Ενέργεια

«Το Αληθινό Πρόσωπο της Διζωνικής»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η βιβλιοπαρουσίαση του έργου του πρώην υπουργού Δώρου Θεοδώρου
Το βιβλίο μάς δίνει μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε πώς, 41 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ο θύτης και το θύμα έχουν, διακηρυγμένα σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών, τον ίδιο στρατηγικό στόχο, δήλωσε ο κ. Παπαπολυβίου

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ η βιβλιοπαρουσίαση του νεοεκδοθέντος έργου του πρώην υπουργού Δώρου Θεοδώρου, «Το Αληθινό Πρόσωπο της Διζωνικής» από τις Εκδόσεις Αιγαίον, το οποίο πρωτογράφτηκε τον Οκτώβριο του 1975. Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί το πρώτο που γράφτηκε εκ μέρους πολιτικού προσώπου και τάσσεται ενάντια στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Η παρουσίαση έλαβε χώραν στη Δημοσιογραφική Εστία Λευκωσίας, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο ακαδημαϊκός Πέτρος Παπαπολυβίου και ο δημοσιογράφος Γιάννης Νικολάου.


Την όλη συζήτηση συντόνισε η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας μας, κα Σκεύη Σταύρου. Το «παρών» τους έδωσαν πολιτικοί αρχηγοί, πλήθος πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και ανθρώπων της τέχνης. Μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο επικεφαλής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο πρώην Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Νίκος Κουτσού, η Αντιγόνη Παπαδοπούλου κ.ά. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία στελεχών από τον ΔΗΣΥ αλλά και την Κυβέρνηση.
Χρήσιμος προβληματισμός
Στον αρχικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μίλησε με κολακευτικά λόγια για το ήθος και το έργο του κ. Θεοδώρου, χαρακτηρίζοντάς τον ως «εξέχουσα προσωπικότητα» και «ασυμβίβαστο αγωνιστή» στην προ του πραξικοπήματος εποχή. «Ο Δώρος Θεοδώρου σε αυτό το βιβλίο δεν γράφει ιστορία, ούτε διεκδικεί ρόλο ιστορικού. Δεν προσπαθεί, δηλαδή, να διατυπώσει μια συγκεκριμένη θεωρία ή να υποβάλει το αναγνωστικό κοινό σε μια μονοσήμαντη ερμηνεία των γεγονότων και των ζητημάτων της περιόδου που εξετάζει. Παραθέτει γεγονότα και στοιχεία χωρίς να τα λογοκρίνει και ταυτόχρονα απόψεις και προβληματισμούς», δήλωσε ο κ. Ομήρου, σημειώνοντας πως ο συγγραφέας καταθέτει έναν ολοκληρωμένο προβληματισμό που είναι εθνικά χρήσιμος και πολιτικά αναγκαίος.


Μέσα από το βιβλίο, συνέχισε ο κ. Ομήρου, αναδεικνύεται η μεθοδευμένη και επιβληθείσα από έξω μορφή της λύσης της «διζωνικής» και της τουρκικών προδιαγραφών ερμηνείας της, με προφανή στόχο τη νομιμοποίηση της διαίρεσης της Κύπρου και τη φαλκίδευση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. «Το βιβλίο του Δώρου Θεοδώρου αποτελεί θωράκιση απέναντι στην αμνησία και την αποσιώπηση και συσκότιση των πραγματικών γεγονότων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως ο όρος «διζωνική» δεν είναι δόκιμος ούτε στο Συνταγματικό Δίκαιο ούτε στην Επιστήμη της Πολιτειολογίας.
Η επικαιρότητα του έργου
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο ακαδημαϊκός Πέτρος Παπαπολυβίου, ο οποίος επεσήμανε αρχικά πως το βιβλίο δίνει την ευκαιρία για διεξαγωγή συζήτησης και αναψηλάφησης της πολιτικής στο Κυπριακό τα τελευταία σαράντα χρόνια. Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στη βιογραφία και την πολιτική σταδιοδρομία του πρώην Υπουργού, ο κ. Παπαπολυβίου περιέγραψε ακολούθως τα δομικά στοιχεία του βιβλίου, με συγκεκριμένες αναφορές σε ορισμένα κεφάλαια. Σημειώνοντας πως η αρχική έκδοση της μελέτης δημοσιεύτηκε το 1975, επεσήμανε πως σήμερα εξακολουθεί να είναι «εκπληκτικά καίρια, επίκαιρη και χρήσιμη», ενώ παράλληλα αποτελεί πηγή για τη μελέτη της πολιτικής σκέψης και λόγου στην Κύπρο το 1975, αλλά και πολύτιμο εργαλείο για όλους, ενόψει των προδιαγραφόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό.
Ευκαιρία αναστοχασμού
«Το πόσο χρήσιμο είναι το βιβλίο αυτό είναι εκ των ουκ άνευ», δήλωσε ο κ. Παπαπολυβίου, προσθέτοντας πως η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αποτελεί μια συνταγματική ιδιαιτερότητα παγκοσμίως, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της τις «εποικοδομητικές ασάφειες». Το βιβλίο είναι χρήσιμο, συνέχισε, αφού αποτελεί έναν δείκτη για το από πού ξεκινήσαμε και πού έχουμε φτάσει και για το πώς αντέδρασαν οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου απέναντι στο φάσμα της διζωνικής, όταν αυτή πρωτοεμφανίστηκε ως τουρκική απαίτηση, και για το τι λένε τώρα.


Στα θετικά του βιβλίου συμπεριλαμβάνεται η αρετή του συγγραφέα που, σύμφωνα με τον καθηγητή, προκύπτει από την ωριμότητα των τόσων χρόνων ενασχόλησής του με την πολιτική. «Το βιβλίο του Δώρου Θεοδώρου μάς δίνει μια ευκαιρία να σκεφτούμε, να αναστοχαστούμε, να αναρωτηθούμε πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, 41 χρόνια ύστερα από την τουρκική εισβολή, ο θύτης και το θύμα να έχουν, διακηρυγμένα σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών, τον ίδιο στρατηγικό στόχο», δήλωσε ο κ. Παπαπολυβίου, ο οποίος πρόσθεσε: «Και ίσως να τολμήσουμε, ως κυπριακός Ελληνισμός, να θέσουμε ξανά το Κυπριακό στις πραγματικές του διαστάσεις και την ουσία του».
Η «φτιασιδωμένη πόρνη»
Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο δημοσιογράφος Γιάννης Νικολάου, ο οποίος χαρακτήρισε το βιβλίο ως έναν μεγάλο ιστορικό θησαυρό, ο οποίος αποκαλύπτει το γεγονός ότι η ΔΔΟ δεν είναι καλή για τη Κύπρο αλλά ούτε και για τον κυπριακό Ελληνισμό, αφού αποτελεί μια «φτιασιδωμένη πόρνη» που υπόσχεται έναν «ψεύτικο και πρόσκαιρο παράδεισο». Ο κ. Νικολάου έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία επιβολής της ΔΔΟ ως μοντέλου λύσης του Κυπριακού, ενώ παράλληλα προέβη σε μια ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης, τονίζοντας πως αν και η ΑΟΖ θα έπρεπε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ικανότητα της πλευράς μας, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει.
Μήνυμα αισιοδοξίας
Τέλος, στο βήμα ανέβηκε ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Δώρος Θεοδώρου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους προηγούμενους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα, δήλωσε πως η απόφασή του για απόσυρση από την πολιτική υπήρξε συνειδητή, και ένας από τους βασικούς λόγους ήταν η επιθυμία για αφοσίωση στην οικογένειά του. Ο πρώην υπουργός δήλωσε πως ο λόγος που αποφάσισε να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο είναι η δική του ανοικτή πληγή, η κατεχόμενη Μόρφου.


«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω προδότες όσους αποδέχονται τη Διζωνική, αφού και αυτοί, όπως και ο Μακάριος, πέφτουν θύματα ευσεβοποθισμών», σημείωσε ο κ. Θεοδώρου, που εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι ο κυπριακός λαός θα πράξει κάτι ανάλογο με το 2004. Καταληκτικά, υπογράμμισε πως έφτασε ο καιρός για αλλαγή τακτικής, στέλνοντας μήνυμα προς τους κυβερνώντες να συνέλθουν και να συστοιχηθούν με τον λαό.