Ενέργεια

Μέσω κατεχομένων η παράνομη μεταφορά πετρελαίου

ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΟΥΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΡΩΣΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΣΤΙΣ παράνομες διαδρομές πετρελαίου που εξάγει το Daesh από τη Συρία συμπεριλαμβάνονται και τα κατεχόμενα από τα τουρκικά στρατεύματα εδάφη της Κύπρου, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Μόσχας, Αλεξάντερ Κριλόφ. Επιπλέον, ο Ρώσος καθηγητής επικαλέστηκε συγκεκριμένες πληροφορίες προκειμένου να συνδέσει το λαθρεμπόριο, μέσα από το οποίο χρηματοδοτούνται οι τζιχαντιστές, με τη ναυτιλιακή εταιρεία που ανήκει στους γιους του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, από τη δημοσιογράφο του ΑΠΕ Κατερίνα Ηλιοπούλου αν θεωρεί πως ρόλο στη διαδρομή της λαθρεμπορίας πετρελαίου από τον ISIS μπορεί να έπαιξε και το έδαφος των κατεχομένων στην Κύπρο, ο Κριλόφ απάντησε: «Έχω επανειλημμένως πει ότι υπάρχει αξιόπιστη πληροφορία ότι το BMZ Group (tour. BMZ Group Denizcilik ve Insaat A. ?.) - η ναυτιλιακή εταιρεία, που ανήκει στους γιους του Ερντογάν, Μπιλάλ και Μουσταφά, και στον γαμπρό του Ζία (Υπουργό Πετρελαίου), ασχολείται με το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τη Συρία, μέσω των τερματικών στην Τουρκία και την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. Ο μεγαλύτερος γιος του Τούρκου Προέδρου, Αχμέτ Μπουράκ, ασχολείται με την πώληση κλεμμένων έργων τέχνης. Η μεγαλύτερη κόρη του, Sumae, είναι επικεφαλής των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπου νοσηλεύονται οι τραυματισμένοι μαχητές του «Χαλιφάτου».
Διάδρομος τζιχαντιστών
Υπενθυμίζεται ότι, το προηγούμενο διάστημα, η αγγλική εφημερίδα «Daily Mirror» έκανε εκτενές ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος εχρησιμοποιείτο ως διαμετακομιστικός σταθμός μεταφοράς ακραίων ισλαμιστών. Συγκεκριμένα, σημείωνε πως οι επίδοξοι τζιχαντιστές φτάνουν στην Κύπρο με χαμηλού κόστους πτήσεις και στη συνέχεια μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, προκειμένου από εκεί να μεταφερθούν παράνομα στη Συρία για να ενταχθούν στις τάξεις του Daesh.
«Εγκληματικό καθεστώς»
Ερωτηθείς για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις και αν ο ίδιος προσβλέπει σε κάποιου είδους αποκλιμάκωση, κ. Κριλόφ είπε πως η σκληρή αντίδραση της Μόσχας ενάντια στην κατάρριψη του ρωσικού SU-24 από την τουρκική αεροπορία είναι απολύτως δικαιολογημένη. «Λογικοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο κατανοούν καλά ότι η ευθύνη για τον θάνατο του Ρώσου ανήκει όχι στον τουρκικό λαό, αλλά στο εγκληματικό καθεστώς αυτής της χώρας», δήλωσε, προσθέτοντας μεταξύ άλλων:


«Σε απάντηση στις εγκληματικές πράξεις της Τουρκίας η ρωσική πλευρά δεν πρόκειται να κραδαίνει το ξίφος, και ειδικά όταν πρόκειται για πυρηνικά όπλα. Αν η Τουρκία δεν αναλάβει την ευθύνη και δεν παρουσιάσει μια επίσημη συγγνώμη γι' αυτό το τρομερό έγκλημα, τότε, όπως έχει επισημάνει ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ένα πακέτο από σοβαρές κυρώσεις θα επιβληθούν σε όλους τους τομείς». Ο κ. Κριλόφ σημείωσε πως όσο στην εξουσία βρίσκεται η παρούσα Κυβέρνηση, όλα τα ρωσικά σχέδια και τα προγράμματα σε όλες τις σφαίρες θα παγώσουν.