Ενέργεια

Τα λιμάνια στον Δρόμο του Μεταξιού

Υπέρ της διατήρησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας τάσσεται η Κίνα
Λευκωσία και Πεκίνο εξέτασαν προοπτικές συνεργασίας στη διαχείριση των λιμανιών, στον τομέα των υποδομών, των υδρογονανθράκων, του τουρισμού και των αγροτικών προϊόντων

Το Κυπριακό, αλλά κυρίως η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Κίνας - Κύπρου με έμφαση στον τομέα των επενδύσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουάνγκ Γι στο νησί μας, η οποία αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των επισκέψεων του Πρόεδρου Αναστασιάδη στο Πεκίνο το προηγούμενο διάστημα.


Χθες το πρωί, ο κ. Γουάνγκ Γι έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τις αντιπροσωπίες των δύο χωρών να παρακάθονται σε διευρυμένες συνομιλίες. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην κοινή επιθυμία Κύπρου - Κίνας για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων, κυρίως στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας επίσης τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών, στο πλαίσιο του Δρόμου του Μεταξιού.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Γουάνγκ δήλωσε πως η Κίνα παρακολουθεί τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, προσβλέποντας, όπως είπε, σε μια κοινά αποδεκτή λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Μια Κίνα, μια Κύπρος
Στη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, τέθηκε επί τάπητος η εμβάθυνση της πρακτικής συνεργασίας Κύπρου - Κίνας. Ο κ. Γουάνγκ αναφέρθηκε συγκεκριμένα για συνεργασία στα λιμάνια, στον τομέα των υποδομών, των υδρογονανθράκων, του τουρισμού και των αγροτικών προϊόντων. Με τη σειρά του, ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη διαχρονική στάση αρχών της Κίνας, ως μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της μίας κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση της Κύπρου στην πολιτική της «Μίας Κίνας».


Ο κ. Κασουλίδης μίλησε επίσης για τον κεντρικό ρόλο που θα διαδραματίσει η πρωτοβουλία της Κίνας για τον Δρόμο του Μεταξιού, το «One Belt - One Road», την οποία, όπως είπε, στηρίζει και η Κύπρος, η οποία διαβλέπει σε συγκεκριμένες προοπτικές συνεργασίας. «Απτό δείγμα της δέσμευσής μας στην πρωτοβουλία είναι η υποβολή αίτησής μας να καταστούμε περιφερειακό μέλος της Asian Infrastructure and Development Bank, που ελπίζουμε ότι σύντομα θα τελεσφορήσει», πρόσθεσε.
40 χρόνια σχέσεων
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ε.Ε. - Κίνας, που φέτος συμπληρώνουν 40 χρόνια, τονίζοντας πως υπάρχει ένα ευρύ φάσμα προοπτικών συνεργασίας και με την Κύπρο, όπως η ολοκλήρωση και η υπογραφή της Συμφωνίας Ε.Ε. - Κίνας στον Τομέα των Επενδύσεων, την οποία στηρίζει η Κύπρος. Παράλληλα, συνέχισε, υπάρχει πρόσφορο έδαφος συνεργασίας στην Αφρική μέσω εξεύρεσης συνεργειών στους τομείς της Ανάπτυξης και της Διαχείρισης Κρίσεων.
Αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη
Στην τοποθέτησή του ο κ. Γουάνγκ Λι επεσήμανε πως η Κίνα τάσσεται υπέρ της ισότιμης μεταχείρισης μεταξύ των μεγάλων και των μικρών χωρών και για αυτό, όπως είπε, δίδει μεγάλη σημασία στις διμερείς σχέσεις με την Κύπρο. Ως βασικό σκοπό της επίσκεψης ανέφερε την εδραίωση της παραδοσιακής φιλίας, την εμβάθυνση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης, την προώθηση της πρακτικής συνεργασίας και την πραγματοποίηση κοινής ανάπτυξης.
Ναυτιλία και λιμάνια
Ο κ. Γουάνγκ μίλησε και για τα πλεονεκτήματα που παρέχει η στρατηγική γεωγραφική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κινεζική πρωτοβουλία της Μίας Ζώνης - Ενός Δρόμου. Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, αφού επεσήμανε πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε πως, κατά τις συναντήσεις που είχε, έλαβε θετική ανταπόκριση για συνεργασία σε σειρά από σημαντικούς τομείς που ο ίδιος πρότεινε, με κορωνίδα αυτόν της ναυτιλίας.


«Η Κύπρος είναι μια μεγάλη ναυτιλιακή χώρα και υπάρχει ανάγκη και ζήτηση από την κινεζική αγορά και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε πιο στενή τη συνεργασία», είπε, θέτοντας ως δεύτερο τομέα συνεργασίας αυτόν των λιμανιών, καθώς η χώρα του, όπως είπε, έχει πλούσια εμπειρία στη διαχείρισή τους. «Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε τη συνεργασία στα λιμάνια και να βοηθήσουμε σε κάποιο βαθμό τα κυπριακά λιμάνια να αναβαθμιστούν, και να παίξει η Κύπρος καλύτερα τον ρόλο του κόμβου», είπε και συμπλήρωσε ως συναφή τομέα την ανάπτυξη βιομηχανικών περιοχών γύρω από τα λιμάνια.
Υποδομές, ενέργεια, τουρισμός, γεωργία
O τρίτος τομέας, σύμφωνα με τον κ. Γουάνγκ, αφορά τη συνεργασία στα θέματα υποδομών και εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω ενίσχυσή τους μετά την επίλυση του Κυπριακού. Ο τέταρτος τομέας όπου μπορεί να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία, συνέχισε, είναι αυτός των υδρογονανθράκων, αφού και οι δύο χώρες έχουν κοινές ανάγκες. Ως πέμπτο πυλώνα συνεργασίας ανέφερε τον τουρισμό, υπογραμμίζοντας πως φέτος 120 εκ, συμπατριώτες του ταξίδεψαν στο εξωτερικό για τουρισμό, και αν από αυτό τον αριθμό επισκεφθεί την Κύπρο μόλις το 1%, τότε 1,2 εκ. θα φτάσουν στο νησί. Τέλος, ο κ. Γουάνγκ πρότεινε τη συνεργασία στον τομέα των γεωργικών προϊόντων, σημειώνοντας πως το ελαιόλαδο, το κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μεγάλη ζήτηση στην Κίνα.
Διαχείριση λιμανιών
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδιαφέρον της Κίνας για διαχείριση των λιμανιών, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως ανοίγονται νέες και μεγάλες προοπτικές προς όφελος και των δύο χωρών και ευχήθηκε όπως κινεζικές εταιρείες πετύχουν, μέσω των διεθνών διαγωνισμών, προς αυτή τη κατεύθυνση. Επιπλέον, όπως είπε, ενημέρωσε τον ομόλογό του ότι τα κυπριακά λιμάνια είναι ανοικτά και ότι ο κινεζικός στόλος και τα πολεμικά πλοία είναι ευπρόσδεκτα, υπενθυμίζοντας πως στην επιχείρηση για καταστροφή των χημικών όπλων από τη Συρία, η Κύπρος φιλοξενούσε κινεζικό πολεμικό πλοίο. Πάντως, όπως έχει ήδη διαρρεύσει στον Τύπο, η κινεζική εταιρεία Cosco εξέφρασε ήδη το ενδιαφέρον της για διαχείριση του λιμανιού της Λεμεσού.
Η συμβολή στο Σ.Α.
Αναφορά έγινε και στον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα στα περιφερειακά ζητήματα, εντός του πλαισίου του Σ.Α. του ΟΗΕ και των G-7, τους οποίους θα προεδρεύει το 2016, και ο κ. Κασουλίδης είπε: «Σίγουρα το θέμα της Συρίας θα τύχει ιδιαίτερης σημασίας, λόγω και της προχθεσινής υιοθέτησης του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πολιτική μετάβαση στη χώρα». Κληθείς να εξηγήσει κατά πόσον έχει συζητηθεί ενδεχόμενος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα σε ένα νέο σύστημα εγγυήσεων, ο κ. Κασουλίδης είπε πως πιστεύει «ότι υπάρχει κατανόηση στο θέμα αυτό, αλλά διαφαίνεται ότι το πώς θα καταλήξει τελικά το Σ.Α. θα είναι θέμα διαβούλευσης μεταξύ των μελών του, και ιδιαίτερα μεταξύ των μονίμων μελών του».
Παρακαταθήκη Μακαρίου - Μάο
Νωρίτερα ο Κινέζος ΥΠΕΞ έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, στον οποίο και διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του Κινέζου Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής του Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κίνα τη δεκαετία του 1970, υποδεικνύοντας ότι από τότε οι κυβερνήσεις των δύο χωρών πάντα διατηρούσαν καλές σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι καλή.


Από την πλευρά του ο Γιαννάκης Ομήρου, αφού εξέφρασε εκ μέρους της κυπριακής Βουλής συμπάθεια και συλλυπητήρια για τα θύματα του τραγικού συμβάντος των κατολισθήσεων στην Κίνα, επεσήμανε ότι οι σχέσεις Κύπρου - Κίνας πάνε πολύ πίσω στον χρόνο και στηρίζονται στον αλληλοσεβασμό αλλά και σε κοινές αρχές και αξίες. «Θυμόμαστε την επίσκεψη του πρώτου Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' στην Κίνα τη δεκαετία του 1970 και τη συνάντηση που είχε με την τότε ηγεσία και τον Μάο Τσε Τουνγκ», είπε.
Στην Κύπρο ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου
Στο μεταξύ, δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα γίνει σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ο οποίος φτάνει τα ξημερώματα στο νησί για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Λουξεμβούργιος Υπουργός θα συναντηθεί με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, ενώ θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και διευρυμένες συνομιλίες. Μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κασουλίδης θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον ομόλογό του. Αύριο, ο κ. Άσελμπορν αναμένεται να επισκεφθεί το Λήδρα Πάλας.