Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 37 ΧΡΟΝΙΑ

Παραχωρήσεις από την Τουρκία
«Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα "Οψέρβερ", ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - Θα ζητήσει ο Βανς από την Τουρκία - Ο ΝΕΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΜΠΥ - Επίσκεψη στην Αθήνα και στην Άγκυρα», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 1976, κάτω από τον οποίο γράφει»:
Ο ΝΕΟΣ Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Σάυρους Βάνς πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρεττανία θα μπορούσαν να είχαν επέμβει και να εμποδίσουν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, γράφει η έγκυρη αγγλική εφημερίδα "Οψέρβερ" σε μιαν από τις τελευταίες εκδόσεις της... Σύμφωνα με το πιο πάνω άρθρο της "Οψέρβερ'', ο κ. Βανς θ’ αναλάβη ο ίδιος προσωπικώς πρωτοβουλία για τη διευθέτηση του Κυπριακού κατά τις αρχές του 1977, μέσα στα πλαίσια της αναθεωρήσεως της αμερικανικής αποφάσεως σχετικά με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία.
Σφοδρή κακοκαιρία
Τρομαγμένοι οι περισσότεροι Λευκωσιάτες ξύπνησαν χθες στις 6 το πρωί από μια δυνατή βροντή, προμήνυμα της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε χθες ολόκληρο το νησί μας. Η χθεσινή ημέρα ήταν η βροχερώτερη της μέχρι τώρα χειμερινής περιόδου. Αστραπές, βροντές και κεραυνοί έσχιζαν όλη τη μέρα τον ουρανό, ενώ οι βροντές τράνταζαν τον τόπο. Στις πιο πολλές πόλεις έπεσε και χαλάζι, με αποτέλεσμα να καταστραφούν γεωργικές φυτείες. Στη Λευκωσία οι βροχές άρχισαν από προψές και συνεχίστηκαν με πρωτοφανή σφοδρότητα όλη τη χθεσινή μέρα. Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκε σε ορισμένες περιοχές για αρκετή ώρα.
Το 20% για αμυντικές δαπάνες
Όλες οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες δίνουν στην έκδοσή τους της 25ης Δεκεμβρίου δημοσιότητα σε είδηση του τουρκοκυπριακού πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΚ, ότι το τουρκοκυπριακό «υπουργικό συμβούλιο» έχει εγκρίνει τον «προϋπολογισμό» του «τουρκικού ομοσπόνδου κράτους της Κύπρου» για το 1977, που ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο και 218 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Για το 1977 προβλέπονται δαπάνες ύψους 243 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών για την «Άμυνα και Ασφάλεια».
Ξεκληρισμός της Καρπασίας
Στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα υπό τον τίτλο «Ξεκληρισμός» γράφει μεταξύ άλλων:
«Ξεκληρίζεται η Καρπασία. Η τραγωδία είναι καθημερινή. Η τηλεοπτική απεικόνισή της είναι συγκλονιστική και εξοργιστική. Ο συγκλονισμός είναι συναισθηματική πηγαία αντίδραση. Η εξόργιση είναι προϊόν της αδυναμίας πρακτικής αντιδράσεως. Πέραν, όμως, αυτών υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Είναι το πρόβλημα τού πώς η Κυβέρνηση καθωδήγησε τους ανθρώπους αυτούς που σήμερα εκδιώκονται. Τι πρακτικές συμβολές τούς έδωκε, τι επικοινωνία κατώρθωσε να επιτύχη μαζί τους για δύο εφιαλτικά χρόνια, τι τους συμβούλευε να πράττουν στο θέμα της υπογραφής αιτήσεων "μεταβάσεως" στον νότο».