Ενέργεια

Στόχος το 76% του «Όχι»

Υπερβολικά αισιόδοξα τα σενάρια για διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Μάρτη, δηλώνει ο Πρόεδρος
Μεγάλο το ενδιαφέρον εταιρειών, όπως της γαλλικής Total, της ιταλικής Eni αλλά και της βρετανικής BP για επενδύσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που εξήρε και τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας

Για πρόοδο με σημαντικά εμπόδια έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τονίζοντας πως υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για να καλυφθεί, ακριβώς λόγω των σοβαρών διαστάσεων που υπάρχουν με την τ/κ πλευρά. Μιλώντας σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε αργά το βράδυ της Τρίτης στην κρατική τηλεόραση της Ελλάδος, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε υπερβολικά αισιόδοξη την εκτίμηση κάποιων, ότι θα υπάρξει λύση ώς τον Μάρτιο, άρα και αναβολή των βουλευτικών εκλογών.


«Δεν υπάρχει προσυμφωνία με κανέναν για χρονοδιαγράμματα. Με ενδιαφέρει πώς θα επιτύχω την αποδοχή του 76% που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν. Δεν υπάρχει θέμα διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά μετεξέλιξής της», είπε, προσθέτοντας: «Σαράντα ένα χρόνια μετά η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι απόλυτα δίκαιη. Κάπου θα πάρεις, κάπου θα δώσεις».
Είναι μακρύς ο δρόμος...
Ερωτηθείς κατά πόσο μπορούν να ανασταλούν οι εκλογές του προσεχούς Μαΐου ενόψει δημοψηφίσματος επεσήμανε:
«Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και ιδιαίτερα η Τουρκία να συμβάλει, πέραν της ρητορικής, εμπράκτως σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και την αφορούν, υπάρχει το ενδεχόμενο να καταλήξουμε σε λύσεις αλλά, προς Θεού, υπάρχουν τόσες πολλές λεπτομέρειες, υπάρχουν εμπόδια που αφορούν τις εδαφικές προσαρμογές, το περιουσιακό, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Υπάρχει δρόμος να καλυφτεί και τα περί Μαρτίου είναι υπερβολικά αισιόδοξα».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε μάλιστα την όποια προσυμφωνία για χρονοδιαγράμματα με τον κατοχικό ηγέτη, ή κάποιαν άλλη ξένη πολιτική δύναμη.
Δεν υπάρχει Σχέδιο Ανάν
Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάν, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως αυτό έχει απορριφθεί και δεν μπορεί να επανέλθει. «Εγώ υποστήριξα το σχέδιο Ανάν. Δεν ξέρω αν το πλήρωσα, αλλά αυτό που με ενδιέφερε δεν ήταν το πολιτικό κόστος και αυτό πρέπει να διακρίνει κάθε ηγέτη. Αναγνώρισα το αποτέλεσμα, πήγα κόντρα στο ρεύμα, αλλά αυτό που με νοιάζει σήμερα είναι το πώς επιτυγχάνω την αποδοχή του 76% που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν, δηλαδή να ανταποκριθώ στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, που ουδέποτε έπαψα να θεωρώ εύλογες ακόμα και αν διαφωνούσα».
Στόχος η μετεξέλιξη
Κληθείς να τοποθετηθεί στις κατηγορίες που του προσάπτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, περί διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως ο ίδιος, όπως και οι προηγούμενοι πρόεδροι, διαπραγματεύεται με βάση τη συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς του 1977 και στο πλαίσιο της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Δεν υπάρχει θέμα διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά μετεξέλιξής της από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος», είπε, υπογραμμίζοντας πως δεν θα χρειαστεί να γίνει νέα αίτηση επανένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε επίσης για την ανάγκη εξεύρεσης μιας ισορροπημένης λύσης, που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο πλευρών, τονίζοντας: «Σαράντα ένα χρόνια μετά δεν μπορεί να είναι απόλυτα δίκαιη. Θέλω να είμαι ωμός. Λέω τα πράγματα ως έχουν. Δεν μπορεί να αφήνει κανέναν νικητή και κανέναν ηττημένο».
Ενδιαφέρον BP
Ο Πρόεδρος εξήρε, μεταξύ άλλων, τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μελλοντική εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα καταστήσει εφικτή την ενεργειακή διασύνδεση με την Ευρώπη. Αναφορικά με τα οικόπεδα στην Κυπριακή ΑΟΖ, διαβεβαίωσε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αρκετών εταιρειών, όπως της γαλλικής Total, της ιταλικής Eni και της βρετανικής BP.


Σχετικά με τις σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, τόνισε πως ο ίδιος διατηρεί άριστες σχέσεις με τους αρχηγούς και των δυο κρατών, γεγονός που του επιτρέπει να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο στις μεταξύ τους διαφορές. Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως η Λευκωσία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας εναντίον του ISIS, στη Συρία.
Κοινή γραμμή με Τσίπρα
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει κυπριακά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «γκρίζες σχέσεις» με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, λόγω της αποδοχής της Αθήνας για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως δεν γνωρίζει ποιοι διακινούν «αυτές τις ανακρίβειες».
«Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό», συνέχισε, «είχα συναντηθεί στη Μάλτα πριν από τη μετάβασή του στην Τουρκία, και είχε προσυμφωνηθεί απολύτως κοινή γραμμή Αθήνας και Λευκωσίας, η οποία και ακολουθήθηκε».
Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι όπως και με τον Αντώνη Σαμαρά, οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, παρ' όλο που οι δύο τους βρίσκονται σε διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, ήταν και παραμένουν άριστες.