Ενέργεια

Ιερά οργή από Ποντίους

Εκατοντάδες διαδηλωτές στο Σύνταγμα καταδίκασαν τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη
Η τουρκική προπαγάνδα εκμεταλλεύτηκε τις προκλητικές δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού, ο οποίος εξακολουθεί να μιλά για εθνοκάθαρση, στερεότυπα και αναζωπύρωση του εθνικιστικού λόγου

Βροντερό «παρών» έδωσαν χθες στο Σύνταγμα εκατοντάδες διαδηλωτές, πραγματοποιώντας εκδήλωση διαμαρτυρίας υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με αφορμή «τις πρόσφατες υβριστικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, αλλά και τη γενικότερη στάση της Κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό». Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημείωσε πως «η παραμονή του αρνητή του χειρότερου Εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας, στο Υπουργείο Παιδείας, προσβάλλει την ιστορική αλήθεια».


Οι Πόντιοι εξέφρασαν, επίσης, τη δυσαρέσκειά τους για την αφαίρεση από τη διδακτέα ύλη της Γ ́ Λυκείου τού κεφαλαίου «Παρευξείνιος Ελληνισμός», του μοναδικού, όπως σημειώνουν, με σαφή αναφορά στον όρο Γενοκτονία, αλλά και για την «κατάργηση του βοηθήματος επιβίωσης των ομογενών συμπατριωτών μας». Οι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα κρατούσαν ελληνικές σημαίες, αλλά και τις μαυροκίτρινες σημαίες του Πόντου, ενώ από τα ηχεία ακουγόταν ποντιακή μουσική. Αξίζει να σημειωθεί πως τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά.
Επιμένει να προκαλεί
Εν τω μεταξύ, ο κ. Φίλης, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, επανέλαβε τις ίδιες απαράδεκτες θέσεις, σημειώνοντας: «Ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο από πολλές πλευρές. Δεν είναι μόνο η οικονομία, αλλά και η ηθική κρίση», τονίζοντας ότι «υπάρχουν περισπάσεις, που δεν μας επιτρέπουν να σκεφτούμε με εύλογο τρόπο τα προβλήματα. Συνεχώς μπροστά μας ορθώνονται παλαιότερα και νέα στερεότυπα, που έχουν κρατήσει τη χώρα μας σε μια ζωή χαμένων ευκαιριών. Τέτοια είναι μια αναζωπύρωση του εθνικιστικού λόγου, τα ζούμε καθημερινά δυστυχώς, και ως υποτίθεται παρηγορητικό λόγο στις στιγμές της κρίσης».
Χτύπησαν βουλευτή της ΝΔ
Στη συγκέντρωση δεν έλειψαν και τα επεισόδια, αφού σε μια στιγμή έντασης ρίχτηκαν χημικά έξω από τη Βουλή, κοντά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αποτέλεσμα της έντασης ήταν να χτυπηθεί ελαφρά από μερίδα συγκεντρωμένων ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε πως δεν γνωρίζει ποιοι τον χτύπησαν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «ως διπλωμάτης 20 χρόνια υπηρέτησα τα εθνικά συμφέροντα όσο όλη μου τη ζωή. Αγωνίστηκα γι' αυτήν την Ιστορία, δεν πρέπει να χτυπιέμαι». Άγνωστοι, που βρίσκονταν στο πλήθος, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την παρουσία του κ. Κουμουτσάκου, φωνάζοντας συνθήματα όπως «αλήτες, προδότες, πολιτικοί» και ομάδα κινήθηκε κατά του βουλευτή.
Αντίδραση Φίλη
Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο κ. Φίλης διερωτήθηκε από το βήμα της Βουλής αν «ο Υπουργός Παιδείας όπλισε το χέρι των τραμπούκων» και καταδίκασε τη «μανία των τραμπούκων της ακροδεξιάς στον χώρο του Αγνώστου Στρατιώτη». Εκφράζοντας τη συμπαράστασή του προς τον κ. Κουμουτσάκο, ο κ. Φίλης τόνισε ότι κάποιοι «διαχειρίζονται με τρόπο επαγγελματικό και εξοργιστικό, τραμπούκικο, φασιστικό, τις μνήμες των ανθρώπων», προσθέτοντας πως ως Υπουργός υιοθετεί την άποψη της Βουλής για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, ανεξαρτήτως των προσωπικών απόψεων σε επιστημονικό επίπεδο. Ωστόσο, από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος, παίρνοντας τον λόγο, δήλωσε πως θεωρεί τον κ. Φίλη ως ηθικό αυτουργό για την επίθεση που δέχτηκε.
Επιμένει για «εθνοκάθαρση»
Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης από τη σοβαρότητα του θεσμικού και ηθικού ατοπήματος, στο οποίο υπέπεσε κατά της ιστορικής μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού, ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα» και αναζωπύρωση της «εθνικιστικής απειλής». Ο ίδιος, επιμένοντας στα όσα απαράδεκτα δήλωσε περί «εθνοκάθαρσης των Ποντίων», τόνισε ότι «δεν είμαι "καραγκιόζης πολιτικάντης" να κάνω ότι δεν είχα πει τίποτα. Καθεστώς αναστολής προσωπικής άποψης δεν υπάρχει στη δημοκρατία».
«Αμαθής και άμοιρος γνώσεων»
Την αηδία, αλλά και τη λύπη του για όσα επανέλαβε ο Νίκος Φίλης για τη Γενοκτονία των Ποντίων εξέφρασε χθες και ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος. Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Δράμας Παύλος χαρακτήρισε τον Φίλη «αμαθή και άμοιρο της γνώσης της Ιστορίας». «Λυπάμαι ως Έλλην για τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας. Αποδεικνύεται αμαθής και άμοιρος της γνώσης της Ιστορίας. Υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία για το πώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που συνέβη στον Εύξεινο Πόντο. Διερωτώμαι, εάν Υπουργός Παιδείας έκανε αντίστοιχες δηλώσεις στο κράτος του Ισραήλ, τι τύχη θα είχε. Δείτε το Ισραήλ τι κάνει για την ημέρα τη δική του [το Ολοκαύτωμα]», είπε ο Μητροπολίτης.
Εκμετάλλευση από τουρκική προπαγάνδα
Όπως ήταν δυστυχώς αναμενόμενο, η δήλωση του Έλληνα Υπουργού Παιδείας βγήκε εκτός συνόρων και έγινε πρωτοσέλιδο σε αριθμό τουρκικών εφημερίδων. Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα «Sabah» είχε ως πρωτοσέλιδο τον τίτλο «Μια γενναία κίνηση από τον Έλληνα Υπουργό» και σε αυτήν αναγράφονται αναλυτικά οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού, σημειώνοντας «ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως η ρητορική ότι οι Πόντοι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους ήταν λανθασμένη. Από επιστημονικής απόψεως, δήλωσε, δεν ήταν γενοκτονία».


Από την πλευρά της η εφημερίδα «Zaman» είχε τίτλο στην ιστοσελίδα της «Είπε πως δεν υπάρχει η Γενοκτονία των Ποντίων και ξεσήκωσε την Ελλάδα», ενώ η ιστοσελίδα της «Bug?n» έκανε εκτενή αναφορά στις δηλώσεις Φίλη, αναφέροντας πως «ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε πως δεν υπήρξε η Γενοκτονία των Ποντίων». Στην ίδια εφημερίδα σημειώνεται, επίσης, πως «το ελληνικό Κοινοβούλιο, με τον ισχυρισμό της σφαγής των Ποντίων, την 19η Μαΐου την έχει κηρύξει ως ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων».