Ενέργεια

Ενδιάμεσες σκέψεις για αέριο

Μόνο με άδεια της Κύπρου περνά ο αγωγός Τουρκίας - Ισραήλ από την ΑΟΖ μας, τονίζει ο Λακκοτρύπης
Δυσκολεύει η ενεργειακή συνεργασία με το Κάιρο, αφού η ΕΝΙ και η αιγυπτιακή κυβέρνηση προτιμούν το ακατέργαστο αέριο του «Ζορ» παρά το επεξεργασμένο της «Αφροδίτης»

Αρχές του 2016 η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει την απόφαση κατά πόσο θα προχωρήσει με την πρόταση για αξιοποίηση του φυσικού αερίου που έχει ενώπιόν της ή αν θα εγκαταλειφθεί η ιδέα μιας ενδιάμεσης λύσης και θα αναμένεται η έλευση του φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» το 2020, δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Αλήθεια» ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του ότι στην περίπτωση που Τουρκία και Ισραήλ προχωρήσουν σε συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, αυτό θα απαιτούσε και την άδεια της κυπριακής Κυβέρνησης, νοουμένου ότι ο αγωγός θα περνάει από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αέριο το 2020
Όσον αφορά το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης, ο Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε συγκεκριμένα ότι η Κυβέρνηση έχει ενώπιόν της κάποια πρόταση και πρέπει, αρχές του επόμενου έτους, να εξετάσει κατά πόσον αυτή είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας ή όχι. Κληθείς να διευκρινίσει εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί νέος γύρος διαβουλεύσεων με άλλους ενδιαφερόμενους, στην περίπτωση που κριθεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε πως, τότε, «θα επικεντρωθούμε στα δικά μας κοιτάσματα, για να δούμε πώς μπορούμε να φέρουμε το δικό μας φυσικό αέριο στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν». Σύμφωνα με τον ίδιο, με τα υφιστάμενα δεδομένα, ανάπτυξης και παραγωγής εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η έλευση του φυσικού αερίου προβλέπεται για το 2020.
Κατάθεση πρότασης στο Υπουργικό
Ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στις ερευνητικές διαδικασίες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι σήμερα θα καταθέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πρόταση που αποσκοπεί στην επέκταση της πρώτης ερευνητικής περιόδου στα τεμάχια 2, 3 και 9 για ακόμη δύο χρόνια, ικανοποιώντας με αυτό τον τρόπο το σχετικό αίτημα της κοινοπραξίας ΕΝΙ-KOGAS. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 11, στο οποίο δραστηριοποιείται η γαλλική TOTAL, είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένους γεωτρητικούς στόχους.
Ζόρια με «Ζόρ»
Σχετικά με το ζήτημα ενδεχόμενων συνεργειών με την Αίγυπτο για την εκμετάλλευση του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος «Ζορ» και της «Αφροδίτης», ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι το θέμα έχει τύχει μελέτης και φαίνεται, όπως είπε, ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συνέργειες με το «Ζορ». Απ' ό,τι φαίνεται, εξήγησε, η ΕΝΙ και η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχουν επιλέξει να στέλνουν ακατέργαστο το φυσικό αέριο από το «Ζορ» στην Αίγυπτο, ενώ στην περίπτωση του «Αφροδίτη» το σχέδιο ανάπτυξης προνοεί ότι το φυσικό αέριο θ' αποστέλλεται επεξεργασμένο.
Ξεκίνησε γεωτρήσεις η ΕΝΙ
Για το ίδιο θέμα, αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο η ENI ξεκίνησε τις δραστηριότητες γεώτρησης στο αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ». Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού πετρελαίου της χώρας Al Ahram, η EΝΙ θα πραγματοποιήσει συνολικά 20 γεωτρήσεις, με το κόστος της επένδυσης να υπολογίζεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, που θα πρέπει να καταβληθούν εξ ολοκλήρου από την ιταλική εταιρεία. Οι εργασίες γεώτρησης αναμένεται να κρατήσουν πάνω από 26 μήνες.
Τουρκο-ισραηλινή συνεργασία
Ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο κατά πόσο μια ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μπορεί να επηρεάζει την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Λακκοτρύπης υποστήριξε ότι οι σχέσεις της Κύπρου με τις γειτονικές χώρες δεν εξαρτώνται από τις σχέσεις που έχουν οι χώρες αυτές με άλλες χώρες και πως στο ενδεχόμενο που Τουρκία και Ισραήλ συνεργαστούν για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού, για μεταφορά υδρογονανθράκων, «κάτι τέτοιο χρειάζεται και την άδεια της κυπριακής Κυβέρνησης για οποιαδήποτε έλευση φυσικού αερίου, που θα διέρχεται από την ΑΟΖ μας».
Τα σχέδια των Τούρκων
Υπενθυμίζεται πάντως, πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας ενέργειας Turcas δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι το μισό αέριο Λεβιάθαν, περίπου 250 bcm, προορίζεται τα επόμενα 20-30 χρόνια να μεταφερθεί στην Τουρκία. «Από το 2020, 8 bcm φυσικού αερίου θα εισρέουν κάθε χρόνο στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Ακσόι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά τη διάρκεια ενεργειακού συνέδριου στην Άγκυρα, προσθέτοντας: «Όσον αφορά το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσόγειου, η τουρκο-ισραηλινή φιλία βασίζεται σε μια μακρόχρονη ιστορία. Καθώς πλησιάζει το έτος 2016, βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου θα πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τις επαφές μας, όχι μόνο με τους γείτονές μας, αλλά και με τις χώρες του κόσμου».
Υποσχόμενη η ανατολική Μεσόγειος
Παράλληλα, τη βεβαιότητά του ότι εντός της ισραηλινής και της κυπριακής ΑΟΖ θα βρεθούν περισσότερα αποθέματα αερίου και πετρελαίου εξέφρασε ο ισχυρός άντρας της Delek Group Yitzhak Tshuva. Μιλώντας χθες σε συνέδριο αναλυτών στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, o κ. Tshuva δεσμεύτηκε μάλιστα ότι τα 2.000 ισραηλινά εργοστάσια θα τροφοδοτηθούν σύντομα με φυσικό αέριο, ενισχύοντας την οικονομία της χώρας.


«Είμαστε δεσμευμένοι στο κράτος του Ισραήλ, στην ισραηλινή κοινωνία στο σύνολό της και στους επενδυτές μας και υποχρέωσή μας είναι πρώτα απ' όλα, να φέρουμε το φυσικό αέριο στα 2.000 ισραηλινά εργοστάσια που βρίσκονται σε αναμονή για την ανάπτυξη των αποθεμάτων φυσικού αερίου, για τους τοπικούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στην ισραηλινή οικονομία εν γένει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Tshuva.


«Όσον αφορά τη βιομηχανία», συνέχισε, «η περιοχή μας έχει τεράστιες δυνατότητες για την παροχή ενέργειας σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο.Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά ακόμη αποθέματα αερίου και πετρελαίου, που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί σε ολόκληρη την περιοχή, στο Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο και πολλά άλλα μέρη. Όσο περισσότερο αυτά τα αποθεματικά ανακαλύπτονται και αναπτύσσονται, και όσο περισσότερα αποθέματα υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η έκταση της συνεργασίας στην περιοχή, μεταξύ χωρών και εταιρειών. Αυτό θα ενισχύσει την κερδοφορία των εταιρειών και θα αποτελέσει επίσης μια σημαντική γέφυρα για κοινές δραστηριότητες και για την οικοδόμηση της ειρήνης ανάμεσα σε εμάς και τους γείτονές μας».
Αλλαγή πλάνων για Άγκυρα
Εν τω μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», επικαλούμενη χθες διάφορους αναλυτές, σημειώνει πως η απόφαση της Τουρκίας να παραδώσει «κλαδί ελιάς» στο Ισραήλ σχετίζεται με την ανάγκη της για το φυσικό αέριο του «Λεβιάθαν». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ το Ισραήλ προσπαθεί να σχηματίσει μια περιφερειακή ενεργειακή συμμαχία με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την «Ελληνική Κύπρο», η Τουρκία από την άλλη έχει προσθέσει πολλές χώρες στον κατάλογο των χωρών με τις οποίες βρίσκεται σε διένεξη.


Συνεχίζοντας η «Ζαμάν» επισημαίνει πως μετά από μια δραματική αρνητική μετατόπιση των σχέσεων με τη Ρωσία, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα με τη Συρία, η Άγκυρα πρέπει να βρει έναν νέο προμηθευτή φυσικού αερίου, αφού η «οργισμένη Ρωσία, μαζί με έναν αριθμό άλλων οικονομικών κυρώσεων, απειλεί να κόψει την παροχή αερίου προς την Τουρκία».