Ενέργεια

Ονειρεύεται λύση και ένταξη

Ενισχυμένος από τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου φτάνει σήμερα στα κατεχόμενα ο Νταβούτογλου
Εξηγήσεις για την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε η «υπουργός» εξωτερικών του ψευδοκράτους Τσολάκ από Αμερικανούς αξιωματούχους

Η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν θα είναι όνειρο σε περίπτωση που λυθεί το Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου της Κυριακής με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαντ Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε από την πλευρά του πως μια συμφωνία στην Κύπρο τους επόμενους μήνες θα ήταν ένα σημαντικό βήμα. «Εάν μπορέσουμε να λύσουμε το Κυπριακό τους επόμενους μήνες, αφού οι διαπραγματεύσεις πάνε πολύ καλά, η υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ΕΕ δεν θα είναι όνειρο», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Νταβούτογλου. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Νταβούτογλου πραγματοποιεί σήμερα παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, όπου θα έχει σειρά επαφών με Τ/κ αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του «πρωθυπουργού» Ομέρ Καλιόντζου.
Εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η «υπουργός» εξωτερικών του ψευδοκράτους, Εμινέ Τσολάκ, ζήτησε χθες από τις ΗΠΑ εξηγήσεις σχετικά με την απόφασή τους για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του παράνομου Μπαϊράκ, η κ. Τσολάκ μιλώντας στην «κρατική» τηλεόραση είπε ότι ζήτησε πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους των ΗΠΑ σχετικά με την απόφαση που υπεγράφη την Τετάρτη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που επιτρέπει πλέον την πώληση από τις ΗΠΑ αμυντικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Ζητήσαμε πληροφορίες από τις ΗΠΑ με σκοπό την αποσαφήνιση του θέματος. Εμείς θα ενημερώσουμε το κοινό μετά τις αναγκαίες διαβουλεύσεις», ανέφερε συγκεκριμένα.
Οικογενειακές φωτογραφίες
Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό έκαναν λόγο Ευρωπαίοι και Τούρκοι αξιωματούχοι, την Κυριακή, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, στις Βρυξέλλες, για το προσφυγικό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, με τον τίτλο «Το Κυπριακό πλησιάζει στην επίλυσή του, λένε αξιωματούχοι στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας», ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat, είπε ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη θέληση για πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας ειρηνικής και φιλικής διευθέτησης. «Οι ενδείξεις λένε ότι θα μπορούσαμε να αναμένουμε κάποια θετικά νέα για την Κύπρο στο σύντομο μέλλον», επισήμανε. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στα στιγμιότυπα κατά τη διάρκεια της Συνόδου, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συνομιλεί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ενώ προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια της «οικογενειακής φωτογραφίας», όπως σημειώνει, οι δύο άντρες στάθηκαν πλάι-πλάι.
Αναδημοσίευση από τ/κ Τύπο
Εν τω μεταξύ, ο τ/κ Τύπος αναδημοσίευσε χθες εκτενώς τις φωτογραφίες του Προέδρου Αναστασιάδη μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Συνόδου, οι οποίες συνοδεύτηκαν από σωρεία επικριτικών σχολίων αναφορικά με την απουσία των Τ/κ από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογα επικριτικά σχόλια αναδημοσιεύτηκαν και στα ε/κ μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, η Γενί Ντουζέν έγραψε για προσέγγιση Αναστασιάδη-Νταβούτογλου, ενώ ο Τ/κ πολιτικός και «βουλευτής» του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, έγραψε «θα θυμώσετε γι' αυτήν τη φωτογραφία με την ΕΕ, τον Αναστασιάδη ή τον Νταβούτογλου ή με όσους εδώ και χρόνια κόλλησαν στο ότι η λύση στο Κυπριακό είναι η μη λύση;».