Ενέργεια

Μετά την ενέργεια, η άμυνα

Μνημόνιο Στρατιωτικής-Αμυντικής Συνεργασίας υπέγραψαν χθες Κύπρος και Αίγυπτος
Η ενίσχυση της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η αντιμετώπιση των κοινών περιφερειακών προκλήσεων στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης

Μνημόνιο Στρατιωτικής και Αμυντικής Συνεργασίας υπέγραψαν χθες ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Sedki Sobhi με τον Κύπριο ομόλογό του Χριστόφορο Φωκαΐδη, επιστεγάζοντας ουσιαστικά την πρόοδο και ενίσχυση των σχέσεων που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών. Ο Αιγύπτιος Υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη, εξέφρασε την άποψη πως η Αίγυπτος είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με όλους τους λαούς που ασπάζονται την ειρήνη, προκειμένου να ενισχυθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Κύπριος Υπουργός δήλωσε, με τη σειρά του, πως η Κύπρος, όντας το νοτιοανατολικότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει, προκειμένου να διευκολύνει και να προωθήσει παράλληλα πολιτικές που συμβάλλουν στην καλλιέργεια συνθηκών περιφερειακής συνεργασίας.
Κοινή στρατηγική
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Φωκαΐδης, αφού καλωσόρισε τον Στρατηγό Sedki Sobhi, υπενθύμισε ότι η Αίγυπτος και η Κύπρος, πέραν από τους φιλικούς ιστορικούς δεσμούς που διατηρούν, τα τελευταία χρόνια πέτυχαν επίσης μια πολυεπίπεδη συνεργασία. «Η παραδοσιακά φιλική σχέση μεταξύ των δύο λαών μας, αλλά ιδιαίτερα η αναβαθμισμένη συνεργασία και ενίσχυση των επαφών στο πιο υψηλό επίπεδο το τελευταίο διάστημα, δημιουργούν ένα στέρεο υπόβαθρο για διεύρυνση της μεταξύ μας σχέσης και στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας», είπε ο κ. Φωκαΐδης, προσθέτοντας: «Ζούμε σε μιαν ασταθή και ταραγμένη περιοχή, όπου χρειάζονται αξιόπιστοι εταίροι και προβλέψιμες πολιτικές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η μεταξύ μας συνεργασία εδράζεται πάνω στην κοινή στρατηγική στόχευση για την προώθηση της σταθερότητας, ειρήνης και περιφερειακής ασφάλειας.
Κοινές περιφερειακές προκλήσεις
Στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης βρέθηκαν θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, ενώ οι δυο άντρες καθόρισαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας, που αναπτύσσεται στη βάση κοινών αρχών και κοινών συμφερόντων. Παράλληλα, ανέλυσαν την τρέχουσα περιφερειακή κατάσταση και αντήλλαξαν απόψεις γι' αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στα θέματα τρομοκρατίας, εξτρεμισμού και των νέων ασύμμετρων απειλών.
Τομείς συνεργασίας
Μεταξύ άλλων, ο κ. Φωκαΐδης εξέφρασε προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του «την ειλικρινή και σταθερή στήριξη που η κυπριακή κυβέρνηση παρέχει προς την κυβέρνηση του Προέδρου Σίσι, ιδιαίτερα εντός της Ευρωπαϊκή Ένωσης, για τις πολύ σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση», σημειώνοντας πως Κύπρος και Αίγυπτος «εργάζονται στενά, διευρύνοντας το φάσμα της μεταξύ μας συνεργασίας στον οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και σε μια σειρά άλλων τομέων». Βασικός πυλώνας της νέας αναβαθμισμένης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε ο κ. Φωκαΐδης, είναι και οι μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο. «Γι’ αυτό και εργαζόμαστε συστηματικά και προς την κατεύθυνση της προώθησης της ενεργειακής και της θαλάσσιας ασφάλειας», εξήγησε.
Ηγέτιδα χώρα η Αίγυπτος
Αναφερόμενος στην υπογραφή της Στρατιωτικής και Αμυντικής Συμφωνίας, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου σημείωσε πως το Μνημόνιο δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, αλλά «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας». Κοινή πρόθεση και επιδίωξη, εξήγησε, είναι η δημιουργία συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης στη μεγίστης γεωπολιτικής σημασίας περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η οποία ταλανίζεται παράλληλα από αυξημένη αστάθεια. «Σε αυτό το πλαίσιο η Αίγυπτος, ως ηγέτιδα χώρα του αραβικού κόσμου και ως παράγοντας σταθερότητας, αποτελεί βασικό εταίρο στην κοινή προσπάθεια της Ε.Ε., αλλά και της διεθνούς κοινότητας ευρύτερα, για την αντιμετώπιση των νέων απειλών και των νέων προκλήσεων».
Πλήρης στρατιωτική συμφωνία
Από την πλευρά του ο κ. Sobhi χαρακτήρισε ισχυρές και ιστορικές τις σχέσεις που διατηρούν Αιγύπτιου και Κύπριοι από τα μέσα της δεκαετίας 1950. Σχέσεις, όπως είπε, που χαρακτηρίζονται από κοινή εργασία και συνεχή κατανόηση για όλα τα θέματα στην ευρω-μεσογειακή περιοχή, τα συμφέροντα των λαών μας και τις προσδοκίες τους για τη δημιουργία πολιτισμού και το μέλλον μας. «Η συνάντησή μας με τον κ. Φωκαΐδη προσέφερε μια ευκαιρία για διαβούλευση και συζήτηση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία, στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών για εξυπηρέτηση των συμφερόντων και της ασφάλειάς μας στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Sobhi, προσθέτοντας:


«Έχουμε πλήρη συμφωνία επί θεμάτων στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου σε διάφορες πτυχές, όπως τον ρόλο μας στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε αυτήν τη σημαντική περιοχή του κόσμου και πώς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, όπως παραδείγματος χάρη η αυξανόμενη τρομοκρατία τα τελευταία χρόνια, που είναι μια σημαντική απειλή για τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Ένα άλλο θέμα ήταν η λαθρομετανάστευση».
Εφαρμογή της «Ανακοίνωσης της Λευκωσίας»
Αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης πιθανών απειλών, είπε πως η χθεσινή επίσκεψή του στοχεύει στη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την επέκταση νέων τομέων για εποικοδομητική αλληλεπίδραση, σε μια προσπάθεια λύσης των κοινών προβλημάτων και προκλήσεων που απειλούν την ασφάλεια της περιοχής αυτής. «Αυτή είναι μια πρακτική εφαρμογή της 'Ανακοίνωσης της Λευκωσίας', την οποία οι δύο πολιτικές ηγεσίες των δύο κρατών υποστηρίζουν», είπε προσθέτοντας, «Στην Αίγυπτο, δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για συνεργασία με όλους τους λαούς που ασπάζονται την ειρήνη, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια. Θα κρατήσουμε τα χέρια μας ανοικτά για όλους τους λαούς, ώστε να επιτευχθεί ειρήνη».
Συνάντηση με ΠτΔ
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φωκαΐδης συνόδευσε χθες τον Αιγύπτιο ομόλογό του στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Ακολούθως, θα μεταβούν στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, όπου θα γίνει ενημέρωση. Το βράδυ, ο κ. Φωκαΐδης παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αιγύπτιου ομολόγου του, ενώ σήμερα ο Στρατηγός Sedki Sobhi, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.
ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Ανησυχία Ισραήλ για την επανεκλογή Ερντογάν

Κακός οιωνός χαρακτηρίζεται από διάφορα ισραηλινά ΜΜΕ η πανηγυρική επανεκλογή του Ερντογάν και η ενδυνάμωση του ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ στην Τουρκία. Σε μια πρώτη επίσημη αντίδραση του Ισραήλ στη νίκη-έκπληξη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Υπουργός Εθνικών Υποδομών της χώρας Γιουβάλ Σταίνιτς κατηγόρησε, τη Δευτέρα το ΑΚΡ, για συμμαχία με τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές. «Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Ερντογάν στην εξουσία, και ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι συνεργατικές σχέσεις με το Ισραήλ επιδεινώθηκαν με πικρές εντάσεις», δήλωσε ο Στάινιτς, προσθέτοντας, «Η Τουρκία πλησιάζει πιο κοντά στη Χαμάς και το ριζοσπαστικό Ισλάμ εις βάρος των σχέσεων με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης κατά του Ισραήλ.»


Στο ίδιο πλαίσιο, σε χθεσινό δημοσίευμά της, η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post» τονίζει πως το ερώτημα δεν είναι αν η νέα τουρκική κυβέρνηση θα δράσει ενάντια στα συμφέροντα του Ισραήλ, αλλά πότε θα το πράξει. «Να περιμένετε μια νέα κρίση με το Ισραήλ, και σύντομα», δήλωσε στην «Jerusalem Post» ο ερευνητής του American Enterprise Institute και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου Μάικλ Ρούμπιν. Ο κ. Ρούμπιν υποστήριξε επίσης πως «Ο Ερντογάν είναι ένας τέλειος δημαγωγός. Έχει στοχοποιήσει όχι μόνο τους Εβραίους, αλλά και τους Κούρδους, τους άθεους, τις γυναίκες, τους οικολόγους και τη Δύση», και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που δεν μπορεί να κερδίσει επιχειρήματα επί της ουσίας, καταφεύγει σε συνωμοσία.


Επιπλέον ο Δρ Χένρι Μπάρκλεϊ, Διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Διεθνές Κέντρο Μελετών Woodrow Wilson και πρώην μέλος του Πολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που ασχολείται με τα θέματα της Μέσης Ανατολής, δήλωσε στην «Post» ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποτελεί καλό οιωνό για τουρκο-ισραηλινές πολιτικές σχέσεις.