Ενέργεια

Σύσφιγξη και εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου-Κίνας

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
H περαιτέρω εδραίωση της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ Κύπρου-Κίνας αλλά και η προώθηση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι ο στόχος της επικείμενης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Wang Yi στην Κύπρο, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Liu Xinsheng. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, ο Κινέζος ΥΠΕΞ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.


Η επίσκεψη αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό γεγονός στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Xinsheng στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας πως κατά τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών για τις σχέσεις Κίνας - Κύπρου, το Κυπριακό και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η επικείμενη επίσκεψη θα εδραιώσει περαιτέρω την παραδοσιακή φιλία μεταξύ Κίνας και Κύπρου, θα προωθήσει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε διάφορους τομείς και θα αναβαθμίσει τους διμερείς δεσμούς των δυο χωρών.
«Μία Κίνα, Μία Κύπρος»
Ο Κινέζος Πρέσβης εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Κίνας για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. «Η Κίνα και η Κύπρος είναι πραγματικοί φίλοι και καλοί εταίροι. Η πολιτική εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών μας υπήρξε πάντα στέρεη», ανέφερε, προσθέτοντας πως «το κοινό μας σλόγκαν είναι "Μία Κίνα, Μία Κύπρος"».


Σύμφωνα με τον κ. Xinsheng, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Κίνας αναπτύσσονται και η πραγματιστική συνεργασία σε διάφορους τομείς έχει επιφέρει παραγωγικά αποτελέσματα. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε μια επιτυχή επίσκεψη στην Κίνα τον Οκτώβριο φέτος, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη αυτή μεγάλης σημασίας για την προώθηση της ανάπτυξης των διμερών δεσμών.