Ενέργεια

Μεροληπτικές ευαισθησίες Έιντε

«Συνεργατική ασφάλεια» προτείνει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε για να καθησυχάσει τους Tουρκοκυπρίους
Όποιος είναι αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο και είναι «πολίτης» της «ΤΔΒΚ», συμφωνήθηκε πως θα είναι και πολίτης της «Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας», δηλώνει ο κατοχικός ηγέτης
«ΟΙ Τουρκοκύπριοι, ως η μικρότερη κοινότητα, θα πρέπει να είναι ασφαλείς, όχι μόνο με τη φυσική ή στρατιωτική έννοια, αλλά και στην πολιτική δομή», δήλωσε ο Νορβηγός διπλωμάτης

Υπόσχεση ότι σε μια τελική συμφωνία στο Κυπριακό θα αποφευχθούν τα όσα «υπέφεραν» οι Τ/κ τη δεκαετία του 1960, έδωσε στην Τουρκία ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σημειώνοντας πως «μια κατάληξη στο θέμα της διακυβέρνησης θα εγγυηθεί την ασφάλεια τόσο των Τ/κ όσο και των Ε/κ». Υπενθυμίζεται πως ο Νορβηγός διπλωμάτης μετέβη τις προηγούμενες μέρες στην Άγκυρα, όπου είχε επαφές τόσο με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούμ Σινιρλίογλου. Μάλιστα, σε μήνυμά του στο Twitter μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στις 8 Δεκεμβρίου, ο Έιντε είπε ότι είχε «μια ουσιαστική συνάντηση με τον Νταβούτογλου για το Κυπριακό, τα περιφερειακά ζητήματα, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις».
Πολύπλοκη η ασφάλεια
Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Έιντε είπε ότι «η ασφάλεια δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στην ερώτηση για τα στρατεύματα και τα στρατιωτικά θέματα. Η ασφάλεια είναι πρώτα απ' όλα η ειρηνική συμβίωση σε μιαν επιτυχημένη ομοσπονδιακή δομή. Μερικές φορές, έχω την αίσθηση ότι τα ζητήματα της ασφάλειας είναι περιορισμένα. Οι εγγυήσεις ή τα στρατεύματα αποτελούν μέρος τους, αλλά θα πρέπει να δούμε την πολυπλοκότητα της κατάστασης». Μεταξύ άλλων, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο επισήμανε: «Ίσως μια ολοκληρωμένη κατάληξη στο θέμα διακυβέρνησης, που θα παρέχει ασφάλεια στους Τ/κ, έτσι ώστε να μην υπάρχει τρόπος να επαναληφθούν τα γεγονότα της δεκαετίας του 1960, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για κάθε είδους προσαρμογή ενός συστήματος ασφαλείας».
Διαφωνία Ελλάδας - Τουρκίας
Επιπλέον, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε λόγο για ανάγκη εμπλοκής των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου στη διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας: «Οι επίσημες θέσεις είναι ευρέως γνωστές. Η Τουρκία θέλει οι εγγυήσεις να συνεχιστούν, ενώ η Ελλάδα δεν θέλει». Παράλληλα πρόσθεσε πως αναζητούνται τρόποι, προκειμένου όλοι στην Κύπρο να βεβαιωθούν ότι θα αισθάνονται ασφαλείς, αλλά με τέτοιο τρόπο, ώστε η ασφάλεια του ενός να μην υπονομεύει την ασφάλεια κάποιου άλλου.


«Αυτό είναι που ονομάζουμε "συνεργατική ασφάλεια", υπό την έννοια ότι οι Τουρκοκύπριοι, ως η μικρότερη κοινότητα, θα πρέπει να είναι ασφαλείς, όχι μόνο με τη φυσική ή στρατιωτική έννοια, αλλά και στην πολιτική δομή. Πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος για να διατηρήσουν την πολιτική και την πολιτιστική τους ταυτότητα στη συνιστώσα πολιτεία. Ταυτόχρονα, θέλουμε οι Έλληνες Κύπριοι να αισθάνονται επίσης σίγουροι και ασφαλείς στην πολιτική δομή», πρόσθεσε.
Παραμένουν οι έποικοι;
Εν τω μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει διέξοδος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία και στα άλλα πέντε κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για το πώς θα επιτευχθεί η ασφάλεια των Τ/κ και η μη επανάληψη των γεγονότων του 1963, ο Τ/κ ηγέτης τόνισε οι Τ/κ δεν ικανοποιούνται από τις εγγυήσεις του «Συμβουλίου Ασφαλείας» και ζητούν τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας. Εντύπωση πάντως προκαλεί ο ισχυρισμός του κ. Ακιντζί ότι στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει συμφωνηθεί πως όποιος είναι στην Κύπρο και είναι αυτήν τη στιγμή «πολίτης» της «ΤΔΒΚ» θα είναι και πολίτης της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και πολίτης της ΕΕ.