Ενέργεια

Ενεργειακό επίκεντρο η Κύπρος

Σε ρόλο-κλειδί η χώρα μας ως προς την ασφάλεια των εξορύξεων στην Ανατολική Μεσόγειο
Χρήσιμα συμπεράσματα από το 2ο Συνέδριο «Ασφάλειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος σε Σχέση με τις Υπεράκτιες Εργασίες Εξόρυξης Υδρογονανθράκων σε Μεγάλα Βάθη»
«ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να μεταμορφώσουν ευεργετικά τις οικονομίες των χωρών της περιοχής, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση των διαδρόμων ενέργειας προς την Ε.Ε.», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής της Μεγάλης Βρετανίας

Στον κεντρικό ρόλο που μπορεί η Κύπρος να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όσον αφορά την πρόληψη και συνδρομή στην αποτροπή ατυχημάτων από τις υπεράκτιες δραστηριότητες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, αναφέρθηκε χθες η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΠΑΚ και Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΥΚ), Τούλα Ονουφρίου. Στο 2ο Συνέδριο «Ασφάλειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος σε Σχέση με τις Υπεράκτιες Εργασίες Εξόρυξης Υδρογονανθράκων σε Μεγάλα Βάθη», που διεξάγεται για δεύτερη φορά στο νησί μας, συμμετείχαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, αξιωματούχοι της Ε.Ε. και γειτονικών χωρών, καθώς και εμπειρογνώμονες απ' όλον τον κόσμο.
Αποτροπή ατυχημάτων
Αναφερόμενη στις προγραμματισμένες γεωτρήσεις στο υπερ-γιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, η κ. Ονουφρίου τόνισε την ανάγκη συνεργασίας προκειμένου ν' αποτραπούν τυχόν ατυχήματα που θα έχουν επίδραση στα γεωγραφικά σύνορα των χωρών. «Ο ρόλος αυτής της συνεργασίας, που προωθούμε μέσα από αυτό το δίκτυο συνεργασίας και το σημερινό συνέδριο, είναι να φέρει τις χώρες μαζί μέσα από ένα σημαντικό τεχνικό, επιστημονικό θέμα, το οποίο απαιτεί συνεργασία είτε σε προληπτικό επίπεδο είτε στη διαχείριση τυχόν ατυχημάτων», είπε.
«Είμαστε στον σωστό δρόμο»
Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, η κ. Ονουφρίου είπε, επίσης, πως η ανακάλυψη του Ζορ δημιουργεί πολύ θετικές προοπτικές για νεότερες ανακαλύψεις στην Κύπρο, ενώ έχει οδηγήσει και σε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος όχι μόνο εταιρειών που είναι ήδη και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αλλά και εταιρειών που επιθυμούν την απόκτηση οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ. Όσον αφορά τη συνεργασία με την Αίγυπτο, και τη διαδικασία διαπραγματεύσεων με εταιρείες που ενδιαφέρονται για αγορά φυσικού αερίου από το Αφροδίτη, η κ. Ονουφρίου είπε: «Αυτές οι δραστηριότητες είναι υπό εξέλιξη και αναμένουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε κάποιες σημαντικές εξελίξεις και να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτό το θέμα», προσθέτοντας ότι «είμαστε στον σωστό δρόμο και προχωρούμε αποτελεσματικά με αυτές τις διαδικασίες».
Βελτίωση πρακτικών
Κατά την παρουσίασή της η κ. Ονουφρίου έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη ύπαρξης καλύτερων πρακτικών και διαδικασιών με στόχο τη διασφάλιση της μέγιστης ποιότητας εξορύξεων υδρογονανθράκων, μέσα από συνεργασία των χωρών της περιοχής και την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων. «Αυτό παρέχει στην Κύπρο μια σημαντική ευκαιρία να καθιερωθεί ως ενεργειακό κέντρο, αφού έχει στρατηγική γεωγραφική θέση σε μια περιοχή που παράγει ενέργεια, αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, είναι μέλος της Ε.Ε. και βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», είπε.
Υποστήριξη από ΗΠΑ-Ε.Ε.
Σύμφωνα με την ίδια, όλοι οι πιο πάνω παράγοντες παρέχουν τα αναγκαία εκείνα κίνητρα προκειμένου οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. να υποστηρίξουν και να προστατεύσουν τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου στην περιοχή. Η Κύπρος, δήλωσε η κ. Ονουφρίου, έχει την προοπτική, μπορεί να καθιερωθεί ως περιφερειακό κέντρο όσον αφορά την παραγωγή, την επεξεργασία, εξαγωγή και την προώθηση και διευκόλυνση συνεργασιών με γειτονικές χώρες σε διάφορα επίπεδα, όπως αυτό της ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, αλλά και να καταστεί παράλληλα ένα κέντρο εκπαίδευσης, κατάρτισης, έρευνας και ανάπτυξης της τεχνολογίας στον τομέα.
Οικονομίες κλίμακας και εμπιστοσύνη
Η Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων αναφέρθηκε επίσης στην κρίση που περνά αυτήν την περίοδο η βιομηχανία, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μέσα από συνέργειες μπορούν να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας, που θα παρέχει στις διεθνείς εταιρείες την απαραίτητη εμπιστοσύνη για δραστηριοποίησή τους στην περιοχή.
Εναλλακτικός διάδρομος Ε.Ε.
Από την πλευρά της η αναπληρωτής Ύπατη Αρμοστής της Μεγάλης Βρετανίας, Λίντα Μπερνς, σημείωσε πως οι ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά αυτή στην Αίγυπτο μπορούν να μεταμορφώσουν ευεργετικά τις οικονομίες των χωρών της περιοχής, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση των διαδρόμων ενέργειας προς την Ευρώπη, ενισχύοντας παράλληλα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης. Η κ. Μπερνς δεν παρέλειψε και αυτή να αναφερθεί στη δύσκολη εποχή που διανύει η αγορά ενέργειας, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η περιφερειακή συνεργασία μπορεί να ενδυναμώσει το αίσθημα εμπιστοσύνης σε υλοποιήσιμα και κερδοφόρα ενεργειακά έργα στην περιοχή.
Συμμόρφωση με ευρωπαϊκές οδηγίες
Με τη σειρά του ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, εστίασε στη σημασία της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου. Παράλληλα αναφέρθηκε στις κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει η Ε.Ε. σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφάλειας και τόνισε την ευθύνη των εταιρειών που διεξάγουν υπεράκτιες δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην περιβαλλοντική διάσταση των εξορύξεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας με κράτη εντός και εκτός Ε.Ε. για πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών ατυχημάτων.
Συνεργασία εταιρειών-νομοθετών
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ για Θέματα Γειτονικών Χωρών και Διαπραγμάτευσης για Διεύρυνση της Νότιας Γειτονικής Περιοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάικλ Κόλερ, μίλησε για τη σημασία ύπαρξης και υλοποίησης ελάχιστων κοινών προδιαγραφών στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου δραστηριοποιούνται ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές χώρες και εταιρείες. Λόγω του βάθους των εξορύξεων, είπε, υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι. Χαρακτηρίζοντας την περιοχή της Α. Μεσογείου ως πολιτικά περίπλοκη, υποστήριξε ότι είναι προς το συμφέρον η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων να γίνει με ασφάλεια. Ο κ. Κόλερ κατέληξε υπογραμμίζοντας τη συνεργασία μεταξύ νομοθετών και εταιρειών πετρελαίου προς επίτευξη των υψηλότερων προδιαγραφών ασφάλειας.