Κόστος Ζωής

Ιδού πόσο θα σας κοστίσει η θέρμανση

Η "Σ" έκανε τους υπολογισμούς της και σας τους παρουσιάζει

Βάσει των υπολογισμών μας, η θέρμανση μπορεί να μας στοιχίσει από μηδέν έως και 788 ευρώ για όλον τον χειμώνα
Πιο φθηνή η επιλογή του τζακιού και της ξυλόσομπας και πιο τσουχτερή αυτή της κεντρικής θέρμανσης, παρά τη σημαντική μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης
ΠΙΝΑΚΑΣ-ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Τρόπος θέρμανσης Κόστος (€)

Κλιματιστικό 80,11-220,37
Ηλεκτρικό σώμα 200
Θερμάστρα αλογόνου 110,16
Θερμοσυσσωρευτές 600
Κεντρική θέρμανση 197-788*
Σόμπα υγραερίου 135,84-216
Τζάκι ή ξυλόσομπα 0-220
Τα πιο πάνω κόστη αφορούν το δίμηνο.
* Για όλον τον χειμώνα.

Ο χειμώνας άρχισε να μας ανοιγοκλείνει το μάτι, σε λίγες μέρες όμως θ' αρχίσει να μας τρίζει τα δόντια, γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις κρύες μέρες, αναζητώντας τρόπους θέρμανσης που δεν θα «καίνε» την τσέπη μας.
Τρόποι πολλοί και το κόστος θέρμανσης διαφορετικό. Άλλα ποσά χρειάζονται, για παράδειγμα, για ζέσταμα με κλιματιστικό, άλλα με πετρέλαιο θέρμανσης, άλλα με σόμπες υγραερίου κι άλλα με τζάκι. Η «Σ», με αφορμή την έναρξη αναζήτησης τρόπου θέρμανσης των πολιτών, έκανε τους υπολογισμούς της και σας παρουσιάζει το κόστος θέρμανσης, το οποίο απορρέει από τα ισχύοντα δεδομένα αναφορικά με τις τιμές στα καύσιμα και το κόστος ηλεκτρισμού. Βάσει των υπολογισμών μας, η θέρμανση μπορεί να μας στοιχίσει από μηδέν έως και 788 ευρώ για όλον τον χειμώνα.
Κλιματιζόμενες τιμές...
Για όσους έχουν κλιματιστικά και σκοπεύουν να τα βάλουν μπρος για να ζεσταθούν, θα πρέπει να γνωρίζουν πως το κόστος για την ενέργειά τους θα είναι, περίπου, από 80,11 ευρώ έως και 220,37 ευρώ το δίμηνο, εάν το κλιματιστικό εργάζεται οκτώ ώρες την ημέρα. Σημειώνεται πως το κόστος, αναλόγως της αποδοτικότητας και της δυναμικότητας του κλιματιστικού, ανεβαίνει σημαντικά. Για παράδειγμα, για ένα κλιματιστικό 9000 BTU το κόστος είναι 80,11 ευρώ το δίμηνο, ενώ για ένα κλιματιστικό 12000 BTU, 114 ευρώ και για ένα κλιματιστικό 22000 BTU 220,37 ευρώ.
Πόσα στοιχίζουν θερμοσυσσωρευτές κι άλλες θερμάστρες
Όσοι επιλέγουν για μέσο θέρμανσης το ηλεκτρικό σώμα με ισχύ 2000 βατ, θα κληθούν να πληρώσουν μέσα σε ένα δίμηνο, εάν το χρησιμοποιούν για οκτώ ώρες την μέρα, περίπου 200 ευρώ. Όσοι δε επιλέγουν τη θερμάστρα αλογόνου θα πληρώσουν 110,16 ευρώ μέσα σε ένα δίμηνο. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε θερμοσυσσωρευτή, το κόστος λειτουργίας για όλο το σπίτι ανέρχεται στα 600 ευρώ το δίμηνο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ΑΗΚ, οι θερμοσυσσωρευτές αποτελούν το μοναδικό μέσο θέρμανσης που η θερμότητά του διατηρείται όλο το 24ωρο. Επισημαίνεται δε ότι οι τιμές είναι υπολογισμένες με βάση τη μέση τιμή της κιλοβατώρας της ΑΗΚ για τους οικιακούς πελάτες τη διμηνία Γενάρη-Φεβράρη 2015. Φέτος τον χειμώνα οι τιμές αναμένεται να είναι μειωμένες, αφού συγκριτικά με πέρυσι οι τιμές στην παρούσα φάση είναι μειωμένες κατά 25%.
Κεντρική θέρμανση και σόμπα υγραερίου
Το κόστος για την κεντρική θέρμανση, αναλόγως των αναγκών και του σημείου πώλησης του αγαθού, διαφέρει. Βάσει του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας του Ανταγωνισμού, το μέσος κόστος για το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται σήμερα στα 78,8 σεντ το λίτρο. Συνεπώς εάν κάποιος χρειάζεται 250 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης για ένα δίμηνο, τότε θα πληρώσει γύρω στα 197 ευρώ, ενώ εάν καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα χρειαστεί δυο γεμίσματα, περίπου ένα τόνο, τότε θα πληρώσει συνολικά περί τα 788 ευρώ. Το κόστος για τη σόμπα υγραερίου, αναλόγως των αναγκών και του σημείου πώλησης, αλλάζει επίσης. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών πώλησης φιαλών υγραερίου δέκα κιλών, οι ισχύουσες τιμές είναι 8,49-13,50 ευρώ την φιάλη. Συνεπώς, εάν κάποιος χρειάζεται δυο φιάλες υγραερίου την εβδομάδα, το δίμηνο θα πληρώσει για να ζεσταθεί μέσω αυτού του μέσου 135,84-216 ευρώ.
Πιο φθηνή λύση η ξυλόσομπα ή το τζάκι
Για όσους έχουν τζάκι ή ξυλόσομπα, αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος θέρμανσης θα είναι σχεδόν μηδαμινό, εάν επιλέξουν να κόψουν μόνοι τους τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσουν. Εάν τώρα δεν έχουν αυτήν την ευχέρεια και θα χρειαστεί να τα αγοράσουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αναλόγως των αναγκών και του χώρου προμήθειάς τους-πώλησης, το κόστος ανεβαίνει κάπως. Για παράδειγμα, εάν για δυο εβδομάδες χρειάζονται δυο σακούλες καυσόξυλα των δέκα ευρώ, θα χρειαστούν μέσα σε ένα δίμηνο 160 ευρώ για την αγορά τους. Εάν χρειάζονται περισσότερα ξύλα ή τα αγοράζουν πιο ακριβά, το κόστος θα ανέβει. Πάντως, σύμφωνα με τον πωλητή ξύλων, Θράσο Χρηστάτο, για ένα σπίτι 200 τ.μ. το κόστος για ένα δίμηνο φτάνει τα 220 ευρώ.