Ενέργεια

Ανοίγει τις ζώνες και προκαλεί

Δωρεά 75 χιλιάδων ευρώ από το κατοχικό καθεστώς για ανεύρεση των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής
«Άδεια» στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για εκσκαφές σε 30 «στρατιωτικές περιοχές» στα κατεχόμενα, με στόχο την ανεύρεση αγνοουμένων, έδωσε ο κατοχικός στρατός

Την παραχώρηση πρόσβασης σε 30 σημεία «στρατιωτικών ζωνών» των κατεχομένων για εκσκαφές αγνοουμένων και τη δωρεά 75.000 ευρώ εκ μέρους της κατοχικής κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες η ΔΕΑ, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω κίνηση ως σημαντική πρόοδο (breakthrough) στην όλη διαδικασία. Συγκεκριμένα, την ανακοίνωση έκανε χθες ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το Τ/κ μέλος της ΔΕΑ, Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, και το τρίτο μέλος της Επιτροπής, Πολ Χένρι Άρνι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΑ, η πρόσβαση σε «στρατιωτικές περιοχές στη βόρεια περιοχή της Κύπρου» αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίοδο τριών χρόνων με έναρξη των εργασιών τον Ιανουάριο του 2016, ενώ θα γίνονται εκσκαφές σε δέκα σημεία τον χρόνο. Εκφράζοντας τις ευχαριστίες της σε όλους όσοι εργάστηκαν για να επιτευχθεί αυτή η σημαντική πρόοδος, η ΔΕΑ σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή θα επισπεύσει το ανθρωπιστικό της έργο.
«Διευκολύνσεις» από κατοχικό στρατό
Σύμφωνα με τ/κ πηγές, κατά τη χθεσινή πρωινή συνάντηση, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε την έκκληση που είχε κατά το παρελθόν απευθύνει από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για κατάθεση πληροφοριών για αγνοούμενα πρόσωπα από όσους γνωρίζουν στοιχεία. «Αυτή η αιματοβαμμένη πληγή είναι πληγή και των δύο πλευρών και θεωρώ πως η βοήθεια για να κλείσει μια ώρα αρχύτερα είναι ανθρώπινο καθήκον», είπε ο κ. Ακιντζί, υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη άδεια είχε ζητηθεί από τον κατοχικό στρατό εκ μέρους της ΔΕΑ με την ελπίδα να μπορέσουν να εντοπιστούν οστά στις συγκεκριμένες περιοχές. «Δεν είναι ότι δεν δίδονταν αυτές οι άδειες, αλλά δίδονται σε μικρό αριθμό.


Σήμερα τούς κάλεσα για να τους μεταφέρω τη θετική εξέλιξη που είχαμε, ως αποτέλεσμα των εργασιών μας με τους "στρατιωτικούς θεσμούς". Δόθηκε άδεια και για τα 30 σημεία ταυτόχρονα», δήλωσε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας: «Δεν μπορούν να ανοίξουν και τα 30 σε ένα χρόνο, θεωρείται ότι ανάλογα και με την απόδοση των εργασιών της Επιτροπής μπορούν να ανοίξουν περίπου 10 σημεία. Αλλά οι στρατιωτικές Αρχές έκαναν την αναγκαία διευκόλυνση. Και σε αυτό το πλαίσιο τούς ευχαριστώ για τη βοήθεια, το ενδιαφέρον και τη συνεργασία τους, επειδή αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα και πρέπει όλοι μας να είμαστε βοηθητικοί, στρατιώτες και μη στρατιώτες».
Χρηματική ενίσχυση από ψευδοκράτος
Παράλληλα, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως σημαντική πρωτοβουλία, ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την ικανοποίησή του, σημειώνοντας: «Περιμένω να τερματιστούν πλέον οι αχρείαστες κατηγορίες, γιατί από την ε/κ πλευρά έρχονταν συνεχώς επικρίσεις γι' αυτό το θέμα, ότι "δεν υπάρχει συνεργασία, δεν υπάρχει πρόσβαση στις στρατιωτικές περιοχές, δεν δίδεται άδεια". Αναμένουμε ότι τώρα θα δοθεί ένα τέλος σε αυτά», και συνέχισε λέγοντας πως ως προεδρία του ψευδοκράτους αποφάσισαν να δώσουν «75.000 χιλιάδες ευρώ στην ΔΕΑ».
Πυκνώνουν οι εργασίες
Από την πλευρά του, το μέλος της Επιτροπής Πολ Χένρι Άρνι σημείωσε πως η χθεσινή ήταν μια πολύ καλή μέρα τόσο για τη ΔΕΑ όσο και για τις οικογένειες των αγνοουμένων στο νησί. «Είναι σημαντικά νέα και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εσάς, την κα Κιουτσιούκ και όλους όσοι στην Κύπρο και αλλού βοήθησαν να επιτευχθεί αυτή η άδεια από την Τουρκία. Είναι μια σημαντική πρόοδος για μας», δήλωσε ο κ. Άρνι και αφού ευχαρίστησε τον κατοχικό ηγέτη για τη δωρεά, σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο η επιτροπή θα μπορέσει να αυξήσει τις εργασίες της, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις της νέα χρονιάς. «Είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο», δήλωσε επίσης ο κ. Άρνι στο Associated Press. «Οι μόνες αξιόπιστες πηγές πληροφοριών που έχουμε είναι αυτοί οι μάρτυρες, και αυτοί σύντομα θα πεθάνουν», πρόσθεσε.
Ευχαριστίες για χρήματα
Με τη σειρά της η κα Κιουτσιούκ, αφού ευχαρίστησε και η ίδια τον κατοχικό ηγέτη για τη στήριξή του προς τη ΔΕΑ, δήλωσε πως η δωρεά των 75.000 ευρώ είναι σημαντική γι' αυτούς και επανέλαβε την έκκληση σε όσους γνωρίζουν πληροφορίες για περιπτώσεις αγνοουμένων να τις μοιραστούν μαζί τους.