Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Δεν αποσύρεται ο Κληρίδης
«Διαψεύδονται φήμες σχετικά με τις προεδρικές εκλογές - Δεν αποσύρεται ο κ. ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ - Ο κ. Λυσσαρίδης αναζητεί φόρμουλα για να υποστηρίξει τον κ. Κυπριανού», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Απαντώντας σε ερώτηση συντάκτη της «Σημερινής» σχετικά με μερικά δημοσιεύματα «που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ν’ αποσυρθεί ο κ. Γλαύκος Κληρίδης από την αντιπαράταξη», ο αρχηγός του Δημοκρατικού Συναγερμού δήλωσε ότι ούτε έκανε τέτοιες σκέψεις υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα ν' αποσυρθεί η υποψηφιότητά μου». Ο κ. Κληρίδης μάς δήλωσε ότι συνέρχεται αύριον Πέμπτη η Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, που θα συζητήσει το θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ μεθαύριο Παρασκευή συνέρχεται το Εκατονταμελές Συμβούλιον του Δημοκρατικού Συναγερμού για να μελετήσει το θέμα της εξαγγελίας του προγράμματος του κόμματος.
Η Ελλάδα έχει χρέος στην Κύπρο
Την ανεπιφύλακτη συμπαράσταση και τον αγώνα της Κυβερνήσεως, του πολιτικού κόσμου και των Ελλήνων της Ελλάδος για δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού διακήρυξε, χθες γι’ άλλη μια φορά, ο Πρέσβυς της Μητρός Πατρίδος κ. Δούντας, απαντώντας σε προσφώνηση του Δημάρχου Λάρνακος κ. Κιούπη. Ο κ. Κιούπης είχε επιδώσει στον κ. Δούντα, κατά την διάρκεια δεξιώσεως στον ξενοδοχείο «Σαν Χωλλ» Λάρνακος, πλάκα με χρυσή επιγραφή σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για όσα ο Έλληνας Πρέσβυς έκαμε για την Κύπρο.
Το χρυσόμαλλο δέρας
Το χρυσόμαλλο δέρας που οι αργοναύτες πήγαν να βρουν στην Κολχίδα δεν είναι μύθος, αλλά ένα εργαλείο που χρησιμοποιείτο για να βγαίνει ο χρυσός από τα ποτάμια. Αρχαιολόγοι της Γεωργίας έφθασαν στο συμπέρασμα αυτό, ύστερα από ανασκαφές που έκαμαν στον χώρο της αρχαίας Κολχίδας, κοντά στις επί του Ευξείνου ακτές της Γεωργίας, όπως μετέδωσε χθες το σοβιετικό πρακτορείο «Ταςς».
Φυσικό φαινόμενο το άστρο της Βηθλεέμ
Η εμφάνιση του άστρου της Βηθλεέμ επιβεβαιώνεται από αρχαία αστρονομικά χρονικά που δημοσιεύθηκαν στην Κίνα και στην Κορέα, αποκάλυψε ομάδα Άγγλων και Νεοζηλανδών αστρονόμων. Κατά τους τρεις αστρονόμους, που η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο από την «τριμηνιαία επιθεώρηση της Βασιλικής Αστροναυτικής Εταιρείας», η περιγραφή που δίνουν τα κινέζικα και κορεάτικα κείμενα φαίνεται να δείχνει ότι, στην πραγματικότητα, το άστρο της Βηθλεέμ ήταν «Νόβα», δηλαδή ένα άστρο με απότομη αύξηση της λάμψεώς του, που φαίνεται σαν καινούργιο αστέρι. Η ομάδα των ερευνητών συμπεραίνει, πάντως, ότι δεν υπάρχει καμμιά απόδειξη οποιασδήποτε σχέσεως μεταξύ της εμφανίσεως μιας Νόβα στον ουρανό της Ανατολής και της Γεννήσεως του Χριστού.