Ενέργεια

Αμερικανικές πιέσεις προς Αθήνα για λύση του Κυπριακού

Χείρα βοηθείας στη διαχείριση του προσφυγικού υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ
Η Ουάσιγκτον κάλεσε την Αθήνα να ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά για εξεύρεση λύσης, χωρίς ωστόσο να εμπλακεί η ίδια στη διαπραγμάτευση με οποιονδήποτε τρόπο
ΑΠΟ την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε κάποια στιγμή να επανέρχεται η Ελλάδα στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Στην Αθήνα μετέβη χθες ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, έπειτα από το ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησε την Πέμπτη στην Κύπρο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος πραγματοποίησε αρχικά, χθες, επαφές με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ αργότερα συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά. Η συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και στην ατζέντα των επαφών τέθηκαν οι οικονομικές σχέσεις, το προσφυγικό ζήτημα, οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και το Κυπριακό. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου σχετικά με το Κυπριακό, αναδείχθηκε η σημασία μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξανόμενων συγκρούσεων στη Μεσόγειο. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε τη σημασία που αποδίδει «στην ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής καλής γειτονίας».
Θα κάνουν ό,τι μπορούν
Υποδεχόμενος αρχικά τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα είναι κόμβος σταθερότητας αλλά και πόλος συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Από την πλευρά του ο κ. Κέρι δήλωσε πως γνωρίζει τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στο ζήτημα του μεταναστευτικού, και εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στον οικονομικό τομέα, προκειμένου, όπως είπε, να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να δουν την Ελλάδα κάποια στιγμή να επανέρχεται στην ανάπτυξη, σημείωσε.
Κόμβος σταθερότητας η Ελλάδα
«Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν απειλές για τη σταθερότητα σ' αυτήν όπως γνωρίζετε και είναι πολύ σημαντικό να εξεύρουμε λύσεις για το πρόβλημα αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας προς τον κ. Κέρι, προσθέτοντας: «Να είστε βέβαιος ότι εμείς είμαστε κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας».
Ορθολογιστής ο Κέρι
Αργότερα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σημείωσε, κατά τη διάρκεια της κοινής διάσκεψης Τύπου, πως η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει τη συνδρομή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ελληνική οικονομία. «Η χώρα μας εκπέμπει σταθερότητα στην περιοχή και μπορεί να συμβάλλει σε διαβουλεύσεις, αλλά και να παίζει ρόλο διαιτητή σε ενδεχόμενες συγκρούσεις», δήλωσε παράλληλα ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Κέρι ως έναν «σπουδαίο Υπουργό Εξωτερικών, που διακρίνεται για τον ορθολογισμό του».
Κυπριακό και Συριακό
Επιπλέον, ο κ. Κοτζιάς τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει «δίκαιη κατανομή βαρών, που προκύπτουν από τη μεταναστευτική κρίση». Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε τη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, ενώ επεσήμανε προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ το θέμα της ασφάλειας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, επικαλούμενος διαβουλεύσεις που είχε με Τούρκους αξιωματούχους το προηγούμενο διάστημα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτήν τη φορά η Άγκυρα επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, είπε πως η Ουάσιγκτον διατηρεί επαφές με όλους τους Τούρκους παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία, και εκτιμά ότι «υπάρχει γνήσια βούληση για λύση του προβλήματος». Μια λύση του Κυπριακού τώρα, είπε, θα έχει «έναν ισχυρό συμβολισμό ειρήνης και σταθερότητας».
Πιέσεις για λύση
Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε πως πάγια θέση της Ελλάδος είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να υπόκειται σε καθεστώς εγγυήσεων και στην ύπαρξη ξένων στρατευμάτων. Έγκυρη διπλωματική πηγή δήλωσε, μάλιστα, στο ΚΥΠΕ ότι η Ουάσιγκτον «αναμένει από την Αθήνα» να ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να «προχωρήσει σταθερά προς τη λύση», χωρίς ωστόσο να εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση με οποιονδήποτε τρόπο.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Εν τω μεταξύ, ερωτηθείσα η αμερικανική πλευρά, αν αναγνωρίζει και στην Ελλάδα το δικαίωμα να υπερασπίζεται και τον δικό της εναέριο χώρο, όπως έκανε υποστηρίζοντας τη ρίψη του ρωσικού αεροπλάνου από την Τουρκία, ο Αμερικανός αξιωματούχος περιορίστηκε να πει ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», και εξέφρασε την ελπίδα Ελλάδα και Τουρκία, «δύο πολύτιμοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», να λύσουν ειρηνικά και προς κοινό όφελος τις διαφορές τους.
Στο πλευρό της Ελλάδας...
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, μεταξύ άλλων, πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι αδιάσπαστες, με καλές, αλλά και κακές στιγμές, κι αφού επανέλαβε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας για οικονομική ανάπτυξη, υπογράμμισε πως οι δυο χώρες έχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα, τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Ελλάδα εργάζεται σκληρά για την καταγραφή των προσφύγων που φτάνουν από την Τουρκία, είπε μεταξύ άλλων ο Τζον Κέρι, υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο.