Κυπριακό

Αντιτρομοκρατικός «πυρετός» λόγω Βάσεων

Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι και σοβαροί λόγοι που επιστρατεύεται η Ε.Φ.
Απελευθέρωση ειδικών δυνάμεων του ΕΑΟ φέρνει η επιστράτευση στρατιωτικών στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Πληθαίνουν οι πληροφορίες και αυξάνονται δραστικά τα προληπτικά μέτρα

Η πρωτοφανής στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας απόφαση για επιστράτευση αξιωματικών και υπαξιωματικών του στρατού, στον αγώνα κατά των ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας (όπως το αποκάλυψε η εφημερίδα «Σημερινή» και η τηλεόραση του «Σίγμα»), στηρίζεται σε πολύ συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία δεν μπορούσαν βεβαίως να περάσουν απαρατήρητα από τους έχοντες το πρόσταγμα για την εθνική ασφάλεια.
Οι πληροφορίες της εφημερίδας μας είναι πολύ συγκεκριμένες και πάνω απ' όλα επιβεβαιωμένες από τις πλέον ανώτατες πηγές, και αναφέρονται στην επείγουσα ανάγκη αύξησης των προληπτικών μέτρων, όπως αυτή προέκυψε εσχάτως λόγω της άμεσης εμπλοκής στον παγκόσμιο αγώνα κατά του ISIS, των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου στην Κύπρο.
Δίκτυο πληροφόρησης
Ουσιαστικά και χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες που αφορούν την εθνική ασφάλεια, για ευνόητους βεβαίως λόγους, αυτό που δημιούργησε την πρόσθετη ανάγκη -πέραν βεβαίως της λειψανδρίας που πλήττει το αστυνομικό σώμα λόγω οικονομικής κρίσης- είναι ότι το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά την εμπλοκή των Βρετανών στον πόλεμο κατά του ISIS, μέσω των εδώ κυρίαρχων βάσεών τους, έχει πάρει φωτιά το δίκτυο πληροφόρησης των μυστικών υπηρεσιών που συνεργάζονται με μεγάλους οργανισμούς μυστικών υπηρεσιών προηγμένων δυτικών χωρών, αλλά και υπερατλαντικά.
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε απευθείας από πηγές του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού, έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά προληπτικής διερεύνησης ύποπτων προσώπων, καθώς και οι έρευνες σε υποστατικά και οικίες που συνδέονται με αυτά. «Υπήρξαν συλλήψεις και απελάσεις, όπως βεβαίως γινόταν και πριν από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι», δήλωσε στη «Σ» στέλεχος του ΕΑΟ, που συμμετέχει στις καθημερινές επιχειρήσεις.
Δεν είναι πλέον μυστικό ότι οι περιπολίες ένστολων που οπλοφορούν δεν περιορίζονται σε αεροδρόμια, λιμάνια, πρεσβείες και χώρους δυτικών συμφερόντων, αλλά εκτείνονται αναγκαία και σε χώρους όπου συρρέει πολύς κόσμος, όπως π.χ. τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και εμπορικούς δρόμους.
«Πρώτοι ανταποκριτές»
Οι στρατιωτικοί -αξιωματικοί και υπαξιωματικοί κυρίως από τις ειδικές δυνάμεις- που θα επωμιστούν το βάρος της συνδρομής της Αστυνομίας, θα λειτουργούν, όπως μαθαίνει η εφημερίδα μας, ως «πρώτοι ανταποκριτές» των ειδικά εκπαιδευμένων δυνάμεων ασφαλείας, σε όλους τους χώρους όπου αναπτύσσονται ένοπλα περίπολα και στατικές φρουρές. «Με τον τρόπο αυτό θα απελευθερωθούν δυνάμεις του ΕΑΟ και άλλων ειδικών δυνάμεων που ανταποκρίνονται σε περιστατικά διερεύνησης πληροφοριών και ελέγχου, τα οποία, αν και δεν γίνονται γνωστά, είναι καθημερινά», εξήγησε στην εφημερίδα μας.
Η σημασία της αποστολής που θα αναλάβουν οι στρατιωτικοί εξάγεται και από την εκπαίδευση, ταχύρρυθμου χαρακτήρα, που θα τύχουν από τον ΕΑΟ και τη ΜΜΑΔ. Όπως έχουμε ενημερωθεί, άπαντες των αξιωματικών της Ε.Φ. θα περάσουν από εκπαίδευση βολής με τα όπλα, αναγνώρισης ύποπτων αντικειμένων και χρήσης του ειδικού αντιτρομοκρατικού εξοπλισμού.
Πέραν δε τούτων, με βάση τη νομοθεσία περί Ε.Φ. που επιτρέπει την απόσπαση στρατιωτικών στο αστυνομικό σώμα για λόγους εθνικής ασφαλείας, οι συμμετέχοντας στο πρόγραμμα προληπτικών αντιτρομοκρατικών δράσεων θα έχουν δικαίωμα ταυτοποίησης, διερεύνησης, ακόμη και σύλληψης υπόπτων.
Ενημέρωση Βουλής
Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις χθεσινές πληροφορίες της εφημερίδας μας για ερωτήματα της Επιτροπής Άμυνας, η οποία πριν καν στεγνώσει το μελάνι τις απόφασης, συνήλθε εκτάκτως, καλώντας ενώπιόν της τόσο τους δύο συναρμόδιους Υπουργούς όσο και τους Αρχηγούς Αστυνομίας και Ε.Φ.
Το σώμα ενημερώθηκε πλήρως για όσα μπορούσε σε σχέση με τις πληροφορίες που συρρέουν από τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται. Παράλληλα οι δύο αρχηγοί, Αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς, ανέλυσαν τις δυνατότητες που έχουν σε προσωπικό.
Κατόπιν τούτου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε τη στήριξη της Βουλής τόσο στη συνεργασία των δύο σωμάτων ασφαλείας, όσο και στα μέτρα που προωθούνται. Εξέφρασε, δε, την ετοιμότητα της Επιτροπής του να εξετάσει άμεσα θέμα πρόσθετων προσλήψεων, κυρίως στην Αστυνομία, ώστε να ενισχυθούν τα προληπτικά μέτρα περαιτέρω και χωρίς προβλήματα.
Λακωνικός εμφανίστηκε από πλευράς του ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος αρκέστηκε να επαναλάβει τρεις φορές ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικά και κινούνται στο ίδιο επίπεδο με το τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
Ευρωπαϊκή πρακτική
Νωρίτερα χθες το πρωί, πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου δικαιολόγησε την απόφαση που λήφθηκε, καθησυχάζοντας την ίδια ώρα όλους ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές για επικείμενη τρομοκρατική ενέργεια στην Κύπρο.
«Μεριμνούμε συνεχώς για τα μέτρα ασφαλείας. Δεν έχουμε οποιαδήποτε ιδιαίτερη πληροφόρηση, αλλά, όπως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα, έτσι κι εμείς οφείλουμε να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε πάρει τέτοια μέτρα, που να διασφαλίζουν όσο γίνεται περισσότερο το επίπεδο ασφαλείας στον τόπο μας. Επιτρέψτε μου να μην πω οτιδήποτε περισσότερο γύρω από τα μέτρα ασφαλείας, διότι είναι κατανοητό από όλους ότι τα ζητήματα ασφαλείας ούτε δημοσιοποιούνται, ούτε συζητούνται δημόσια. Θέλω να σημειώσω ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα και στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε αναγκαία και η εφαρμογή της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αναφέρει ότι όταν κριθεί ανάγκη, στο πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν να συνδράμει και η Εθνική Φρουρά».
Πληροφόρηση με το σταγονόμετρο
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει εθνικός σχεδιασμός γι' αυτά τα θέματα, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι έχουν ληφθεί μια σειρά από μέτρα για διάφορα ζητήματα που αφορούν είτε τα αεροδρόμια, είτε τα λιμάνια, είτε άλλα στατικά σημεία, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά αξιολογούνται συνεχώς στη βάση των όσων συμβαίνουν γενικότερα. «Είχαμε τα κρούσματα στο Παρίσι, έχουμε τις συνεχείς επιχειρήσεις οι οποίες γίνονται στην περιοχή, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτά τα γεγονότα, γι' αυτόν τον λόγο κι εμείς παίρνουμε πρόσθετα μέτρα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Νικολάου επανέλαβε ότι τα ζητήματα ασφαλείας δεν συζητούνται δημόσια, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ειδική πληροφόρηση που να προκαλεί ανησυχία, και έχουμε πάρει μέτρα αξιολογώντας γενικότερα την όλη κατάσταση και στο πλαίσιο αυτό προσπαθούμε να στελεχώσουμε τις αποστολές όσο το δυνατόν καλύτερα.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν όσον αφορά το συγκεκριμένο μέτρο, ο Υπουργός είπε: «Νομίζω ότι κατανοούμε όλοι την ανάγκη που υπάρχει κι εδώ θα πρέπει να επιδείξουμε όλοι σύνεση και υπευθυνότητα. Σίγουρα κανείς δεν θέλει να προκαλεί προβλήματα στον άλλο, αλλά μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που εκτυλίσσεται γενικότερα στην περιοχή μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη, νομίζω ότι είναι το λιγότερο που μπορούσε να γίνει από εμάς. Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν συνδρομή από τον στρατό τους στις δυνάμεις ασφαλείας, άρα γιατί για εμάς να είναι ιδιαίτερα παράξενο και να γίνεται τόσο μεγάλη συζήτηση».
Η... τρομοκρατία προκαλεί καθυστερήσεις
Οι αυξημένοι έλεγχοι στα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας προκαλούν, όπως αναμενόταν, και προβλήματα. Το ΕΒΕ Πάφου κατήγγειλε χθες ότι παρατηρούνται στο αεροδρόμιο της πόλης μεγάλες ουρές και μεγάλες καθυστερήσεις στη διέλευση από τα σημεία ελέγχου των ταξιδιωτών, κάνοντας μάλιστα λόγο για υπέρβαση των ορίων. Λόγω της σωρείας γραπτών παραπόνων, το ΕΒΕ Πάφου κάλεσε το κράτος να βρει μια λύση ισορροπίας μεταξύ της εθνικής ασφαλείας και της εύρυθμης λειτουργίας των αεροδρομίων.