Λαβρόφ χτες, καμία χώρα δεν θα ανεχόταν να γίνονταν επανειλημμένως παραβιάσεις του εναέριου χώρου της».
Ανοίγει το κεφάλαιο 17
Εν τω μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ, Βολκάν Μποζκίρ, πριν από τη συνάντησή του με τον Πρέσβη του Λουξεμβούργου, το οποίο προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, δήλωσε: «Αποφασίστηκε το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 στα μέσα Δεκεμβρίου. Μακάρι να το ανοίξουμε στις 14 ή 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες», επισήμανε.