Ενέργεια

Επίσκεψη υψίστης σημασίας

Σε ετοιμότητα και εγρήγορση οι δυνάμεις ασφαλείας της Κύπρου λόγω Λαβρόφ - Κέρι
Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας γι' αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος. Δρομολογείται ένταξη στο αμερικανικό πρόγραμμα Visa Waiver

Στην Κύπρο έφτασε αργά χθες το βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σήμερα κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β', τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.


Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι αναμένει μια σειρά εποικοδομητικών συνομιλιών στην Κύπρο, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα αποτελέσματα των συνομιλιών μας θα προσφέρουν ωφέλιμη συμβολή στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων για το καλό των δυο λαών μας και θα υποβοηθήσουν στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο».
Ευγνωμοσύνη από Μόσχα
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ευγνωμοσύνη της Μόσχας για τη στάση που κράτησε η Λευκωσία σε σχέση με την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 από την Τουρκία. Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας για μια βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «με αυστηρό σεβασμό των συμφερόντων και των δύο κυπριακών κοινοτήτων». Ο κ. Λαβρόφ αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο σήμερα το απόγευμα.
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία κάνει λόγο για αυξημένη λήψη μέτρων ενόψει της επίσκεψης του Ρώσου Υπουργού, ενώ με ανακοίνωσή της σημειώνει πως κατά διαστήματα θα υπάρξουν αποκοπές δρόμων, τόσο στην επαρχία Λάρνακας όσο και στην επαρχία Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, η Αστυνομία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και εγρήγορσης, για να μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως, με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, στις απαιτήσεις για την ασφαλή παραμονή στην Κύπρο των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Δικαιολογημένη ταλαιπωρία
Ο Κύπριος Υπουργός επεσήμανε πως ενόψει των επισκέψεων Λαβρόφ και Κέρι, «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από πλευράς της Αστυνομίας και αναμένεται ότι όλα θα κυλήσουν ομαλώς», και ενημέρωσε πως «θα αξιοποιηθεί ο απαιτούμενος αριθμός των μελών της Αστυνομίας», στη βάση των αναγκών που υπάρχουν για την ασφαλή διακίνηση και παραμονή τους στην Κύπρο.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολάου δήλωσε βέβαιος πως όλοι οι Κύπριοι θα δείξουν τη δέουσα υπομονή και ανοχή στα απαιτούμενα μέτρα, τα οποία είναι υποχρεωμένη να λάβει η Αστυνομία. «Δεν είναι πρόθεσή μας να ταλαιπωρούμε τον κόσμο», δήλωσε ο Υπουργός, σημειώνοντας παράλληλα πως «οποιαδήποτε ταλαιπωρία είναι σίγουρα δικαιολογημένη», αφού όταν υπάρχει ανάγκη για επισκέψεις που αφορούν κάποια υψηλή παρουσία, λαμβάνονται πάντοτε αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας.
Συμφωνία Κύπρου-ΗΠΑ
Παράλληλα, ο κ. Νικολάου υπέγραψε χθες το πρωί συμφωνία για ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου στην πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος. Η συμφωνία υπογράφτηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, μαζί με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Καθλίν Ντόχερτι, η οποία εξέφρασε τις ευχαριστίες της «για τη συνεργασία την οποία έχουν μέχρι σήμερα με την Αστυνομία, σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας τα οποία θα εφαρμοστούν, αλλά και τη γενικότερη συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση σε σωρεία θεμάτων.
Πρόγραμμα Visa Waiver
Σκοπός της συμφωνίας είναι η ένταξη της Κύπρου στο Visa Waiver Programme των ΗΠΑ, γεγονός που θα επιτρέψει στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουρισμό ή για επιχειρηματικούς λόγους για περίοδο μέχρι και 90 ημέρες, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε θεώρηση. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μετέχουν οι πλείστες χώρες της ΕΕ, και γι' αυτόν τον λόγο η Κύπρος προχώρησε και στην έκδοση βιομετρικών διαβατηρίων.


Την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο κ. Νικολάου, θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, που αφορά κυρίως τα θέματα της τρομοκρατίας και το οποίο επίσης αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στο Visa Waiver Programme. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας, με βάση τη συμφωνία, η Κύπρος και οι ΗΠΑ θα εκμεταλλευτούν τελευταίου τύπου υπερσύγχρονη τεχνολογία γι' ανταλλαγή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων, για να αναγνωρίζουν καλύτερα γνωστούς τρομοκράτες και εγκληματίες κατά τη διάρκεια ερευνών και άλλων δραστηριοτήτων επιβολής του νόμου.
Ικανοποιημένες οι ΗΠΑ
Από την πλευρά του, ο κ. Νικολάου δήλωσε ότι η Αμερικανίδα Πρέσβειρα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, τόσο σε σχέση με την προστασία και φύλαξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ ή και άλλων ακόμη χώρων, καθώς και στα αεροδρόμια και τα οδοφράγματα, αλλά και για τη σωστή, όπως χαρακτήρισε, αξιολόγηση των αναγκών που υπάρχουν για να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, «ανεξάρτητα αν έχουμε ή όχι, που δεν έχουμε, οποιαδήποτε συγκεκριμένη πληροφόρηση.


Με πολλή ικανοποίηση η ίδια διαπιστώνει, όπως με έχει διαβεβαιώσει, ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας στην Κύπρο και αυτό επιδεικνύει, όπως έχει πει, την υπευθυνότητα την οποία επιδεικνύει η Κυβέρνηση, για να μπορεί να διασφαλίσει όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο την ασφάλεια στον τόπο μας», κατέληξε ο Υπουργός.