Ενέργεια

Λογαριάζουν χωρίς τους ξενοδόχους

Αρνείται όσα λέχθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη περί επιστροφής της Μόρφου ο Ακιντζί
Συμφωνία για την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων υπέγραψαν Τούρκοι και T/κ εκπρόσωποι, σύμφωνα με τη «Χουριέτ». Θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή σε «Μαϊάμι της Μεσογείου»

Σε συμφωνία που υπέγραψαν Τούρκοι και T/κ εκπρόσωποι του κατασκευαστικού τομέα, με στόχο την ανοικοδόμηση της πόλης-φάντασμα των Βαρωσίων έπειτα από την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρεται η εφημερίδα «Χουριέτ». Η τουρκική εφημερίδα υπενθυμίζει το γεγονός ότι τα Βαρώσια, κατά τη δεκαετία του '60, ήταν σημαντικός τουριστικός προορισμός και τώρα ο σχεδιασμός αποσκοπεί στην μετατροπή τους σε «Μαϊάμι της Μεσογείου». Στο εν λόγω δημοσίευμα, που φέρει τον τίτλο «Εκστρατεία για την πόλη-φάντασμα των Βαρωσίων», η εφημερίδα σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εργολάβων Τουρκίας (ΤΜΒ) υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας με τους ομολόγους τους στην «ΤΔΒΚ».
Συμφωνία - «γέφυρα»
Επιπλέον, σημειώνεται ότι ο σύνδεσμος εργολάβων της «ΤΔΒΚ» (ΚΤΙΜΒ) μαζί με τον ε/κ σύνδεσμο εργολάβων (ΟΣΕΟΚ) προέβησαν πριν από δύο μήνες σε αξιολόγηση για τη δυνατότητα συνεργασίας στον κατασκευαστικό τομέα. Η υπογραφή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου συνεργασίας, μεταξύ του Προέδρου του Συνδέσμου Εργολάβων Τουρκίας (ΤΜΒ) Μετχάτ Γενιγκούν και του ΓΓ του ΤΜΒ Χαλούκ Μπουγιουκμπάς με τον Τ/κ πρόεδρο του συνδέσμου εργολάβων «ΤΔΒΚ» (KTIMB) Καφέρ Γκιουρκαφέρ, πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.


Ο κ. Γενιγκούν εξέφρασε μάλιστα την πρόθεση των Τ/κ εργολάβων να συνεργαστούν στην περιοχή η οποία, όπως σημειώνεται, «είναι τόσο γεωγραφικά όσο και ηθικά πιο κοντά στην Τουρκία». «Αντιλαμβανόμαστε ότι οι πολιτικοί έχουν βελτιωθεί θετικά στον δρόμο προς εξεύρεση μιας λύσης», δήλωσε ο κ. Γενιγκούν, προσθέτοντας πως μια συμφωνία θα επιτρέψει στην περιοχή να γίνει όπως και τον παλιό καιρό. Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε πως υπάρχει η δυνατότητα για εξασφάλιση 100.000 δις ευρώ για επενδύσεις.
Γέφυρα για Τ/κ εργολάβους
Η «Χουριέτ» σημειώνει επίσης ότι την αντιπροσωπία Τούρκων και Τ/κ εργολάβων δέχθηκαν ο «πρόεδρος» της «ΤΔΒΚ» Ακιντζί και ο «πρωθυπουργός» Καλιοντζού, ενώ στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ήταν παρόντες ο «υπουργός» οικονομικών Μπιρκίμ Οζτούρκ και ο «υπουργός» εργασίας Ασίμ Ακανσόι. Αναφορικά με τη συμφωνία αυτή, αναφέρει η «Χουριέτ», οι Τουρκοκύπριοι πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει και ως γέφυρα ανοίγματος των Τ/κ εργολάβων στον κόσμο.
Ακιντζί διαψεύδει Αναστασιάδη
Εν τω μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί διευκρίνισε χθες πως οι δύο πλευρές δεν έχουν συζητήσει ακόμη το εδαφικό, χαρακτηρίζοντας πρόωρες τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη περί επιστροφής της Μόρφου. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το παράνομο Μπαϊράκ, η απόφαση του κ. Ακιντζί να προβεί σε αυτή τη διευκρίνιση αποσκοπούσε στο να μην εκληφθούν ως αποδοχή από την τ/κ πλευρά τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφορικά με το θέμα. «Δεν έχουμε εισέλθει στη συζήτηση του εδαφικού», δήλωσε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία σ' αυτό το θέμα, γιατί ακόμη δεν άρχισε η συζήτηση. «Οι δηλώσεις του (Προέδρου Αναστασιάδη) είναι πολύ πρόωρες», είπε.
Μεγάλη «αδικία»
Για ακόμη μια φορά ο κατοχικός ηγέτης υπενθύμισε πως η ε/κ πλευρά απέρριψε το Σχέδιο Ανάν το 2004, σημειώνοντας πως η επιλεκτική αποδοχή σημείων από το σχέδιο, που είναι προς το συμφέρον της, δεν αποτελεί σωστή προσέγγιση όσον αφορά τέτοια ζητήματα. «Είναι μεγάλη αδικία για την άλλη πλευρά», είπε, προσθέτοντας ότι έχουν περάσει 11 χρόνια από το Σχέδιο Ανάν και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. «Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία που θα λαμβάνει αυτές τις αλλαγές υπόψη», κατέληξε.