Ενέργεια

Άτυπο χρονοδιάγραμμα το 2016

Θετική ή αρνητική κατάληξη των διαπραγματεύσεων μέσα στον επόμενο χρόνο, βλέπει ο Κασουλίδης
Ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα της πενταμερούς κατά την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε στις 4 Ιανουαρίου στην Αθήνα

Δεν συμμερίζεται τις υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις κάποιων για λύση πριν ή εντός του 2016 ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ακόμα απόσταση για να διανυθεί, σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αναμένεται να καταλήξουν εντός του 2016, είτε θετικά είτε αρνητικά. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε για την ανάγκη σύγκλησης πενταμερούς το επόμενο διάστημα, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε πως αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Για να γίνει κάτι τέτοιο, ισχυρίστηκε ο κ. Κασουλίδης, πρέπει πρώτα οι εγγυήτριες δυνάμεις να συζητήσουν μεταξύ τους.
Συνάντηση Έιντε στην Αθήνα
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός στην Εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», στο παρόν στάδιο η Ελλάδα δεν έχει ιδέα, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί στην επικείμενη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Έιντε, στις 4 Ιανουαρίου. «Οι εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να συμφωνήσουν στην κατάργηση των εγγυήσεων και το θέμα της ασφάλειας να διευθετηθεί με άλλους τρόπους, που να αφήνει Ε/κ-Τ/κ εξίσου ασφαλείς», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως θέση της ε/κ πλευράς είναι ότι αν και εφόσον γίνει μια τέτοια διάσκεψη, τότε θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι παρούσα.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των προσεχών διαπραγματεύσεων, ο Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε πως αυτές θα συνεχίσουν, ώστε να ολοκληρωθεί το κεφάλαιο του περιουσιακού και στη συνέχεια να ανοίξει αυτό του εδαφικού, το οποίο χαρακτήρισε «παρθένο έδαφος».
Οι στόχοι Ακιντζί
Παράλληλα, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί παραδέχθηκε χθες πως η πορεία των συνομιλιών δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, σημειώνοντας, ωστόσο, πως δεν είναι εντελώς απαισιόδοξος και πρόσθεσε ότι νέοι ορίζοντες διανοίγονται σε περίπτωση λύσης. Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στα κατεχόμενα με τον Σύνδεσμο Εργολάβων της Τουρκίας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο στόχος είναι να φθάσουν σε λύση, η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.
Σχέδιο Ανάν
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του Σχεδίου Ανάν το 2004, ο κατοχικός ηγέτης υπενθύμισε ότι οι Ε/κ το απέρριψαν με 75% και οι Τ/κ το υπερψήφισαν με 65%. «Δεν θέλουμε να περάσουμε την ίδια απογοήτευση και δεν θέλουμε το "ναι" μας να μετατραπεί σε "όχι",» είπε. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η Κύπρος επωφελείται από την καλή σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, ενώ υποστήριξε πως μια λύση του Κυπριακού θα δώσει άλλη διάσταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, επιταχύνοντας την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας. Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι αν ληφθούν λογικά μέτρα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τη διαχείριση του νερού που στέλνει μέσω αγωγού η Τουρκία στα κατεχόμενα, θα επωφεληθούν όλοι.