Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Τυπική απόφαση ΑΚΕΛ
«Για το θέμα της υποστηρίξεως του Κυπριανού τον Φεβρουάριο - ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΤΥΠΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ - Η δραστηριοποίηση του κ. Αζίνα - ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ Δ. ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες μας, το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ δεν έχει συνέλθει για ν’ αποφασίσει τυπικά την υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Σπύρου Κυπριανού στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου, παρά το γεγονός ότι εδόθη υπόσχεση στον κ. Κυπριανού ότι θα τύχει της υποστηρίξεως του ΑΚΕΛ.
Το Π.Γ. του ΑΚΕΛ αναμένεται να συνέλθει εντός της εβδομάδος για να πάρει την τελική απόφαση, αφού στο μεταξύ δευκρινισθούν και οι άλλες καταστάσεις που ευνοοούν, όπως είναι γνωστό, την υποψηφιότητα τρίτης προσωπικότητας και συγκεκριμένα του διευθυντή της ΕΜΕ κ. Πασχάλη Πασχαλίδη.
Προτείνουν Επιφάνιο
Με επιστολή της προς τις εφημερίδες, η Ένωση Ελλήνων Θεολόγων Πάφου γνωστοποιεί την απόφασή της να προτείνει και να υποστηρίξει τον Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Ευθυβούλου σαν νέο Μητροπολίτη Πάφου.
Μιλούν για διχοτόμηση
Ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών κ. Τσαγκλαγιαγκίλ μίλησε για πρώτη φορά για την πιθανότητα ανοικτής εφαρμογής μιας διχοτομικής πολιτικής στην Κύπρο.
Τις σχετικές δηλώσεις έκαμε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε προχθές στην εφημερίδα «Μιλιέτ» της Κωνσταντινουπόλεως. Μιλώντας για τον κίνδυνο μονιμοποιήσεως του διαχωρισμού των δύο κοινοτήτων, λόγω της ελλείψεως επαφής μεταξύ των, ο Τούρκος υπουργός είπε: «Δεν μπορώ να ισχυρισθώ ότι αυτό (ο διαχωρισμός) θα οδηγήσει σε διχοτόμηση της νήσου - γιατί δεν ξέρω, είναι η διχοτόμηση μια λύση, μια εύκολη φόρμουλα;».
Άσυλο στα κατεχόμενα ζήτησε δραπέτης
Ο Ισραηλίτης Κοχέν, τον οποίο καταζητούσε η Αστυνομία για διάρρηξη και κλοπή και απόδραση στη Λευκωσία, έχει περάσει στα κατεχόμενα, όπου ζήτησε άσυλο από τις τουρκοκυπριακές «αρχές». Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή, οι Αρχές της Δημοκρατίας ζήτησαν την επιστροφή του κακοποιού, οι Τουρκοκύπριοι όμως απάντησαν ότι θα τον παρέδιδαν μόνο αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχόταν την υπογραφή εγγράφου εκδόσεως εγκληματιών μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας απέρριψε την πρόταση αυτή σαν αδιανόητη, εφ’ όσον δεν υπάρχει νόμιμη κυβέρνηση στα κατεχόμενα. Ο ραδιοσταθμός «Μπαϋράκ» μετέδωσε στη χθεσινή μεσημβρινή του εκπομπή ότι μετά την άρνηση της ελληνικής πλευράς, ο Κοχέν θα αφεθεί να αναχωρήσει από την Κύπρο αφού συμπληρωθούν οι σχετικές ανακρίσεις.
Ο Κοχέν συνελήφθη μαζί με συμπατριώτη του για τη διάρρηξη τριών καταστημάτων στην οδό Στασικράτους στη Λευκωσία και την κλοπή από αυτά ειδών αξίας 3000 λιρών.