Ενέργεια

Δεν του βγαίνει η Πενταμερής

Έκκληση ΕΔΕΚ σε Πρόεδρο και Κυβέρνηση να προχωρήσουν και να απαιτήσουν την ανάκληση Έιντε
Κυβέρνηση και Ακιντζί διαψεύδουν τις αναφορές για πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης στο Νταβός, όπου θα παραστεί ο Έιντε, ο Νταβούτογλου, ο Αναστασιάδης και ο Τσίπρας

Στο κενό δείχνει πως πέφτει η προσπάθεια του κ. Έιντε για σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνόδου στο Νταβός, αφού τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο κατοχικός ηγέτης επέλεξαν να κρατήσουν αποστάσεις από τα όσα είπε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο προ ημερών. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση αρνήθηκε ότι έγινε αποδέκτης μιας τέτοιας πρότασης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα μια τέτοια κίνηση ως πρόωρη. Σε διάψευση προχώρησε και η τ/κ πλευρά, με τον κατοχικό ηγέτη να σημειώνει, ωστόσο, πως αν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιθυμεί, τότε μπορούν να συναντηθούν στο περιθώριο του Συνεδρίου.


Την αντίθεσή τους για τη σύγκληση πενταμερούς εξέφρασαν χθες και ο Πρόεδρος της Βουλής αλλά και το ΔΗΚΟ, που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Επιπλέον, σφοδρή επίθεση κατά του απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε εξαπέλυσε χθες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, καλώντας την Κυβέρνηση να ανακαλέσει τον αξιωματούχο του ΟΗΕ που βρίσκεται, όπως είπε, «εκτός πλαισίου της αποστολής του».
Προσηλωμένοι στη λύση
«Σε σχέση με τον δημόσιο διάλογο που γίνεται με αφορμή την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νταβός, η Κυβέρνηση επιθυμεί κατ’ αρχάς να διευκρινίσει ότι δεν έχει γίνει αποδέκτης πρότασης για μεταφορά των συνομιλιών ή και για πραγματοποίηση της όποιας διάσκεψης που να αφορά το θέμα των εγγυήσεων, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός», σημειώνει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, επαναλαμβάνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει ότι στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων κάτι τέτοιο θα ήταν πρόωρο και σε καμία περίπτωση βοηθητικό.


Και επειδή, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοδουλίδης, «ουδείς επιθυμεί περισσότερο από τη δική μας πλευρά η παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία να φέρει συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα, επαναλαμβάνουμε την προσήλωσή μας στον διάλογο και εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας να μη συναινέσουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες, που στην ουσία δυσχεραίνουν την εν εξελίξει διαδικασία».
Ανοικτή πόρτα σε Αναστασιάδη
Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο Νταβός, δήλωσε επίσης χθες και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μετά το πέρας της μονόωρης συνάντησης που είχε στα κατεχόμενα με τον Υπουργό Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, παρουσία και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί. Σύμφωνα με τ/κ πηγές, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τη μετάβασή του στο Νταβός, ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως έλαβε πρόσκληση τον Σεπτέμβριο και απάντησε θετικά τον ίδιο μήνα, ενώ ενημέρωσε πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 20-23 Ιανουαρίου.


«Είναι μια φυσιολογική πρόσκληση. Έγινε και προς τον κ. Αναστασιάδη αυτή η πρόσκληση, αλλά δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με τη μεταφορά των κυπριακών συνομιλιών ή μιας πενταμερούς στο Νταβός. Δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση γι' αυτό το θέμα. Όμως, είναι φυσιολογικό, ενώ θα είμαστε στο Νταβός να έχουμε κάποιες συναντήσεις με αρμοδίους. Και με τον κ. Αναστασιάδη μπορεί να συναντηθώ εκεί, σε περίπτωση που το θέλει και ο ίδιος», δήλωσε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας: «Ο κ. Έιντε θα είναι άλλωστε εκεί. Είναι ένα άτομο που έχει αρμοδιότητες στο Νταβός. Όπως έχω καταλάβει, εκεί θα είναι και ο κ. Νταβούτογλου. Δεν γνωρίζω ακόμη ποιος θα είναι εκεί από την Ελλάδα, σίγουρα κάποιος υψηλόβαθμος».
Ο «ανοικτόμυαλος» Ακιντζί
Αν και ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει κανένα σενάριο για πενταμερή, ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως οι όποιες επαφές γίνουν εκεί, και σε όποιο επίπεδο, θα είναι ωφέλιμες. «Εάν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό, δεν πρέπει να είμαστε μακριά από τον διάλογο, τις συναντήσεις, τις συζητήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι θα μεταβεί στο Νταβός με ανοικτό μυαλό και αξιολογώντας τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν, και εφόσον θα είναι βοηθητικές για ένα αίσιο αποτέλεσμα στο Κυπριακό, δεν πρόκειται να τις αποφύγει.
Τον κάλεσε στο Λουξεμβούργο
Όσον αφορά τη συνάντηση που είχε με τον ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, ο κ. Ακιντζί έκανε λόγο για έναν καλό και εποικοδομητικό διάλογο. Όπως είπε, ενημέρωσε τον κ. Άσελμπορν για τις σκέψεις και τις απόψεις του αναφορικά με το Κυπριακό, αλλά και του εξέφρασε τη σχέση που επιθυμούν να έχουν οι Τ/κ με την ΕΕ στο μέλλον. «Συζητήσαμε σε λεπτομέρεια και για τις προσδοκίες που έχουμε εμείς από την ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου τού απηύθυνε πρόσκληση για επίσκεψη στη χώρα του, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη λάβει προσκλήσεις από τους ΥΠΕΞ Γερμανίας και Βρετανίας, και θα ανταποκριθεί όταν κριθεί σωστό.
Τουρκικός στόχος η Πενταμερής
Αναφορά στις φήμες που κυκλοφορούν για σύγκληση πενταμερούς στο Νταβός έκανε και ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος, αφού την απέρριψε κατηγορηματικά, κάλεσε όλους όσοι εκφράζουν αισιοδοξία για σύντομη λύση του Κυπριακού, να ασκήσουν πίεση προς την Τουρκία. Μιλώντας χθες στη Βουλή, ο κ. Ομήρου υπενθύμισε πως η σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης αποτελούσε ήδη από 1960 πάγια θέση της Τουρκίας, που αποσκοπούσε ουσιαστικά στην υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναβάθμιση του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα. «Αυτό που θα πρέπει να γίνει στο τέλος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων είναι η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα επιληφθεί της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, δηλαδή της κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και της απομάκρυνσης των εποίκων», είπε.
Διεθνής διάσκεψη
Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, σε μια διεθνή διάσκεψη, πέραν από τη συμμετοχή των μόνιμων μελών του Σ.Α., των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Ε.Ε., απαιτείται και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού στις διεθνείς διασκέψεις μετέχουν υποκείμενα διεθνούς δικαίου και όχι κοινότητες που δεν έχουν διεθνή νομική υπόσταση. Σημείωσε, μάλιστα, πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μπορεί να πάρει μαζί του, ως συμβούλους, εκπροσώπους και των δύο κοινοτήτων.
Πλήγμα η επίσκεψη Ακιντζί
Ως σοβαρό βήμα αναβάθμισης του ψευδοκράτους και ανεπανόρθωτο πλήγμα προς την Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτήρισε την πρόσκληση προς τον Μουσταφά Ακιντζί, να μεταβεί στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το ΔΗΚΟ. «Αντί να απευθύνει κοινά εορταστικά μηνύματα με τον Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης έπρεπε να εξεύρει τρόπους να αποτρέψει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Άθως Αντωνιάδης, προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη όχι μόνο παρακολουθεί απλώς τα γεγονότα, αλλά ενισχύει την εντύπωση ότι στην Κύπρο λειτουργούν ήδη δύο συμπρόεδροι».
Παραίτηση Έιντε ζητά η ΕΔΕΚ
Η δράση του κ. Έιντε «βρίσκεται εκτός πλαισίου της αποστολής του και σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας πως η συνεχιζόμενη συμπεριφορά του Νορβηγού διπλωμάτη «αντιβαίνει συστηματικά αρνητικά σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Μιλώντας στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του κ. Έιντε, να δημιουργήσει συνθήκες πραγματοποίησης μιας πενταμερούς διάσκεψης, παρά τις αντίθετες απόψεις της κυπριακής κυβέρνησης και πρόσφατα και της ελληνικής, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει τάχιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση να προχωρήσουν και να απαιτήσουν την ανάκλησή του.