Ενέργεια

Αναπολούν εποχές «Μπαρμπαρός»

Στα όρια των τεμαχίων «1» και «7» της κυπριακής ΑΟΖ εκδηλώθηκε η προκλητική τουρκική ενέργεια
Το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να προβεί σε συγκεκριμένα διαβήματα προς διεθνείς Οργανισμούς και τις ΗΠΑ, στις οποίες ανήκει και η ιδιοκτησία του ερευνητικού πλοίου
«Αν ήταν εντός της ΑΟΖ της Δημοκρατίας και αν το σκάφος είχε άδεια για έρευνα, πρόκειται για μια πειρατική ενέργεια», δήλωσε ο Γιαννάκης Κασουλίδης

Το πολυδιαφημιζόμενο καλό κλίμα των συνομιλιών, πάντως, φαίνεται να συντηρείται από τουρκικής πλευράς, μόνον όταν δεν αναπτύσσεται οποιαδήποτε νόμιμη δραστηριότητα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το απόγευμα της Πέμπτης οι Τούρκοι προέβησαν σε νέα προκλητική ενέργεια εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θέλοντας προφανώς να στείλουν το μήνυμα πως το περιστατικό των παρενοχλήσεων με το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» δεν ήταν κάτι το μεμονωμένο, αλλά είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τα αναθεωρητικά τους σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο.


Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ε/κ Τύπο, αυτήν τη φορά η τουρκική φρεγάτα, γύρω στις τρεις το απόγευμα, προσέγγισε το υπό κυπριακή σημαία και κυπριακής ιδιοκτησίας, ερευνητικό πλοίο «Flying Enterprises», το οποίο βρισκόταν περίπου 30 ναυτικά μίλια νότια της Πάφου, ζητώντας του να απομακρυνθεί από την περιοχή. Οι Τούρκοι, μάλιστα, υπέδειξαν προς τον καπετάνιο του πλοίου πως για οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή απαιτείται η έγκριση των τουρκικών Αρχών. Το σκάφος, στο οποίο επέβαιναν Αμερικανοί πολίτες, έχει ναυλωθεί από αμερικανική εταιρεία και πραγματοποιούσε βυθομετρήσεις και χαρτογράφηση του βυθού για σκοπούς μελλοντικής πόντισης καλωδίων οπτικών ινών.


Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία εκδηλώθηκε η προκλητική ενέργεια των Τούρκων, βρίσκεται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και συγκεκριμένα στα όρια των τεμαχίων «1» και «7» της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», το περιστατικό επιβεβαιώθηκε και από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προβαίνει σε συγκεκριμένα διαβήματα σε διεθνείς Οργανισμούς και τις ΗΠΑ, στις οποίες ανήκει και η ιδιοκτησία του ερευνητικού πλοίου.
Πειρατική ενέργεια
Κληθείς να σχολιάσει το συγκεκριμένο περιστατικό, ο Προεδρεύων της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε ως πειρατική την ενέργεια εις βάρος της Κύπρου, σημειώνοντας: «Αν ήταν εντός της ΑΟΖ της Δημοκρατίας και αν το σκάφος είχε άδεια για έρευνα, πρόκειται για μια πειρατική ενέργεια, και όχι για πρώτη φορά, της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τάχιστα θα πρέπει να υπάρξουν οι νόμιμες αντιδράσεις και παραστάσεις σε επίπεδο ΟΗΕ και Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Καταδικάζουν τα κόμματα
Σε επίπεδο κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε πως οποιαδήποτε παραβίαση και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη ενέργεια. Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του, αφού καταδικάζει την τουρκική ενέργεια, σημειώνει πως τέτοιες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τα όσα διακηρύττει η Τουρκία στο Κυπριακό και κλονίζουν τις προσπάθειες για λύση. «Καλούμε επιτέλους την Τουρκία να εγκαταλείψει την αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά, η οποία υπονομεύει τις προσπάθειες για λύση. Σημειώνουμε, ταυτόχρονα, ότι μόνο με την οριστική λύση του Κυπριακού μπορούμε να απαλλαγούμε από τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας», αναφέρει ανακοίνωση.


Το ΔΗΚΟ από την πλευρά του εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Κυβέρνησης, σημειώνοντας πως λίγες ημέρες μετά που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, χωρίς να λάβει κανένα αντάλλαγμα, συναίνεσε στο άνοιγμα του κεφαλαίου 17, η τουρκική κυβέρνηση και οι Τούρκοι στρατηγοί απάντησαν με παραβίαση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η ΕΔΕΚ έκανε λόγο για πειρατική ενέργεια, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτή επιβεβαιώνει τη λανθασμένη πολιτική της Κυβέρνησης που, με την ανοχή της, αν όχι τη συναίνεσή της, συμβάλλει στην αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και αντί για ευχαριστώ λαμβάνει προκλήσεις εντός της ΑΟΖ. Η λογική των κανονιοφόρων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, δήλωσαν οι Οικολόγοι.
Υπέρ της λύσης ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Τη θέση ότι αν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό έχουν θετικό αποτέλεσμα και επιτευχθεί λύση, η Κύπρος θα στείλει ένα μήνυμα ελπίδας σε ολόκληρη την περιοχή, εξέφρασε ο Πρέσβης της Παλαιστίνης Walid Hasan κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Πρεσβείας. Ο κ. Hasan δήλωσε πως αξίζει στους Παλαιστινίους να ζήσουν στο δικό τους κυρίαρχο κράτος, ενώ αξίζει στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, μεταξύ άλλων, να διατηρήσουν την ενότητά τους και να είναι ελεύθεροι από φανατικούς τρομοκράτες. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Κύπρο, ο κ. Hasan ανέφερε ότι μετά από «έναν μακρύ και επίπονο δρόμο ανάβει το κερί της ελπίδας και στέλνει ισχυρό μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή ότι μέσω του διαλόγου, του αμοιβαίου σεβασμού και μέσω της αποδοχής της διαφορετικότητας του άλλου, μπορεί να επιτευχθεί η λύση».