Ενέργεια

Ικανοποίηση κομμάτων από «niet» Λαβρόφ

Σε παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων προς τη Ρωσία κάλεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ
Αλλαγή της τακτικής που ευνοεί τη μετάβαση ξένων αξιωματούχων στα κατεχόμενα ζήτησαν από τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση κόμματα της αντιπολίτευσης, χαιρετίζοντας τη ρωσική στάση
ΤΟ ΠΟΙΟΙ τελικά είναι φίλοι μας και ποιοι μας αντιμετωπίζουν πραγματικά ως συμμάχους αποδεικνύεται από τις πράξεις τους και όχι από τις άνευ ουσίας δηλώσεις τους, δήλωσε o Ανδρέας Αποστόλου της Συμμαχίας Πολιτών

Στη σκιά της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από τους Τούρκους και των όσων διαδραματίζονται στο πεδίο των ρωσοτουρκικών σχέσεων, τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο χαιρέτισαν χθες με ικανοποίηση την άρνηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ να μεταβεί στα κατεχόμενα, για να συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, αφού μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα συνιστούσε αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι κάλεσαν επίσης την Κυβέρνηση να αλλάξει τακτική στο Κυπριακό, αποτρέποντας και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους και «συμμάχους» από το να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, αναβαθμίζοντας το ψευδοκράτος.
Να σταλούν τα μηνύματα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρέσβη στην Κύπρο, κ. Στανισλάβ Οσάτσι, είχε χθες ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, στον οποίο και εξέφρασε συλλυπητήρια για την πρόσφατη κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του κόμματος, οι δυο άντρες συμφώνησαν την πραγματοποίηση κατ’ ιδίαν συνάντησης την προσεχή Δευτέρα για την περαιτέρω συζήτηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή και τον συντονισμό της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου χαιρέτισε την προγραμματισμένη κάθοδο των Υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στην Κύπρο, τονίζοντας πως αυτές αποδεικνύουν το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό.
«Εμείς πιστεύουμε ότι θα σταλούν τα καθαρά μηνύματα προς την Τουρκία, τόσο όσον αφορά τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, αλλά πιστεύω και όσον αφορά το Κυπριακό, για να μπορέσουμε να πετύχουμε μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, γιατί χρειάζεται στην περιοχή των αναταράξεων κι ένας πυλώνας σταθερότητας κι αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος εκτός από την Κύπρο», δήλωσε ο κ. Αβέρωφ, προσθέτοντας πως από πλευράς Ρωσίας έχουν σταλεί τα μηνύματα, πως δηλαδή, ναι υπάρχει τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως κράτος, ούτε ως διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα. «Οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι πρέπει να κατανοήσουν ένα απλό πράγμα, μόνο αν βαδίσουμε μαζί μέσα από μια επανενωμένη Κύπρο και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις, μπορούμε μαζί, το σύνολο των Κυπρίων πολιτών, να ζήσουμε σε μια καλύτερη Κύπρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Να αλλάξουμε τακτική
Από την πλευρά του, το ΔΗΚΟ χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη την απόφαση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών να μη μεταβεί στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον κ. Ακιντζί, τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό υπογραμμίζεται η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα από μια χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ΔΗΚΟ σημείωσε, επίσης, πως αναμένει από την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ να χαιρετίσουν εξίσου την απόφαση εγκαταλείποντας παράλληλα την τακτική τους, που ευνοεί, όπως σημειώνει, τη μετάβαση αξιωματούχων ξένων χωρών και οργανισμών στα κατεχόμενα.


«Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που στηρίζουν την πολιτική της στο Κυπριακό, θα καταλάβουν ότι ο κ. Ακιντζί δεν επιδιώκει να συναντά ξένους αξιωματούχους στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα για να εξυπηρετήσει την ουσία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αλλά για να αναβαθμίζει το ψευδοκράτος», σημειώνει ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, το περιστατικό της δεξίωσης της γερμανικής πρεσβείας, όπου δεν παρέστη ο κατοχικός ηγέτης.
Παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων
Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε χθες πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αξιοποιήσει κατάλληλα την εμπλοκή της Ρωσίας στις εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας, μάλιστα, πως η Κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως έγινε με τη Γαλλία.


«Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι πως η εμπλοκή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον χώρο των εξελίξεων της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αποτελεί μια ενθαρρυντική και μπορώ να πω θετική εξέλιξη, την οποία θα πρέπει και η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει κατάλληλα», δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Αθήνα, σημειώνοντας, παράλληλα, πως σε αντίθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία «οι άσπονδοι φίλοι μας, κυρίως οι ΝΑΤΟϊκοί κύκλοι με επικεφαλής τις ΗΠΑ, κάθε άλλο παρά θετική στάση τηρούν στις όλες διαδικασίες που εξελίσσονται στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αλλά και του Κυπριακού».
Συλλυπητήρια από Συλλούρη
Τα συλλυπητήριά του για την πτώση του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στην περιοχή της Συρίας εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, που επισκέφθηκε χθες τον Ρώσο πρέσβη στην Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι. Μετά το πέρας της ενημερωτικής συνάντησης, ο κ. Συλλούρης σημείωσε πως ο μόνος λόγος που επισκέφθηκε τον Ρώσο Πρέσβη χθες ήταν για να συλλυπηθεί για το περιστατικό της πτώσης του ρωσικού αεροπλάνου στη Συρία και να ενημερωθεί γύρω από αυτό. «Εμείς το θεωρούμε σοβαρό, γνωρίζοντας και την παντοτινή νοοτροπία της Τουρκίας», είπε. Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα της επίσκεψης του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση.
Χαιρετίζουν οι Οικολόγοι
Τέλος, την απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας χαιρετίζει και το Κίνημα Οικολόγων, επισημαίνοντας πως είναι πάγια θέση του Κινήματος ότι οι επισκέψεις αξιωματούχων άλλων χωρών στα κατεχόμενα δεν συμβάλλουν στο «καλό κλίμα», όπως ισχυρίζονται μερικοί, αλλά εξυπηρετούν τους σκοπούς της Τουρκίας, που είναι η έμμεση ή άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους. Δυστυχώς, αυτήν τη θέση δεν υιοθετούν οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, οι οποίες δίνουν χέρι βοηθείας στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, με τη δικαιολογία της διατήρησης του «καλού κλίματος», δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων, Ελένη Χρυσοστόμου.
Να αφυπνιστεί ο Πρόεδρος
Την απόφαση του ρωσικού ΥΠΕΞ χαιρέτισε και το μέλος Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Αποστόλου, σημειώνοντας πως αυτή θα πρέπει να αφυπνίσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να τον οδηγήσει σε αναθεώρηση της ζημιογόνας στάσης του, με την οποία ενθαρρύνει ή ανέχεται ξένοι ή Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να επισκέπτονται το ψευδοκράτος.


«Το ποιοι τελικά είναι φίλοι μας και ποιοι μας αντιμετωπίζουν πραγματικά ως συμμάχους αποδεικνύεται από τις πράξεις τους και όχι από τις άνευ ουσίας δηλώσεις τους», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η άρνηση του κ. Ακιντζί να συναντήσει τον κ. Λαβρόφ σε χώρο στη νεκρή ζώνη αποδεικνύει ότι εκείνο που ενδιαφέρει τον κ. Ακιντζί και την Άγκυρα δεν είναι η ανταλλαγή απόψεων με ξένους αξιωματούχους για λύση του Κυπριακού, αλλά η πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους και η εξίσωσή του με τη νόμιμη κυπριακή Κυβέρνηση.