Ενέργεια

«Αγκάθι» οι πόροι για το περιουσιακό

Χαιρετίζει το ΑΚΕΛ το κοινό εορταστικό διάγγελμα Αναστασιάδη - Ακιντζί
Παράδειγμα για τους λαούς της περιοχής η λύση του Κυπριακού και η συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στο νησί, δήλωσε σε συνέντευξή του, που προβλήθηκε ψες στο CNN Τουρκίας, ο Ν. Αναστασιάδης

Μετά το κοινό διάγγελμα, το οποίο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έδωσαν «κοινή» συνέντευξη στον δημοσιογράφο Cueneyt Ozdemir του τουρκικού CNN, η οποία προβλήθηκε ψες και δημοσιεύτηκε χθες και από τη «Χουριέτ». Οι δύο άντρες έδωσαν ξεχωριστά απαντήσεις για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, το περιουσιακό, το θέμα των αποζημιώσεων αλλά και το ζήτημα της Αμμοχώστου. Μέσα από τη συνέντευξη διαφαίνεται ότι βασικό εμπόδιο για επίλυση του περιουσιακού είναι η ανεπάρκεια χρηματοδότησης για την καταβολή αποζημιώσεων.
Εμπλοκή ΕΚΤ
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε για πρόοδο σε αρκετά ζητήματα, ενώ αναφορικά με την εμπλοκή της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, πλήρες μέλος της Ε.Ε. και διαθέτει ταυτότητα από μόνη της. Ερωτηθείς σχετικά με το πού θα εξευρεθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τη λύση, ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για το ταμείο αποζημιώσεων και για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή άλλων τραπεζών σε αυτή τη διαδικασία. Κληθείς να σχολιάσει εάν διαβλέπει λύση μέχρι την άνοιξη, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν είναι απίθανο, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε πως η λύση του Κυπριακού και η συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων θα είναι ένα παράδειγμα για την ασταθή περιοχή της Μέσης Ανατολής.
20-30 εκ. δολάρια οι αποζημιώσεις
Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης επικαλέστηκε μια σχετική έρευνα για το ζήτημα του περιουσιακού, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί μέσω των αποζημιώσεων. Ο κ. Ακιντζί σημείωσε μάλιστα ότι οι Τ/κ «άφησαν» περίπου μισό εκατομμύριο στρέμματα γης στον «Βορρά», σε αντίθεση με τους Τ/κ, οι οποίοι διαθέτουν στον «Νότο» περίπου 450 με 500 χιλιάδες στρέμματα. «Επομένως, δεν θα τα ανταλλάξουμε όλα, και παραμένουν περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα». Ερωτηθείς πού θα βρεθούν τα χρήματα για αποζημιώσεις, ο κ. Ακιντζί είπε ότι γίνεται προσπάθεια από διάφορους διεθνείς παράγοντες προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ επεσήμανε πως, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ένα ποσό ύψους 25-30 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ικανοποιημένο το ΑΚΕΛ
Εν τω μεταξύ, με ικανοποίηση χαιρέτισε χθες την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, να απευθύνουν από κοινού μήνυμα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα ως «ενέργεια που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέσα από διαπραγματεύσεις. Ερωτηθείς στο περιθώριο εκδήλωσης της ΕΔΟΝ, στην οδό Λήδρας, σχετικά με τις αντιδράσεις περί «εξίσωσης», στη Λευκωσία, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ είπε ότι οι προσεγγίσεις αυτές είναι «το λιγότερο ισοπεδωτικές».


«Ήταν θετικό το γεγονός ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων από κοινού έστειλαν μήνυμα στο σύνολο του κυπριακού λαού, και στους Ε/κ και στους Τ/κ», είπε, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες διαμορφώνουν ένα θετικό κλίμα. Δεν πρέπει όμως, συνέχισε, να έχουμε την αυταπάτη ότι από μόνες τους θα λύσουν το Κυπριακό. «Είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα λυθεί το Κυπριακό. Εκεί θα πρέπει να δείξει η Τουρκία την καλή της θέληση, έτσι ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία», κατέληξε.
«Ειρήνη» με κόστος
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με τη διαχείριση του νερού από τον «αγωγό ειρήνης» που μεταφέρει νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Κατά το παρελθόν υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα από τον τ/κ Τύπο, που έκαναν λόγο για ρήξη στις σχέσεις μεταξύ τ/κ δήμων και Τουρκίας αναφορικά με το ποιος θα είχε την ευθύνη διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Ωστόσο υπάρχουν και φωνές από διάφορους Τ/κ αξιωματούχους που, προσπαθώντας να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και Τ/κ, αλλά διεξάγονται λεπτομερείς συνομιλίες για εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.


Μιλώντας στο Πρακτορείο ειδήσεων Cihan, o πρώην κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) δήλωσε πως η «Βόρεια Κύπρος» είναι μια ανεξάρτητη χώρα και έχει δικαίωμα να διαχειρίζεται η ίδια του υδάτινους πόρους της. «Θα υπάρξουν νέες συμφωνίες με την Τουρκία και οι συμφωνίες αυτές θα αφορούν και την Ενωμένη Κύπρο», πρόσθεσε ο Ταλάτ. Μιλώντας σχετικά για την πιθανότητα κατάληξης σε μια συμφωνία, ο κ. Ταλάτ είπε ότι το θέμα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και «εμείς οπωσδήποτε θα αγοράζουμε νερό από την Τουρκία, αλλά η τιμή και οι λεπτομέρειες δεν είναι αρκετά σαφείς. Δεν υπάρχει καμία κρίση μεταξύ των ‘‘κυβερνήσεων’’ σχετικά με το νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία, αλλά υπάρχουν μόνο μικρές αποκλίσεις».
Εκκλησιασμός στην Κατωκοπιά
Εκκλησιασμός για πρώτη φορά μετά το 1974 πραγματοποιήθηκε χθες στην κατεχόμενη Κατωκοπιά της επαρχίας Λευκωσίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο κοινοτάρχης του κατεχόμενου χωριού Γιώργος Μιχαηλίδης, χθες έγινε Θεία Λειτουργία στον παλαιό ναό της Παναγίας Χρυσελεούσας στην Κατωκοπιά, για πρώτη φορά μετά τον εκτοπισμό των κατοίκων το 1974. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου.