Ενέργεια

Ευχαριστημένοι με την... ήττα

Αναμένουν εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κύπρου
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση από την επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και την παροχή οικονομικής βοήθειας εκ μέρους της Ε.Ε. για διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ικανοποίησή της αναφορικά με τα αποτελέσματα της Ειδικής Συνόδου Ε.Ε.- Τουρκίας εξέφρασε η κυπριακή Κυβέρνηση, χαιρετίζοντας παράλληλα τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών για την υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Συγκεκριμένα, η κυπριακή πλευρά, με γραπτή ανακοίνωση που κατέθεσε, σημειώνει ότι αναγνωρίζει την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης στη μεταναστευτική κρίση, τονίζοντας ωστόσο ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από την εφαρμογή των συμβατικών υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών-μελών, όπως αυτές καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, στα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου και στη Δήλωση της ΕΕ και των κρατών-μελών της, της 21ης Σεπτεμβρίου 2005. Παράλληλα, η κυπριακή Κυβέρνηση καταγράφει στα θετικά το γεγονός πως δεν καθίσταται υποχρεωτική η συνεισφορά των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, σε σχέση με τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό.
Ευχάριστη εξέλιξη....
Σε χθεσινές του δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για το όλο ζήτημα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως κοινή πεποίθηση και αποτέλεσμα των συζητήσεων ήταν η ανάγκη συνεργασίας Ε.Ε. - Τουρκίας για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Όσον αφορά τη στάση που τήρησε η κυπριακή πλευρά, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι το Κυπριακό και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας ήταν υψηλά στην ατζέντα της Συνόδου: «Αντιλαμβάνεσθε ότι η προσπάθεια να υπάρξουν συγκεκριμένες αναφορές στην Κοινή Δήλωση και ειδικότερα για Κεφάλαια που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παγώσει, δεν θα ήταν μια ευχάριστη για μας εξέλιξη. Είναι σημαντικό το γεγονός για μας ότι δεν υπάρχουν τέτοιες αναφορές», σημείωσε.
Η σκοπιμότητα της Γραπτής Δήλωσης
Όσον αφορά τη σκοπιμότητα της κατάθεσης Γραπτής Δήλωσης, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως αυτή αποσκοπούσε αφενός στο να εξηγήσει λεπτομερώς τις θέσεις της κυπριακής πλευράς σχετικά με τις πρόνοιες της Κοινής Δήλωσης και αφενός να απαντήσει και σε Γραπτή Δήλωση που υπέβαλε η τουρκική πλευρά, η οποία ξεκαθάριζε τη γνωστή της προσέγγιση στο Κυπριακό περί της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.


«Άρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αμέσως στην εν λόγω γραπτή δήλωση της Τουρκίας και να αναφέρω και ένα -αν μπορεί να λεχθεί- παρασκήνιο: Εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές πως είναι η τελευταία φορά που χρειάζονται να γίνουν αυτές οι αναφορές», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως Αναστασιάδης και Νταβούτογλου πραγματοποίησαν μια σύντομη tet-a-tet συνάντηση, κατά την οποία εξέφρασαν την επιθυμία τους για σύντομη λύση του Κυπριακού.
Άνοιγμα κεφαλαίων
Κληθείς να σχολιάσει, αν τα προσχέδια της Συνόδου εμπεριείχαν αναφορές που η πλευρά μας ήθελε να απαλειφθούν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Στα προσχέδια υπήρχαν συγκεκριμένες αναφορές για τα κεφάλαια 15, 23, 24, 26 και 31, κεφάλαια τα οποία έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2009. Τα προσχέδια έλεγαν ότι το Συμβούλιο χαιρετίζει την έναρξη προετοιμασίας από πλευράς Επιτροπής για άνοιγμα των συγκεκριμένων κεφαλαίων», προσθέτοντας:


«Όπως αντιλαμβάνεσθε, και το είπε και χθες ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ -θέλω να το σημειώσω, είναι πολύ σημαντική η δήλωση του κ. Τουσκ- ότι μέσα από αυτήν τη συζήτηση που έγινε χθες, δεν κάνουμε μια νέα πολιτική διεύρυνσης, η πολιτική διεύρυνσης είναι εκεί, το διαπραγματευτικό πλαίσιο και οι αποφάσεις των Συμβουλίων είναι εκεί, και είναι αυτές που διέπουν την ενταξιακή πορεία της όποιας χώρας, όπως είναι, για παράδειγμα, και για την Τουρκία και για άλλες χώρες».
Κυπριακό και ενταξιακή πορεία
Σχολιάζοντας το ζήτημα της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων υπηκόων στην Ε.Ε. ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε: «Αντιλαμβάνεσθε ότι η Τουρκία δεν το εφαρμόζει έναντι όλων των κρατών-μελών, δεν το εφαρμόζει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει συμπεριληφθεί αυτή η συγκεκριμένη αναφορά, η οποία θεωρούμε ότι ήταν θετική εξέλιξη». Όσον αφορά τη στάση του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε και ο ίδιος την επιθυμία του για επίλυση του Κυπριακού, συνδυάζοντάς την με την ενταξιακή πορεία της χώρας του. «Είναι μια δήλωση που, είτε έμμεσα είτε άμεσα, αναγνωρίζει ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης.
________________________________________


Απογοητευμένα τα κόμματα
Ο ΔΗΣΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε., ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ Ο ΑΒΕΡΩΦ

Τη δική τους ερμηνεία στα όσα διαδραματίστηκαν στην Ειδική Σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας έδωσαν χθες όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, αλλά και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Συγκεκριμένα ο κ. Νεοφύτου, κληθείς να σχολιάσει την προχθεσινή συμφωνία, εξέφρασε την ξεκάθαρη στήριξη του κόμματός του για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.


«Τη γεωγραφία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, όμως, αν θέλει η Τουρκία να έχει μέλλον στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, έχει και υποχρεώσεις έναντι της Ευρώπης και έναντι της Κύπρου», εξήγησε, προσθέτοντας πως, ως εκ τούτου, αν η Ευρώπη θέλει να ανοίξει τον δρόμο της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και αν η Τουρκία θέλει να έχει εύλογες φιλοδοξίες για ένταξή της στην ΕΕ, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή «περνά μόνο μέσα από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
Το ΑΚΕΛ, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης, κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει έμπρακτα στο Κυπριακό και να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις. «Έχοντας μελετήσει την κοινή δήλωση, κρίνουμε αναγκαίο να υπενθυμίσουμε τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, οι οποίες αποτελούν νομική δέσμευση έναντι της ΕΕ. Αυτές οι υποχρεώσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το άνοιγμα των ενταξιακών της κεφαλαίων και ουδείς δύναται να προχωρήσει σε άνοιγμά τους, παραγνωρίζοντάς τες», αναφέρει, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την αναφορά στην «επιφύλαξη της θέσης των κρατών-μελών».
Μεγάλη ήττα
Για μεγάλη και καθοριστική ήττα που υπέστησαν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας έκανε λόγο χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως, δυστυχώς, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη υποβαθμίζει και αδυνατίζει καθημερινά τη θέση και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνώς. «Για ακόμα μια φορά, η Τουρκία θριάμβευσε εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, προκειμένου να υλοποιήσει αυτονόητες υποχρεώσεις της, δηλαδή να καταπολεμήσει το εμπόριο προσφύγων που η ίδια διευκόλυνε όλον αυτό τον καιρό. Με όσα αποφασίστηκαν χτες, πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, οι οποίες κερδήθηκαν με αγώνα το 2006», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, καλώντας ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ να αλλάξουν άμεσα στρατηγική.
Κατώτερη των περιστάσεων
Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, τονίζοντας πως από αυτήν αποσιωπήθηκε πλήρως η ευθύνη της Τουρκίας για την προώθηση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη σε συνεργασία με δουλεμπόρους, η συνεργασία της Άγκυρας με την ISIS, οι προκλητικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου Ελλάδας και η προκλητική τουρκική συμπεριφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου μαζί με τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του νησιού. «Για όλους τους παραπάνω λόγους η κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να μην συγκατατεθεί στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου Τουρκίας - Ε.Ε.», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, υπογραμμίζοντας πως η κυπριακή πλευρά πρέπει να αρνηθεί να έχει οποιαδήποτε οικονομική συμμετοχή στα 3 δις ευρώ που θα παραχωρηθούν ως οικονομική βοήθεια στην Τουρκία.
Πρόσφεραν «γην και ύδωρ»
Από την πλευρά του, το Κίνημα Οικολόγων τόνισε χθες πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσφέρουν «γην και ύδωρ» στην Τουρκία για τη συνεργασία της στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως μπορεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να κατάφερε προσωρινά να διαγράψει την ονομαστική αναφορά στα κεφάλαια τα οποία έχει μονομερώς παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο φαίνεται ότι η Κομισιόν είναι δεσμευμένη να ολοκληρώσει την προπαρασκευαστική διαδικασία για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων.
«Εκλιπούσα» η ΚΔ
Εκλιπούσα και όχι παρούσα στη Σύνοδο χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία η Συμμαχία Πολιτών, σημειώνοντας πως οι Κύπριοι πολίτες θα στηρίξουν οικονομικά την Τουρκία. «Την ώρα που η Τουρκία στερεί το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης στους Κύπριους πολίτες, ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκε όπως καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, έτσι ώστε να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα σε όλη την Ε.Ε. και στη χώρα μας», αναφέρει η ανακοίνωση.