Ενέργεια

Προετοιμάζονται για πενταμερή

Την τελευταία τους συνάντηση για το 2016 πραγματοποίησαν χθες Αναστασιάδης - Ακιντζί
Για να μπούμε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, που αφορά το θέμα των εγγυήσεων, είναι αναγκαία και η εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων, διεμήνυσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Την ανάγκη πραγματοποίησης πενταμερούς διάσκεψης μέσα στο επόμενο διάστημα, με σκοπό τη συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων από όλες τις εμπλεκόμενες εγγυήτριες δυνάμεις, διεμήνυσε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.


Ο Νορβηγός διπλωμάτης σημείωσε πως πέραν από τα δικοινοτικά θέματα, που συζητούνται εκτενώς στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, υπάρχει και η διεθνής πτυχή και δεν μπορεί, όπως είπε, να έχουμε την τελική φάση εάν δεν υπάρξει εμπλοκή και των εγγυητριών δυνάμεων (Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία). Χωρίς να ξεκαθαρίσει επακριβώς το χρονικό πλαίσιο που επιθυμεί να πραγματοποιηθεί η πενταμερής, ο κ. Έιντε σημείωσε πως αυτό εξαρτάται από την πορεία των υπόλοιπων θεμάτων που βρίσκονται υπό συζήτηση.
Προς την τελική φάση
Κληθείς να αποσαφηνίσει πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής συνάντηση, ο κ. Έιντε είπε: «Αυτό θα αποτελέσει μέρος της τελικής φάσης, διότι είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε επίσης τις εγγυήτριες δυνάμεις για να χειριστούμε τα συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με αυτές. Για τα πλείστα θέματα που συζητούμε εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν, στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, μέσω των ηγετών τους, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα διεθνούς φύσης και φυσικά δεν μπορούμε να έχουμε τελική λύση πριν να υπάρξει ανάμειξή τους σε κάποια μορφή». Πάντως, αν και ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη λύση, ο αξιωματούχος των ΗΕ δήλωσε πως υπάρχει η αντίληψη ότι ο χρόνος πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και ανέφερε ότι συμφωνεί με τους ηγέτες, που έχουν πει ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο εγγύς μέλλον.
Εκτενείς προετοιμασίες
«Προχωρούμε μπροστά σε πολλά θέματα και είναι πολύ βολικό και πρακτικό για μένα να έχω αυτές τις συναντήσεις με τους ηγέτες πριν από τη δική τους συνάντηση», δήλωσε ο κ. Έιντε, ο οποίος ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις «εποικοδομητικές και εις βάθος» συναντήσεις που είχε στην Άγκυρα το προηγούμενο διάστημα. «Οι συναντήσεις αυτές αποτελούν ενδιαφέρον μέρος της προετοιμασίας μας για την τελική φάση, που δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει, αλλά θα γίνει κάποια στιγμή, και κατά πόσον οι εγγυήτριες χώρες χρειάζονται επίσης να είναι εμπλεκόμενες. Έτσι υπάρχει σοβαρή ανάμειξη επίσης από την Τουρκία, όπως και από τις άλλες εγγυήτριες χώρες», δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως στη χθεσινή συνάντηση των ηγετών δεν αναμενόταν να γίνει συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων. «Τίποτα δεν θα είναι τελικό μέχρι το τέλος», πρόσθεσε.
«Όλοι γνωρίζουν»
Ερωτηθείς κατά πόσον ο ίδιος έχει οποιεσδήποτε ενδείξεις αναφορικά με ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της Άγκυρας σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Έιντε είπε πως ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας και άλλους Τούρκους αξιωματούχους για τα συγκεκριμένα ζητήματα και μετέφερε τις εντυπώσεις του από τις διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών. Σύμφωνα με τον κ. Έιντε, όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, προσβλέπουν στο να δουν το πρόβλημα να επιλύεται, ενώ πρόσθεσε πως «όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να γίνει αυτό». Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις προγραμματισμένες συναντήσεις των δύο ηγετών τον Ιανουάριο, είπε ότι το θέμα αυτό επρόκειτο να συζητηθεί από τους ηγέτες χθες καθώς και την ερχόμενη Κυριακή και θα υπάρξουν και οι ανάλογες ανακοινώσεις. «Αυτό που είναι σαφές είναι ότι θα αξιοποιήσουμε τον Ιανουάριο ενεργά», κατέληξε.
Ελπίζει για 2016 ο Αναστασιάδης
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στην 32η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου χθες, εξέφρασε την ελπίδα του για επίτευξη λύσης μέσα στο 2016, επισημαίνοντας ότι στο Κυπριακό παρατηρείται συναντίληψη και πρόοδος σε σημαντικό αριθμό θεμάτων. «Την ίδια ώρα όμως», συνέχισε, «θα πρέπει να ομολογήσω ότι ακόμη αντιμετωπίζουμε προβλήματα». Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως ήταν και παραμένει αυτονόητο ότι 41 χρόνια μετά, κάποιες πραγματικότητες προκαλούν και τα προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τρόπο αποτελεσματικό.


«Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από την αποφασιστικότητα και τη βούληση, που θέλω να πιστεύω υπάρχει και στις δύο πλευρές, αλλά και τη συμβολή και τη συνδρομή της Άγκυρας, που πρέπει να ενθαρρύνει αλλά και να στηρίξει αποφάσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ελπίζω να μπορέσουμε το 2016 να είμαστε σε θέση να πούμε στον κυπριακό λαό ότι απαλλασσόμαστε πια από την κατοχή, επανενώνουμε την πατρίδα μας, δημιουργούμε συνθήκες ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, λειτουργικού κράτους, αλλά ιδιαίτερα διασφαλίζουμε την προοπτική και το μέλλον του συνόλου του λαού μας, είτε Τουρκοκυπρίων είτε Ελληνοκυπρίων», δήλωσε.
Στόχος η μετεξέλιξη
Παρακαλώντας όλους να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως δεν στοχεύει στην κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τις Συμφωνίες Κορυφής του ’77 και ’79, την κοινή δήλωση Παπαδόπουλου-Ντενκτάς της 8ης Ιουλίου του 2006, τη Συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, μιας συμφωνίας και βάσης για λύση του Κυπριακού που καθορίζεται και μέσα από σωρεία ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ, είτε της Γενικής Συνέλευσης είτε του Συμβουλίου Ασφαλείας, και που προνοεί πως η λύση ή η μετεξέλιξη θα μας οδηγήσει σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», είπε, προσθέτοντας ότι «το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες θα διασφαλίζονται απαραιτήτως».
Αναχρονιστικές οι εγγυήσεις
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα καταλήξουμε και σε μια συμφωνία που δεν θα επιτρέπει πλέον την ύπαρξη αναχρονιστικών θεσμών ή συμφωνιών, όπως είναι οι Συνθήκες Εγγυήσεως, γεγονός που θεωρείται από τους συνομιλητές μας, εννοώ τους τρίτους, ότι αποτελεί και βεβαίως έναν αναχρονισμό, διπλό αναχρονισμό, αν ληφθεί υπόψη ότι η Κύπρος είναι, και βεβαίως θα παραμείνει, μέλος της ΕΕ».
Συνάντηση και Βρυξέλλες
Παράλληλα νέα συνάντηση πραγματοποίησαν χθες στις 6 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, συνομιλιών για το Κυπριακό. Η χθεσινή συνάντηση ήταν η δεύτερη από τις τρεις που καθορίστηκαν να πραγματοποιηθούν μέσα στον Δεκέμβριο. Σημειώνεται επίσης πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου


Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να απασχολήσουν, ανάμεσα σε άλλα, θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ΟΝΕ, την Ενεργειακή Ένωση και την Πολιτική της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 19 Δεκεμβρίου.