Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Νέες προτάσεις της Άγκυρας
«Προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών αρχές του ’78 - ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Ο ΟΝΧΟΝ - Θα γίνουν συνομιλίες καλής θελήσεως; - ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΕΣ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 21 Δεκεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Η μετάβαση στην Άγκυρα τού πρεσβευτή της Τουρκίας στην Κύπρο κ. Τζαντεμίρ Ονχόν σχετίζεται, σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό δελτίο «Νέα από τον Βορρά», με την ετοιμασία νέων τουρκικών προτάσεων πάνω στο Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών στις αρχές του 1978. Συγκεκριμένα, το τουρκοκυπριακό δελτίο αναφέρει ότι ο κ. Ονχόν, ο οποίος θα παραμείνει στην τουρκική πρωτεύουσα για μια βδομάδα, θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Τσαγκλαγιαγκίλ και άλλους επισήμους του Υπουργείου για τις εξελίξεις του Κυπριακού και τις προοπτικές επαναλήψεως του διαλόγου μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους.
Διαπραγματεύσεις Κύπρου - ΕΟΚ
Το εξ Υπουργών Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος έδωσε ψες εντολή στην Εκτελεστική Επιτροπή της Κοινότητος να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση για τη διευθέτηση του θέματος των εξαγωγών κυπριακών γεωργικών προϊόντων στις χώρες-μέλη της ΕΟΚ. Όπως έγινε γνωστό από έγκυρη πηγή, οι διαπραγματεύσεις θ’ αρχίσουν μεθαύριο Πέμπτη. Το εξ Υπουργών Συμβούλιο πήρε την απόφαση αυτή επειδή το προτιμησιακό καθεστώς για τις εξαγωγές των κυπριακών γεωργικών προϊόντων λήγει στο τέλος του τρέχοντος μηνός.
Ο Κυπριανού ευχαριστεί
Με χθεσινή ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σπύρος Κυπριανού εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες προς τη διεύθυνση και το προσωπικό του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, καθώς και προς ολόκληρο τον κυπριακό Τύπο, για τη συμπαράστασή τους και τον θετικό ρόλο, που διαδραμάτισαν κατά τις μέρες της δοκιμασίας εξ αιτίας την απαγωγής του γιου του.
Εισήγηση για ανέγερση νέας Αρχιεπισκοπής
Με ανοικτή επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο Διοικητής του Συνεργατισμού κ. Α. Αζίνας εισηγείται την μετατροπή ολοκλήρων των συγκροτημάτων της παλιάς και νέας Αρχιεπισκοπής (συμπεριλαμβανομένου του καθεδρικού ναού Αγίου Ιωάννου) σε Μουσείο για τη ζωή και το έργο του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου και Προέδρου Μακαρίου. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αζίνας, την εισήγησή του αυτή έχει θέσει ενώπιον των Συμβουλίων του Συνεργατισμού και της ΠΕΚ, τα οποία την υιοθέτησαν και τον ενεθάρρυναν να την υποβάλει και στον Αρχιεπίσκοπο. Ο κ. Αζίνας εισηγείται, επίσης, την ανέγερση νέου συγκροτήματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στον χώρο όπου θα κτισθεί ο νέος καθεδρικός ναός, στον οποίο ανεφέρθη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος στον ενθρονιστήριο λόγο του.