Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Τροποποίηση ψηφίσματος;
«Ο απεσταλμένος της "Σ" κ. Κ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗΣ τηλεφωνεί: - ΠΙΘΑΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ θα επιχειρηθεί στο σχέδιο ψηφίσματος που έχει κατατεθεί - ΑΠΩΝ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ - ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ - Οι εξελίξεις που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 9 Νοεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Ενώ συνεχίζεται στη Γενική Συνέλευση η συζήτηση της κυπριακής προσφυγής με ομιλίες διαφόρων αντιπροσώπων, έχουν αρχίσει να διαρρέουν πληροφορίες ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για τροποποίηση του σχεδίου ψηφίσματος, που έχει υποβάλει η ομάδα επαφής των Αδεσμεύτων. Μέχρι στιγμής δεν μου είναι δυνατό να εξακριβώσω τις πληροφορίες αυτές, ούτε την προέλευσή τους. Πάντως, η άποψη που συμμερίζεται και η εδώ κυπριακή αντιπροσωπεία είναι ότι η ψηφοφορία που έγινε χθες για το αν θα μιλούσε ή όχι ο Τουρκοκύπριος κ. Τσελίκ, δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της ουσίας της κυπριακής προσφυγής.
Σχέδιο Μακροχρόνιου
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια» έγινε χθες δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σπ. Κυπριανού και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Α. Μιχαηλίδη.
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το σωματείο ανέπτυξε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις θέσεις του για το εθνικό θέμα και τα προσφυγικά προβλήματα και υπέβαλε προς αυτόν συγκεκριμένο σχέδιο για την οργάνωση και έμπρακτη εφαρμογή του μακροχρόνιου αγώνα, το οποίο περιλαμβάνει τον ρόλο και τις ευθύνες τόσο της κυβερνήσεως, όσο και του τελευταίου πολίτη της Δημοκρατίας.
Αρχή Ενοικίων
Η κυβέρνηση προωθεί μέσω της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ταχεία απόφαση για τη σύσταση Αρχής Ενοικίων. Τούτο δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μιχαηλίδης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια».
Μεταφορά νερού στα κατεχόμενα
Τη βοήθεια διεθνών Τραπεζών μελετούν να ζητήσουν οι Τούρκοι για την υλοποίηση του σχεδίου μεταφοράς ύδατος από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, το Γραφείο ΟΤΠ, που εδρεύει στο Παρίσι, έχει συμπληρώσει την προκαταρκτική τεχνολογική μελέτη του σχεδίου, η δε κατασκευή του έργου θα στοιχίσει περί τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Το Γραφείο ΟΤΠ αναφέρει ότι είναι εξίσου κατορθωτή η μεταφορά νερού με τη χρήση σωλήνων ή με δεξαμενόπλοια, αλλά η πρώτη περίπτωση θεωρείται πιο κατάλληλη μακροπρόθεσμα. Διπλές γραμμές σωλήνων των 12 ιντσών θα ετοποθετούντο μεταξύ του ποταμού της Τουρκίας Γκοκσού που θα είναι η πηγή του νερού και της Χερσονήσου Καρπασίας, με δύο αντλιοστάσια στην κάθε πλευρά.