Ενέργεια

Άνοιγμα Ερντογάν προς Ισραήλ

ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΕΛ ΑΒΙΒ «ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ»
Εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης με τη Ρωσία, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε, την Κυριακή, σε μια πρώτη συμβιβαστική δήλωσή προς το Ισραήλ εδώ και χρόνια, λέγοντας ότι η εξομάλυνση των σχέσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο στην περιοχή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Haberturk», ο Πρόεδρος της Τουρκίας επιστρέφοντας από το Τουρκμενιστάν δήλωσε πως «η διαδικασία ομαλοποίησης έχει πολλά να προσφέρει σ' εμάς, στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη και επίσης στην περιοχή.


Η περιοχή το χρειάζεται αυτό», προσθέτοντας ότι υπήρξαν τρία εμπόδια για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ, μετά το αιματηρό επεισόδιο με τον στολίσκο «Μαβί Μαρμαρά» τον Μάιο του 2010. Ο Ερντογάν είπε ότι το πρώτο εμπόδιο, η ισραηλινή συγγνώμη, έχει ξεπεραστεί, ενώ, όπως ισχυρίστηκε, εξακολουθούν να παραμένουν ακόμη δύο εμπόδια που χρειάζεται να ξεπεραστούν, όπως η καταβολή αποζημίωσης για την απώλεια ζωών στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Γάζας, και η άρση του ισραηλινού εμπάργκο στη Γάζα.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η ειρήνη είναι αναγκαία στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν, προσθέτοντας ότι τα συμφέροντα όλων των λαών που εμπλέκονται στη σύγκρουση πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πάντως, η τοποθέτηση αυτή του Ερντογάν έρχεται μία ημέρα μετά το άναμμα της τεράστιας Μενόρας εκ μέρους των Εβραίων της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, την πρώτη στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Εορτής των Φώτων (Χανουκά).
Το σκέφτεται ο Νετανιάχου
Στο ίδιο πλαίσιο, υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ο προσωπικός του αντιπρόσωπος βρίσκεται σε επαφή με έναν ανώτερο εκπρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης, και η πιθανότητα για εξαγωγή του ισραηλινού αερίου προς την Τουρκία αυξήθηκε. Υπενθυμίζεται πως ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός θα βρίσκεται αρχές του Γενάρη στο νησί μας, προκειμένου να παραστεί στην τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.
Ενστάσεις Λίμπερμαν
Για το ίδιο θέμα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν δήλωσε χθες, στο ισραηλινό ραδιόφωνο, πως μια εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, πέραν του ότι θα βλάψει τις ανθοφόρες σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο, χώρες οι οποίες είναι ιστορικά αντίπαλες με την Τουρκία, επιπλέον δεν θα εκληφθεί θετικά ούτε και από τη Ρωσία.