Ενέργεια

Στοχεύουν σε λύση πριν από τον Μάη

Έκκληση Σουλτς προς Αναστασιάδη-Ακιντζί ν’ αδράξουν την ευκαιρία στο Κυπριακό
Την ελπίδα για άμεσα αποτελέσματα πριν από τις βουλευτικές εκλογές εξέφρασε ο ΠτΔ στο συνέδριο του «Economist». Πιέσεις Αμερικανών και Έιντε που υπόσχονται «οικονομικά οφέλη»

Όπως ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, έτσι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε χθες την ελπίδα για ολοκλήρωση των συνομιλιών πριν από τις βουλευτικές εκλογές τον Μάιο, τονίζοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο εξαρτάται και από τις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα, κληθείς από τον συντονιστή του χθεσινού συνεδρίου του «Economist» στη Λευκωσία να θέσει εντός χρονολογικού πλαισίου το πότε αναμένεται ολοκλήρωση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρέπει να επιδείξουμε υπομονή και σύνεση, «αλλά το συντομότερο».


Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε είσοδο της Κύπρου σε «νέα εποχή» οικονομικής προόδου ευημερίας και ανάπτυξης, για προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, για προοπτικές στον τομέα της ενέργειας και στις υφιστάμενες προκλήσεις. «Η λύση του Κυπριακού θα είναι καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη, με τεράστια οφέλη στους σημαντικούς τομείς της οικονομίας, ενώ θα αποτελέσει την πιο σημαντική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση που μπορούμε να επιτύχουμε», είπε, προσθέτοντας, «Θέλω να πιστεύω η Τουρκία θα αναγνωρίσει την προοπτική και θα συμβάλει στις προσπάθειες για λύση».
Το μήνυμα Σουλτς
Παρέμβαση για το Κυπριακό έκανε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας πως μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να καταστεί χώρα πρότυπο στην περιοχή. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο συνέδριο του «Economist», ο κ. Σουλτς κάλεσε τους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, να αδράξουν τη στιγμή και να μη διστάσουν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια με στόχο την ταχεία επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την επανένωση του νησιού.


«Είμαι αισιόδοξος ότι με τη γνήσια καλή θέληση και των δύο ηγετών, και τη σταθερή υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών της Κύπρου, είναι εφικτό να έχουμε μια ιστορία επιτυχίας στην Κύπρο», είπε, προσθέτοντας πως μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος, που θα βασίζεται στις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση. Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι η ΕΕ «επενδύει σημαντικά στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».


Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά την πορεία των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο κ. Σουλτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε φάρο της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας μεταξύ κοινοτήτων διαφορετικής εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης. «Η επανενωμένη, ομόσπονδη Κύπρος μπορεί να αποδειχθεί μια χώρα πρότυπο για ολόκληρη την πολυτάραχη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», κατέληξε.
Παρέμβαση Αμερικανίδας Πρέσβειρας
Στα οικονομικά οφέλη της λύσης του Κυπριακού αναφέρθηκε χθες και η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Καθλίν Ντόχερτι, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση πως μια επίλυση του προβλήματος θα δημιουργήσει «συνθήκες προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων και θα αποφέρει χειροπιαστά οφέλη για όλους τους Κυπρίους». Μιλώντας στο πλαίσιο του «Economist», η Αμερικανίδα αξιωματούχος χαρακτήρισε κομβική την παρούσα φάση στο Κυπριακό, σημειώνοντας:


«Με τις εν εξελίξει συνομιλίες και τη δέσμευση και το θάρρος τόσο του Ε/κ όσο και του Τ/κ ηγέτη υπάρχει τώρα ένα πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας, προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και διαρκούς συνολικής διευθέτησης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Επαναλαμβάνοντας τη στήριξη των ΗΠΑ προς τους δυο ηγέτες, η κ. Ντόχερτι σημείωσε επίσης: «Πραγματικά πιστεύω ότι μια τέτοια διευθέτηση θα έχει βαθιά επίδραση στην οικονομία του νησιού και θα δημιουργήσει περισσότερες προοπτικές για προσέλκυση επενδύσεων, και θα αποφέρει χειροπιαστά οφέλη για όλους τους Κυπρίους».
Βιάζεται ο Έιντε
Τελευταίος ομιλητής στο συνέδριο του «Economist» ήταν ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε πως πλέον γνωρίζουμε πώς θα είναι η νέα Κύπρος, και είναι σαφώς καταγραμμένο στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Ο Νορβηγός διπλωμάτης δήλωσε πως αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι να προετοιμαστούν όλοι, πολιτική ηγεσία και πολίτες, γιατί η λύση μπορεί να έρθει πολύ νωρίτερα απ' ό,τι φανταζόμαστε.


Επιπλέον, ο κ. Έιντε επεσήμανε πως αν και υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά, εντούτοις υπάρχει λόγος για αισιοδοξία, αφού η λύση βρίσκεται πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη φορά. «Απλώς τώρα πρέπει να διανύσουμε το τελευταίο χιλιόμετρο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ υπέδειξε, επίσης, ότι υπάρχει καθημερινό κόστος από τη διαίρεση, λέγοντας πως και μόνο η ενοποίηση της οικονομίας αποτελεί όφελος.
Τα «οφέλη» της λύσης
Ο κ. Έιντε έκανε λόγο για άνοιγμα της Κύπρου σε νέες αγορές περιλαμβανομένης της τεράστιας τουρκικής αγοράς, ενώ αποκάλυψε ότι ως Σύμβουλος του οικονομικού φόρουμ στην Ελβετία γνωρίζει πολλούς επενδυτές που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Κύπρο μετά τη λύση. Σύμφωνα με τον ίδιο, θεωρούν ότι το νησί μπορεί να γίνει γέφυρα για τις εταιρείες τους μεταξύ ΕΕ και Μέσης Ανατολής, αφού δεν θέλουν η έδρα τους να βρίσκεται στην ταραγμένη Μέση Ανατολή. Όσον αφορά το φυσικό αέριο, σημείωσε πως θα είναι καλύτερο να δούμε το μέλλον του μετρά την ενοποίηση, αφού τότε θα μπορεί να γίνει εμπορία με Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή. Τέλος, όσον αφορά το κόστος της λύσης, σημείωσε πως είναι λογικό να υπάρξει οικονομική βοήθεια σε μια «οικονομικά έξυπνη» λύση που θα αποφέρει χρήματα.